Fra Naturcentret og frem til Vasen er fiskebroerne i en miserabel forfatning. Og det er med livet som indsats, hvis man vover sig ud på en af dem. Men nu er der nyt på vej.
“Vi er netop gået i gang med at renovere fiskebroerne hele vejen til Fladbro, så i løbet af de næste uger vil folk opleve, at der sker noget dernede”, siger Jørgen Mejlsø, Skov- og Landskabsarkitekt hos Randers Kommune.
Yderst på fiskebroerne kommer der en ponton, som man ser nogle steder på strækningen. De skal fastsurres, da det er dem der trækker i den anden del af broen, så den nemmere går til i vind og vejr.
Der er i alt omkring seks fiskebroer fra Randers Naturcenter til Fladbro ad stien ved Gudenå.
Også en opfordring skal lyde her fra kommunen, til at folk tager deres affald med sig hjem, da dette også er et problem på strækningen.
Fra Randers Naturcenter til Fladbro sker der nu ting og sager. Fra Naturcentret og frem til Vasen er fiskebroerne i en miserabel forfatning. Og det er med livet som indsats, hvis man vover sig ud på en af dem. Men nu er der nyt på vej.
“Vi er netop gået i gang med at renovere fiskebroerne hele vejen til Fladbro, så i løbet af de næste uger vil folk opleve, at der sker noget dernede”, siger Jørgen Mejlsø, Skov- og Landskabsarkitekt hos Randers Kommune.
Broerne har længe været i en dårlig stand, og et par stykker har slet ikke kunne bruges. Også gangbroen over det lille åløb lige vest for naturcentret, hvor belægningen er ved at gå op i alle ender og kanter.
“Det er en helt anden historie med den bro. Den var dyr at opføre, og har slet ikke holdt det, den har lovet. Den er ringere end vi havde troet. Men den kommer i anden række, for først er det fiskebroerne”, siger Jørgen Mejlsø.
Langs Gudenå på pramdragerstien er fiskebroerne ved motorvejsbroen i bedre stand men de får også et eftersyn for en sikkerhedsskyld.
“Der går også en sliske ned til broerne og vi skal sikre os at der er fri passage til også kørestole kan bruge dem”, fortæller Jørgen Mejlsø.
Yderst på fiskebroerne kommer der en ponton, som man ser nogle steder på strækningen. De skal fastsurres, da det er dem der trækker i den anden del af broen, så den nemmere går til i vind og vejr. Din Avis traf Gert Isaksen fra Driftafdelingen, da vi var på fototur. Han fortæller, at man, der hvor der er læ for sivene, ser at broerne holder længere.
“Så derfor skal vi her ved denne bro (ved naturcentret red.) sikre pontonen på en eller anden måde, så den ikke trækker broen skæv, når det blæser”, sagde han.
Også bænkene bliver gennemset for en renovering langs Gudenå. Og måske kommer det på tale at opsætte endnu et par stykker langs stien.
“Der kommer i hvert fald en bænk mere, kan jeg love. Men om der kommer flere, som nogle folk har ønsket, kan jeg ikke svare på endnu”, siger han.
Der er i alt omkring seks fiskebroer fra Randers Naturcenter til Fladbro ad stien ved Gudenå.
 
Affald
Det er en stor fornøjelse at vandre på stien ved Gudenå – gerne i solskin, men fornøjelsen kan hurtig blive ødelagt af det affald som folk efterlader sig på vejen. For det er endnu ikke lykkes kommunen at opdrage alle til at samle affald op efter sig. Derfor kan man flere steder se efterladte juicekartoner, mælekartoner, plastposer, tomme dåser og staniol efter madpakker efterladt i området. Endda poser med hundeefterladenskaber er at finde langs stien.
“Der er i øjeblikket ikke økonomi til at opsætte skraldespande ved bænkene, da de jo så skal tømmes”, fortæller Jørgen Mejlsø.
“Men det er også vores erfaring fra andre kommuner, at en opsat skraldespand vil skabe mere svineri. Man har lært i andre kommuner, at hvis man ikke sætter en skraldespand op, så tager folk deres skrald med sig hjem eller til den nærmeste skraldespand. Men hvis man opsætter en skraldespand, vil det ligge og flyde rundt omkring den”, fortæller han.
Derfor vurderer man fra kommunens side, at det er mest praktisk og økonomibesparende ikke at opsætte skraldespande langs Gudenå.
“Vi må så håbe, at vi kan opdrage folk til at tage deres skrald med sig hjem igen. Nøjagtig ligesom man skal tage sin pose med hundens efterladenskaber med sig tilbage. Det gør jeg da i hvert fald selv. Og møder jeg ikke en skraldespand på min vej, før jeg kommer hjem, ja men så er det derhjemme, den ryger ud”, siger han.
På Din Avis´ tur langs Gudenå lykkedes det for hver 10 meter at tage fotos af skrald efterladt i naturen. Så der skal en god gang opdragelse til for at få folk til at tage det med hjem.
“Men jeg vil da godt her opfordre til at man tager sit affald med sig hjem, i stedet for at smide det i naturen”, siger Jørgen Mejlsø.
Han vurderer, at man nok fra kommunens side af vil de frivillige affaldssamlere slå en smut forbi stien, så den bliver ryddet for affald.