34-årige Abdul Basit fra Syrien er blandt de første 11 flygtninge, der opkvalificeres på erhvervsskolen Tradium, så de kan arbejde i metalindustrien i Randers
 
Abdul Basit, 34, er syrisk flygtning. Han kom til Danmark i september og har boet fire måneder i Randers. Vi møder ham i en bus med 11 flygtninge, som kører rundt på virksomhedsbesøg i lokalområdet.
Virksomhederne, flygtningene skal besøge, er Søstrøm A/S, Prodan og LM Stålindustri, der alle mangler kvalificerede svejsere, maskinarbejdere, slibere og maskinoperatører. Måske mangler de en som Abdul Basit.
“Jeg kan arbejde. Jeg vil arbejde. Jeg vil forsørge mig selv og betale skat”, siger Abdul og tager sit cv og visitkort frem.
Det fremgår, at han har mange års erfaring med metalindustrielt arbejde, og at han i Syrien ejede sin egen virksomhed, som fremstillede maskiner til produktion af snacks og chips.
 
Bedre integration
Årsagen til, at vi er på virksomhedsbesøg, er at DI og Dansk Metal sammen med Jobcenter Randers, Sprogskolen og Tradium har startet et projekt, som handler om bedre og hurtigere integration af flygtninge.
Samtidig er der i metalindustrien lokal mangel på kvalificeret arbejdskraft, så Jobcenter Randes har udvalgt 11 flygtninge med erfaring i metalfaget fra deres hjemland.
“Disse kompetencer vil vi gerne løfte til dansk standard sammen med flygtningens danskkundskaber. Sprogskolen flytter i den forbindelse undervisningen op på erhvervsskolen Tradium for at være i miljøet. Samtidig med sprogundervisningen får vi afklaret og løftet flygtningens kompetencer i metalfaget”, siger jobkonsulent Peter Ulrik Andersen, Jobcenter Randers.
“I metalindustrien mangler vi hænder, og da en del af de flygtninge, der er i Randers, har arbejdet inden for metalområdet, kan vi let opkvalificere dem”, siger bestyrelsesmedlem, Søren Sørensen, DI Randers/Norddjurs.
 
En dansk arbejdsplads
Tilbage i bussen efter første besøg hos Søstrøm A/S, fortæller Abdul, at hans kone og tre børn opholder sig i Istanbul, Tyrkiet. Han taler allerede ret godt dansk efter kun fire måneders sprogundervisning.
“Det går lidt langsommere med at skrive, fordi det noget helt andet end at tale dansk”, siger Abdul, mens vi griner over, at dansk er et af verdens sværeste sprog at lære.
Næste stop på besøgsrunden er Prodan, som i forlængelse af Søstrøm A/S giver flygtningene et rigtig godt indtryk af, hvad en dansk arbejdsplads er.
Også Dansk Metal er med på turen og inviterer på frokostsandwich i lokalerne i Nordbyen. Her fortæller Henrik Leth om fagforeningens rolle:
“Fagbevægelsen har altid været international. Det er en opgave for os at hjælpe flygtninge. Flygtninge skal selvfølgelig også ind i vores arbejdsfælleskab. Samtidig ved vi, at blandt andre metalindustrien kommer til at mangle arbejdskraft. På den måde hænger det her projekt rigtig godt sammen, og opkvalificeringen af flygtninge er et godt supplement til de uddannelsesforløb i CNC, som tilbydes vores ledige medlemmer”, siger Henrik Leth, Dansk Metal.
Jobkonsulent Peter Ulrik Andersen fra Jobcenter Randers oplyser, at hvis blot fem ud af de 16 flygtninge kommer i ordinær beskæftigelse og bliver selvforsørgende, løber projekt rundt.
Jobcenter Randers er i øvrigt klar til at iværksætte et lignende projekt inden for bygge og anlæg, hvis metal-projektet bliver en succes.