I disse dage raserer frikadelle-krigen, og Randers er i høj grad blevet centrum for opmærksomhed. Der skrives om Randers ikke kun i Randers, men i hele Danmark – ja, selv udenfor Danmark skrives om Randers.
Det kunne have været så godt, men det er det bare ikke, for opmærksomheden har en negativ effekt. Randers ses nu som et sted, hvor politikerne bruger en masse tid på at skændes om hvilket kød, man skal pålægge hele organisationens mange institutioner. Det kommer på et tidspunkt, hvor et flertal i byrådet har puttet flere millioner kroner i en branding proces også kaldet ”Lidt Randerledes”. Det forslag stemte SF imod, da det forekom os som en noget poppet og ikke nærværende branding. Men med denne sag falder det hele da til jorden. ”Randerledes” er åbenbart svinekød en gang om ugen – hvilket må siges, at stikke det Mokai-ry vi havde i forvejen.
Eksperter vurderer, at frikadelle-sagen er ødelæggende for vores ry, og at brandingprocessen er ligegyldig nu. Dette bakkes op af vores lokale turistchef samt af Henrik Knudsen fra Memphis Mansion, som nu trækker sig fra arbejdet med branding af kommunen. Han mener, at der ingen værdighed er tilbage – og jeg er tilbøjelig til at give ham ret.
Men det fortjener Randers virkelig ikke! Randers er så meget mere og andet end smålige politikere, der vil styre fra centralen. Randers fortjener heller ikke en vingeskudt familieafdeling, et skræmmende lavt antal voksne til vores børn i daginstitutionerne og slet ikke et flertal (Venstre og DF), som kun leverer på svinekød til folket!
Ville man have succes med at brande Randers, så kunne man starte med at investere i vores børn – også de udsatte – og blive kendt for det.
Men det sker bare ikke, og undskyldningerne er mange – blandt andet at vi ikke har pengene, men en helt ny nøgletalsanalyse fra KORA viser rent faktisk, at Randers bruger færre penge, end vi har råd til, og viser dermed, hvad SF i lang tid har pointeret, at det er et spørgsmål om prioriteringer.
Ligeledes beskylder borgmesteren i dag på Facebook, S og SF for, at det er vores skyld, at sagen kom i byrådssalen og fik al den opmærksomhed – vi skulle have tiet stille. Til det har vi kun en ting at sige:
Det var jeres forslag, og I stemte for – punktum!
Der skete jo det, at nogen pludselig ændrede en praksis i en daginstitution UDEN en politisk beslutning. Denne ændring var i strid med vores vedtægter på daginstitutionsområdet og underminerede den decentrale ledelse samt forældrebestyrelse. Det kan godt være, I havde foretrukket at holde den nye praksis skjult, men den er vi ikke med på i SF. Hvis det var den praksis, I ville have, så måtte I respektere de demokratiske spilleregler og vedtage den i byrådssalen. Den form for lukket politik er dårlig stil og endnu et uheldigt billede af, hvordan vi gør tingene i Randers.
Så spis lige brød til og påtag jer ansvaret. Det er nemlig jeres bøvl, der skader Randers Kommune så meget, at der snakkes negativt om os.
SF i Randers har ikke opgivet Randers. Vi ved, at Randers rummer så meget mere – og heldigvis var det kun et meget lille flertal, der stemte for det platte forslag. Der sker så mange spændende ting i Randers, der er værd at nævne,  som vi rigtigt gerne vil udvikle på og fortælle resten af landet om. Vi er blandt andet dygtige til bæredygtig energi, vi har en fantastisk natur, mange kulturelle tilbud, Nordbyprojektet, ungemiljøer- og klubber, Randers FC, mange spændende butikker og caféer og en ret vellykket integration. Man kan både bo i den landlige idyl eller midt i balladen i byen. Randers har så meget mere og bedre at byde på. Vi er hverken ”Randerledes” eller frikadelle-fanatikere. Vi er helt almindelige danskere med mange forskellige interesser og baggrunde. Den forskellighed bør vi bruge konstruktivt.
Så kære flertal hjælp os med at få den historie ud. Kom nu i gang med det brede samarbejde og oplev hvordan vi alle kan bidrage.
 
Charlotte Broman Mølbæk