Randers Ombold-bane i Tøjhushaven lægger asfalt til, når de udsattes svar på Superligaen blev skudt i gang i sidste uge. Asfalt Liga Østjylland har nemlig fået base i Randers med den eneste bane i Danmark der har de korrekte mål. Det er SAM-foreningen som er ligakoordinator og Randers FC og Randers kommune har gjort det muligt økonomisk med banen
 
Indvielsen af den nye multibane i Tøjhushaven er springbrættet til en ny aktiv platform for de sociale udsatte i Randers. Der var på dagen prominente gæster på sidelinjen og ved den officielle åbning. Tidligere landsholdsspiller Flemming Poulsen var til stede, da hans hjerte ligger hos de udstødte i samfundet. Han har haft en del at gøre med Klub 85 og bakkede selvfølgelig holdet op denne dag. Med ved åbningen var også direktør for Randers FC Michael Gravgaard og borgmester Claus Omann Jensen. De skulle alle tre dyste ved en miniturnering om, hvem der kunne score flest straffesparksmål. Og tro det eller lad være – det blev Claus Omann Jensen – den eneste af de tre, der ikke har haft en professionel karriere indenfor fodbolden. Men som borgmesteren sagde efterfølgende, så kan man komme langt med at købe modstanderen.
De ønskede alle tre Randers tillykke med den flotte bane, som indikerer at man i Randers tager det alvorligt, at selv de folk som er nederst på samfundets stige også skal have en meningsfuld tilværelse. Og det kan fodbolden være med til.
Det er også det som Flemming Poulsen synes er så godt, ved netop denne slags fodbold.
“Fodbold er jo fællesskab – det er nederlag og sejre – men mest af alt er det sammenhold. Det er en sport, hvor man er afhængige af hinanden, hvor man skal støtte hinanden for at gøre holdet bedre. Derfor er det også en god sport til alle grupper af samfundet”, sagde han lige før den officielle åbning af banen og asfaltligaen.
Han var helt klar på sidelinjen og tog det som en selvfølge at bakke op om netop denne dag for de svageste i samfundet.
 
Flere vil spille
Kent Rasmussen fra fodboldholdet Nordbyens Stjerner har før spillet på gadefodboldlandsholdet, og han var også med denne dag, som indledte starten på sommerens turnering, der spilles her i regionen.
“Jeg er meget tilfreds med at vi ikke skal ud at køre for at kunne spille gadefodbold. Og det er en god måde at få de udsatte til at dyrke en sport sammen. Nu er banen her altid og vi kan mødes et par gange om ugen om vores sport”, fortæller han.
De udsatte i Randers vægter at have det rart sammen. De støtter hinanden og bakker hinanden op. Og Kent Rasmussen tor på at banen vil blive brugt meget.
“Hvis den bare får lov til at blive stående, som den gør nu, tror jeg på, at vi vil få meget ud af, at den er her”, siger han.
Han tror også på, at banen vil resulterer i, at flere vil benytte sig af chancen for at få spillet noget fodbold. Han har før spillet i Fyns serien og serie 1, og ved hvad det vil sige, at skulle yde noget for sin sport. Men det satte et misbrug en stopper for. Men nu har han blod på tanden igen.
“Der findes mange gamle misbrugere der stadig kan noget med en bold. Og dette er alle tiders chance for at vi kan få brugt vores kroppe og få noget motion”, siger han.
 
Måske VM til Randers
Gadefodbold er blevet en populær aktivitet blandt socialt udsatte i Randers Kommune. Gadefodbold eller ombold, som det kaldes, er en veletableret international sportsgren. Der afholdes både regionale mesterskaber, DM og VM, hvor Danmarks Hjemløselandshold deltager. Det er foreningen ombold, der arrangerer disse turneringer og landsholdets deltagelse ved VM, som i år afholdes i Glasgow. I 2019 er det Sam-foreningen`s mål, at få Homeless World Cup til Randers med 54 hold fra hele verden.
Ligaen i Østjylland bestod ved Danmarkspremieren af otte hold, hvor seks er aktive i Randers, mens Aarhus har tilmeldt to hold. Alle hold mødtes for første gang ved åbningen.
I 2013 blev DM i Ombold afholdt i Randers, der var 26 deltagende hold, og var et samarbejde mellem Ombold, SAM-foreningen, Frivilligværket og Randers Kommune. Dette blev startskuddet til en ny multibane, med de rette mål, da den gamle ikke levede op til de internationale krav. I samarbejde med Randers FC, Randers Kommune, SAM-Foreningen og Ombold, blev der skaffet midler til den nye bane, som er den første af sin slags i Danmark.