Hele sommerferien igennem kan børnefamilier være med til aktiviteter ved åen, der løber gennem området ved herregården Gammel Estrup. Man kan blandt andet lave fiskestænger og skibe, som landarbejdernes børn gjorde før i tiden
 
”De jordløse arbejdere, der levede og arbejdede omkring Gammel Estrup havde ikke mange ressourcer, men selvom arbejderbørnene en stor del af året måtte hjælpe deres forældre med det daglige arbejde, var der dog tid til at lege indimellem. Det er denne leg, vi sætter fokus på i sommerferien,” siger museumsformidler Sofie Bach Hansen, der har indrettet det ene orangeri i herregårdshaven til værksted, hvor man både kan lave fiskestænger og fine træbåde, der straks kan søsættes i åen. 
De fleste husmandsbørn kom ud at tjene på gårdene i perioden fra 1. maj til 1. november. Det gjorde de allerede fra 6-7-årsalderen. Drengene røgtede køer eller hjalp i marken, og pigerne blev nogle gange i hjemmet for at aflaste moderen med pasning af små søskende og husarbejde, da hun i høstperioden ofte måtte tage sæsonarbejde på de omkringliggende gårde ved siden af det faste arbejde med at passe egen bedrift. Børnenes leg var derfor henlagt til om aftenen eller om søndagen. Indendørs leg kunne der kun blive tale om, hvis det var dårligt vejr. Og legetøjet blev lavet af det, man nu engang kunne få fat i, da der ikke var penge til at købe nye, fine legesager. Til gengæld havde børn på landet rig mulighed for at finde kasserede brugsgenstande, redskaber og materialer i naturen, som de kunne forvandle til dukker, spil eller redskaber.
Børnene fandt inspiration i de voksnes arbejdsliv og skikke, og i legen havde de mulighed for at afprøve de egenskaber, som var kendetegnende for deres kommende erhverv. Således legede fiskernes, bøndernes og skovarbejdernes børn typisk med at sejle, fiske, høste, bygge stalde og fælde træer. I sommerferien på Gammel Estrup – Herregårdsmuseum kan man prøve at bygge sin egen fiskestang, eller man kan bygge sit eget lille sejlskib, som man kan sejle med i åen.
”Det gode og sjove legetøj er jo ikke nødvendigvis kun det, som indkøbes færdigt og indpakket i plastic. Ofte er det jo i den skabende proces, at fantasien får frit løb,” siger museumsformidler Sofie Bach Hansen og fortsætter:
”Fiskestænger, som dem vi laver i sommerferien, lavede datidens børn jo typisk af de ting, de lige kunne få fat i – stålkroge, små stykker korkprop og hulsten, man fandt på jorden. Det kræver faktisk en del arbejde at få lavet en velfungerende fiskestang eller bygge et skib, der ikke vælter, når man arbejder med den slags materialer. Jeg glæder mig hver dag til at se børnene give sig i kast med sav, håndbor og de andre gamle redskaber.”