Ad en snørklet landevej udenfor Randers – nærmere bestemt Haversmosevej 21 i Læsten -rager en bygning i bedste amerikansk ladestil op over trætoppene. Bygningen et det nyeste skud på stammen for Cold Hand Winery og skal til oktober rumme vineri samt lager for den stadig voksende virksomhed med fem ansatte
 
Jens Skovgaard Pedersen, tidligere efterskoleforstander, havde fra starten en drøm om at vinen skulle være i verdensklasse. Det grinte folk meget af. Men de grin forstummede allerede et år efter, da hans første vin lavet på æbler vandt guld og et trofæ ved International Cider Challenge i London. Dette var blot startskuddet til det eventyr, der i dag har ført over 50 medaljer – ni af guld – med sig for vinmageren fra Randers.
“Tingene tog hurtigt fart, og den ene appelsin efter den anden er bare faldet ned i min turban”, fortæller han glad.
Det er fortrinsvis æbler, der interesserer Jens Skovgaard Pedersen. Det hele startede da han fik Ritt Bjerregaards bog “Mine Æbler” forærende i julegave.
“Jeg var på det tidspunkt efterskoleforstander på Rovvig efterskole på Mors. Her havde man en gastronomilinje og udviklede mig til lidt af en æblenørd. Det var også derfor jeg begyndte at eksperimenterer”, siger han.
Eksperimenterne førte til uanede mængder af frossen æblemost og da en af dunkene revnede, og der flød brun æblesirup ud, fik han den idé at det måtte man kunne lave vin på.
“Det er med den saft, når man fryser den ligesom med en sodavandsis. Når du suger på den forsvinder al saften og kun isen er tilbage. Sådan er det med æblemosten – den frosne – og siruppen gærer, så man får en vin”, fortæller han.
 
Rabarberhit
Allerede fra starten kunne Jens Skovgaard Pedersen se, at han ikke selv kunne levere de frugter, der skulle til en produktion. Det første år lavede man 2000 flasker – han kvittede jobbet som forstander og helligede sig sin vin, hvor produktionen nu for alvor skulle sættes i system, for der blev hurtigt udsolgt. Han lavede et partnerskab med frugtavler Flemming Villebro Jørgensen på Østfyn i Øksendrup. Han har en af landets største frugtplantager og har udover æbler også pærer, blommer, solbær, stikkelsbær, ribs og endda rabarber, der er det nye store hit.
Nu går rabarbervinene sin sejrsgang over Europa.
“Den bliver serveret på de bedste restauranter i Europa i stedet for champagne. Og det gør mig da stolt, at folk bestiller rabarbervin fra Randers i stedet for en Don Perignon”, siger han med et stort smil.
For det er ikke kun vin, men også de mousserende, der kan produceres på de beskedne maskiner i Læsten. Produktionslokalet er ikke større end 10×6 meter, og der står et par maskiner, der skal tappe vinene. Gæringen foregår i tanke – endda også udenfor.
“Men det er simpelthen fordi, vi har pladsmangel. Og at gære vinene udenfor er ikke optimalt. Så det er tiltrængt, at vi får det nye vineri”, fortæller Jens Skovgaard Pedersen.
 
Brændt af
Fra starten var Jens Skovgaard Pedersen overbevist om at hans vin også nu også dessertvine med op til 40 procent alkohol skulle forbeholdes feinschmeckere. Dessertvinene er to forskellige som rummer både 19 og 40 procent alkohol. De hedder Feminam og Maskuline, og destilleres blandt andet hos Brænderiet Enghaven ved Mellerup.
Han satte sig også fra starten det mål, at Restaurant Noma i København skulle være blandt hans aftagere af de ædle dråber.
“Jeg fik en aftale med deres sommelier, og kørte til København. Det gjorde jeg faktisk flere gange, men hver gang brændte han mig af. Jeg tog jeg til Kong Hans i stedet for og de var vilde med min vin. Så nu er de en af vores faste aftagere”, fortæller han.
Også andre Michelinrestauranter i Europa aftager vinene fra Randers blandt andet den kendte restaurant i Berlin “Nobelheart und Smutzig” og flere restauranter i Danmark har den fast på menukortet.
“Jeg er en lykkelig mand, men det var jeg allerede, da jeg inviterede min kone på Fru Larsen og fik serveret min egen vin til maden”, fortæller han.
Flere restauranter har også dessertvinen fra Randers på deres avec-vogn og i Skagen kommer produkterne samlet i en lille kurv, som tjeneren anbefaler at kunderne prøver.
“Det synes jeg er meget sjovt. Før kunderne bestiller vinene kommer tjeneren med kurven og spørger dem om de nogensinde har smagt produkterne fra Cold Hand Winery. Og så fortæller han vores historie”.
 
Først lige begyndt
Tysklands førende sommelier og vinskribent for Europas største vinmagasin Vinum, kaldet Billy The Kid, har i sidste nummer skrevet op til flere artikler om Cold Hand Winery i Randers. Han spår også frugtvin til at blive det næste store trend. Og det passer som fod i hose for firmaet lidt udenfor Randers.
“Vi er først lige begyndt og når jeg en dag tænker på at vi jo også kunne begynde at ondtage et nyt marked, ja så ligger der en mail i min inbox den næste dag fra nye aftagere af vinene. Det er som om jeg går i en pappelsinlund med en kæmpe turban og appelsinerne are falder ned i den hele tiden”, smiler Jens Skovgaard Pedersen meget glad.
“Vi har netop fået godkendt at blive registreret i Kina, og det marked forventer jeg mig meget af. Jeg har lavet aftale med en anden Randersborger, der netop er kommet hjem efter tyve år i Kina. Han skal til at eksportere danske varer til landet, og vores vin er blandt dem”, siger Jens.
Men de helt store lande er i øjeblikket Tyskland, Belgien, Schweitz og Frankrig, og med tiden håber Jens at også USA vil blive en mulighed for yderligere vækst.
 
Gårdbutik
Flere gange om ugen holdes der vinsmagning med tilhørende gourmetmad. Denne service har Jens Skovgaard Pedersen tænkt sig at udvide til også at omfatte en rigtig gårdbutik, der kommer op at køre samtidig med det nye vineri åbner 1. oktober. Projektet er lavet som et aktieselskab – 210 aktionærer har gjort byggeriet muligt, for de eksisterende lokaliteter er alt for små til at rumme efterspørgslen.
“Sidste jul holdt vi julemarked, men jeg troede faktisk ikke at de lokale ville komme i det antal de kom. Jeg havde håbet på 150 besøgende, men i stedte blev vi fuldstændig rendt over ende og folk holdt parkeret langt oppe af vejen, og de varer, vi havde til salg, blev hurtigt udsolgt”, fortæller han,
“Men med de nye lokaler håber jeg vi kan komme den store efterspørgsel i forkøbet og rent faktisk rumme de besøgende, der lægger vejen forbi.
Og der eksperimenteres hele tiden med at tilbyde nye varer til kunderne. Oste, Chokolade og kaffe er nogle af de tiltag som man som kunde hos Cold Hand Winmery vil kunne stifte bekendtskab med.
Og så håber Jens Skovgaard Pedersen på at udvidelsen vil medføre at han med tiden kan ansætte flere medarbejdere  – eventyret er kun lige begyndt.