I 2013 var der fra kommunal side gjort klar til udvidelse af baneantallet hos Helsted Fremad på Rønnebærvej. I driftsbudgettet var der afsat 300.000 kroner til køb af privat areal og desuden i anlægsbudget 2013 afsat 975.000 kroner til etablering af yderligere omklædningsrum i Helsted.Men de omklædningsrum blev ikke bygget, for Helsted Fremad Idrætsforening ville hellere have en kunstgræsbane og gav derfor afkald på omklædningsrum.”Helsted Fremad IF har over for forvaltningen tilkendegivet, at etablering af kunstgræsbane har større prioritet end etablering af yderligere omklædningsrum og ligeledes, at foreningen i efteråret 2013 kan stille med den forudsatte egenfinansiering. Foreningen er indforstået med, at ønskerne om udvidelse af græsarealerne og forøgelse af antal omklædningsrum hermed ikke længere har høj prioritet ved anvendelse af anlægs- og driftsmidler,” hed det i kommunikationen fra kultur- og fritidsudvalget dengang i 2013.”Ja, Helsted ændrede omklædningsrum til kunstgræs, da de fik mulighed for det. Behovet for omklædningsrum er der fortsat,” hedder det fra kultur- og fritidschef Anders Høgstrup.
510.000 kr. til HelstedKunstgræsbanen blev indviet november 2013.Og nu kommer der snart flere omklædningsrum, for Helsted Fremad kan se frem til at få tildelt 510.000 kroner fra den kommunale breddeidrætspulje (se de mange ønsker andetsteds i avisen – red.)I 2013 blev kunstgræsbanen finansieret dels af egenbetaling og dels ved anvendelse af allerede afsatte midler til forbedring af faciliteter på anlægget.Omklædningsrum-mene i Helsted topper hitlisten – Top 11 – fra kultur- og fritidsafdelingen, der har set nærmere på ansøgningerne og indstillet til næste led, kultur- og fritidsudvalget.Udvalget havde sagen på dagsordenen på udvalgsmødet i sidste uge og venter på indstillingerne fra SIKR og folkeoplysningsudvalget, så endelig afgørelse kan træffes på mødet først i maj.Det er ikke første gang, kultur- og fritidsforvaltningen prioriterer og peger på projekter, der tænger til ekstra tilskud.”De to seneste år har vi på forhånd, ved ansøgningen om frigivelse af midlerne til kommunale idrætsanlæg, peget på istandsættelse af omklædningsrummene i Ulvehøj, og før det på Langvang og på stadion,” siger kultur- og fritidschef Anders Høgstrup, der påpeger, at den udarbejdede liste ikke er en færdig indstilling men derimod en liste til drøftelse med idrætten repræsenteret af SIKR inden næste kultur- og fritidsudvalgsmøde.Glæden er selvfølgelig stor i Helsted Fremad, og man må også gå ud fra, at der er – omend små – smil i Albæk og Langå, der iflg. indstillingerne fra kultur- og fritidsforvaltningen kan se frem til – i henholdsvis 2016 og 2017 – at få renoveret eller bygget nye omklædningsbygninger for i alt fem mio. kroner. Et plaster på såret ovenpå kultur- og fritidsafdelingens beslutning om ikke at støtte etableringen af Kraftcenter Korshøj og flytningen fra Langå Stadion til Langå Idræts Center.
