Den danske ingeniør og astronaut, Andreas Mogensen, gæstede i sidste uge Randers. Og det var med besøg på Hornbæk skole og tæt besøgt foredrag i Randers Realhallen
 
For klassekammeraterne i 9.B. på Hornbæk Skole, Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen, blev 9. marts en ganske særlig dag.  Det var nemlig dagen, hvor de fik lov til at møde en rigtig superstar inden for dansk rumfart. Ved en konkurrence for unge forskere vandt de to kammerater sidste år et såkaldt ”meet and greet” med selveste Andreas Mogensen.
”Det er lidt vildt at tænke tilbage på, men endnu mere vildt at tænke på, at vi nu skal vise Andreas Mogensen vores projekt, ” fortæller Lukas Balderlou Jensen før besøget.
I forbindelse med forskerkonkurrencen byggede de deres egne teleskoper, som kan bruges til at se ud i rummet med.
”Videnskab handler meget om arbejdsproces, og selv om Andreas fagligt er på et meget højere niveau end vi er, så deler vi stadig den samme proces. Så det er tre naturvidenskabelige nøder, der skal mødes,” siger Thorbjørn Ledet Maagaard med et stort smil.
 
Foredrag for skoleelever og studerende Efter det mere private møde fortalte Andreas Mogensen om sin mission ud i rummet til alle elever på skolen, hvorefter turen gik til Randers Real Idrætshal. 1700 elever fra både folkeskoler, private grundskoler og ungdomsuddannelserne i Randers Kommune kunne her opleve en underholdende stjerne-astronaut fortælle om sin tid i rummet.
Andreas Mogensen blev sammen med fem kolleger udvalgt blandt 8413 ansøgere til det prestigefulde astronautkorps. Han blev 2. september udsendt som Danmarkshistoriens første astronaut.
Om sine foredrag siger Andreas Mogensen:
“Det er rart at komme ud og tale med børn og unge især om naturvidenskab og få vækket deres interesse og håbet for mig er at de senere i livet vil vælge en uddannelse som forsker”, siger Andreas Mogensen.
Han har et råd til de unge elever om at arbejde for deres succes, for den komer man ikke sovende til:
“Mit råd er, vælg noget du brænder for, for succes er hårdt arbejde. Men det er knap så hårdt, hvis det er noget, man brænder for og synes er sjovt.  Og så skal man ellers være fleksibel og lade være med at være fokuseret på en ting, men tag de chancer som livet giver en”, er det gode råd fra manden, der selv fik ønsket om en tur i rummet opfyldt sidste år.
 
Faren bliver opvejet
Der har efterfølgende været masser af hæder til astronauten – bandt andet en belønningsmedalje fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe – hvilket overraskede Andreas Mogensen. I det hele taget kom alt virakken lidt bag på ham.
“medaljen var en stor overraskelse, men jeg oplevede ikke alt virakken fordi jeg jo var afskåret fra alt det da jeg var på rumstationen. Det var først da jeg kom hjem jeg kunne se, hvor stort det var for andre, at jeg havde været på mission”, fortæller han.
Andreas Mogensen blev udvalgt blandt over 8000 ansøgere om turen i rummet, og det var hans kompetencer og videnskabelige baggrund som rumfartsingeniør og generelle menneskesyn og viljen til samarbejde, der gjorde at han blev udvalgt.
“Derudover skal du være sund og rask og have den rigtige psykologiske profil og være lidt heldig selvfølgelig”, siger han og smiler.
Før turen skulle han skrive et afskedsbrev til familien hvilket satte tanker i gang.
“Jeg tænkte først over den reelle fare,  da datter blev født for to år siden. Nu var jeg pludselig ansvarlig, ikke kun for mit eget liv, men også for hendes – så tænkte jeg pludselig over at der var en risiko ved missionen. Den er ikke så stor, men ikke ubetydelig – Men bliver i høj grad opvejet af det du får ud af rumfarten”.
Andreas Mogensen håber at han kommer ud i rummet igen på et tidspunkt, men hvis det sker bliver det først om fire-seks år.
Andreas Mogensens besøg i Randers var arrangeret af Hornbæk Skole og Science Camp Randers i samarbejde med Randers Bibliotek, Randers Eventsekretariat, ESA (European Space Agency) og Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM)