Både Randers Ugen og Fjordløbet fejrer 40 års jubilæum i 2016, og så kommer man ikke udenom Preben Larsen, som i år skyder Fjordløbet i gang.
Preben Larsen er forhenværende turist- og eventchef i Randers og primus motor for, at både Randers Festuge og Fjordløbet i sin tid startede op
 
”Jeg havde som turistchef ikke bil i syv år, så i min fritid brugte jeg sammen med familien megen tid på at motionere rundt på min cykel i Randers og byens omegn.
I forbindelse med planlægningen af Randers´ 675 års jubilæum fik jeg i foråret 1977 ideen til en motionsrute.
Efter at have afprøvet en række mulige cykelruter i Randers’ flotte omegn blev motionsruten lagt langs Randers Fjord, de ”Nedre byer” til Tvede og tilbage til Randers. Ruten var på 30 kilometer, naturskøn, ikke så trafikeret og meget familievenlig. Efter flere prøveture blev motionsruten indføjet i byjubilæets program den første weekend i uge 33 i 1977, og Fjordløbet var dermed skabt,” fortæller Preben Larsen og fortsætter:
”De første fire år havde Randers Turistforening rollen som organisator og koordinator af Fjordløbet, som blev en fast element i de efterfølgende Randers Uger. Med den stigende succes og kraftig tilmelding til Fjordløbet syntes jeg, at det var naturligt at overdrage denne rolle til Randers Cykleklub af 1910 som en af landets mest professionelle løbsafviklere.
Cykleklubberne Randers Cykleklub af 1910 og Randers Cykelmotion har gennem efterfølgende år forstået at videreudvikle Fjordløbet med flere ruter og afvikle det som et motionsprojekt, hvor man både hygger sig, møder nye venner og nyder Randers pragtfulde natur. Det er med alderen blevet et af landets mest populære og folkelige cykelmotionsløb. Min viv og jeg har afsat tid til at være med i jubilæumsløbet i år. Vi ses…”
 
Ruterne
Igen i år er der fire ruter at vælge imellem, når løbet køres søndag 14. august, 15, 30, 50 og 100 km, så der er noget for både cykelmotionisten, der ønsker en lang tur på 100 km i forholdsvist højt tempo, og i den anden ende af skalaen kan de helt yngste benytte 15 km ruten til at få lidt motion sammen med forældre og bedsteforældre.
50 og 100 km ruterne bliver ufrivilligt en smule længere i år, da kloakarbejde i Gimming gør, at der ikke kan køres den normale vej fra Lem til Gimming i slutningen af de to længste distancer i Fjordløbet. I stedet køres via Mejlby og Linde til Gimming, en ændring der giver deltagerne 5-6 km ekstra kilometre i benene, før de rammer målstregen ved Dronningborg Hallen.
30 km ruten er fortsat den distance, som langt de fleste deltagere foretrækker, og her mærker arrangørerne virkelig, at Fjordløbet er en folkefest og tradition for Randers borgerne, hvor sammenhold og socialt samvær er i højsædet.
”Vi ser rigtig mange, der bruger Fjordløbet som en familie/venne-hyggedag, firmaevent eller lignende, hvor de alt efter niveau og ambitioner kører forskellige distancer, og når alle fra holdet er retur ved Dronningborg Hallen efter strabadserne på landevejen, er der livlig aktivitet med at få stillet pavilloner op, og hygge sig med frokost, grill og alt muligt andet til langt ud på eftermiddagen,” fortæller Jørgen Schmidt, formand for Randers Cykleklub af 1910.
15 km ruten blev lanceret i 2015, og fik en rigtig god start med omkring 200 deltagere på denne nye distance, og deltagerne var netop mange børnefamilier, hvor børn helt ned i 4-5 års alderen gennemførte turen på egen cykel.
”Vi har evalueret 15 km turen og ændret en lille smule på den del af ruten, hvor deltagerne kører igennem Harridslev. Sidste år skulle der køres et stykke på selve Udbyhøjvej, som kan være ret trafikeret. Dette stykke er nu erstattet af en tur gennem et roligere villakvarter, så ruten er blevet endnu mere sikker at gennemføre”, siger Jørgen Schmidt, formand for Randers Cykleklub.
Randers Cykelby er igen i år en meget aktiv samarbejdspartner i Fjordløbet. I flere år har Randers Cykelby været med i indsatsen for at få flere børn og unge ud på cyklerne. Cykelbyen støtter bl.a. løbet ved at dække halvdelen af startgebyret for de unge mellem 0 og 16 år, og på selve løbsdagen har Randers Cykelby forskellige aktiviteter på pladsen for både små og store.