De fik JAKultur- og fritidsafdelingen har vendt tommelfingeren op for:• fortsat at anvende bevillingen til renovering af kommunale idrætsanlæg til renovering af kommunale omklædningsrum og bygninger bortset fra de år, hvor der skal udskiftes kunstgræsbelægning. Heraf anvendes i år 510.000 kr. til omklædningsrum i Helsted.• at renovere/nybygge omklædningsbygningerne i Albæk og Langå i 2016 og 2017 for i alt fem mio. kroner. • at anvende 1 mio. kr. til nedsættelse af egenbetalingen i idræts- og svømmehaller, så timelejen nedsættes fra 97 kr./t til 72 kr./t.• at ophæve begrænsningen i lokaletilskuddet som følge af antallet af aktivitetstimer og finansiere det dels ved et gebyr på 100 kr. pr. m2 på kommunale klublokaler og dels af lokaletilskudskontoen (ved at godkende færre nye lejemål).• at reservere et tilskud på 1,25 mio. kr. til etablering af yderligere en kunstgræsbane (Dronningborg) og for at etablere yderligere en fuldt brugerfinansieret bane til Randers Stadion samtidig med, at der afsættes et forøget driftstilskud til idrætsområdet på 0,4 mio. kr. til medfinansiering af driften af alle fem kunstgræsbaner i Randers. • at der afsættes midler til at gennemføre de renoveringsopgaver i de selvejende haller (bortset fra Randers Idrætshaller), der har prioritet 1 og 2 (opgaver, der bør laves nu og inden for 1-3 år). Udgifterne er på nuværende tidspunk for de to kategorier opgjort til 5,3 mio. koner. En endelig opgørelse af behovet afventer redegørelsen for Randers Idrætshallers haller ud over Dronningborghallen (forventes 1. april).
De fik NEJKultur- og fritidsafdelingen har vendt tommelfingeren ned for og meddelt:• at Assentofthallerne og Kristrup Boldklub, Projekt Columbus og Projekt Tirsdalens Kultur- og Idrætscenter ikke nyder fremme i denne byrådsperiode. Vedrørende Projekt Tirsdalen foreslås, at der gennemføres en nærmere planmæssig og økonomisk undersøgelse af projektet.• at det besluttes at opgive at støtte etableringen af Kraftcenter Korshøj og flytningen fra Langå Stadion til Langå Idræts Center. De ved ingenting endnuKultur- og fritidsafdelingen har p.t. hverken vendt tommelfingeren op eller ned for eller har kunnet give svar på:• om Randers skal have et større street/skateranlæg. Hvis ja – hvor ambitiøst skal projektet i givet fald være, og hvor det skal placeres? Nu igangsættes en proces for at afklare situationen.• om renovering af Dronningborghallen. Her venter man på de nærmere tekniske undersøgelser. Er renovering eller nybyggeri mest hensigtsmæssig? Hvor længe kan nuværende bygninger benyttes uden større udgifter. Der foreslås ikke afsat midler fra breddeidrætsmidlerne i denne byrådsperiode, men der skal udarbejdes planer for enten renovering eller helt ny hal.• om booking af KMD’s nye system. Her afventes KMD-lanceringen i år. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt brugervenligt, indkøbes et andet system. Det vil dog medføre øget administrativt arbejde i kultur- og fritidsafdelingen, men en forventet besparelse til licensafgift til systemet.Under hensyntagen til…Ud fra drøftelser i kultur- og fritidsudvalget, folkeoplysningsudvalget, med SIKR og andre foreningsrepræsentanter og ud fra tilkendegivelserne på konferencen den 9. marts 2016 er det kultur- og fritidsafdelingens opfattelse, at anvendelse af breddeidrætsmidlerne skal ske under hensyntagen til følgende punkter:• Anvendelsen skal ske bredt såvel geografisk som i forhold til både indendørs- og udendørs idræt• Vedligeholdelse og udvikling af eksisterende faciliteter har høj prioritet• Nedsættelse af egenbetalingen i idræts- og svømmehaller har høj prioritet• Optælling af aktivitetstimer ønskes ophævet• Der skal træffes beslutning om ja eller nej til de store projekter• At der er behov for beslutning om anlæg og drift af kunstgræsbaner• Der er også behov for at etablere faciliteter for uorganiseret idræt (som også kan anvendes af foreninger)• Der er behov for forbedret bookingfunktion
Kilde: Randers Kommune