Sidste sommer besluttede man i Randers Byråd med flertal fra Venstre, DF og Socialdemokraterne at ordningen med pedeller og servicepersonale på skoler, daginstitutioner og plejehjem skulle erstattes af en central enhed kaldet Ejendomsservice. Og ordningen skulle implementeres så hurtigt som muligt. Det betyder at ejendomsservice nu har været i gang i lige godt ét år. De Radikale stiller nu spørgsmålstegn til, om det nu egentlig har været så god en idé
 
Det handler om at bygninger, rengøring og teknisk service centraliseredes. Eksempelvis mistede skolerne deres pedel, plejehjemmene ligeså, næsten alt teknisk personale er blevet flyttet væk fra lokale institutioner, og over til den centrale enhed Ejendomsservice. Til gengæld har daginstitutionerne nu fået tilsyn.
“Radikale Venstre har fra dag et stillet stort spørgsmålstegn ved om denne omlægning/supercentralisering. Dels spørgsmålstegn ved den bagvedliggende økonomi, og dels spørgsmålstegn  omkring den kvalitet vi ser derude på institutionerne efter omlægningen”, siger Mogens Nyholm fra de Radikale.
“Vi stiller stadigvæk spørgsmål ved om der spares de penge som Venstre, DF og Socialdemokraterne forventede, da de indførte Ejendomsservice. Vi tror faktisk regningen bliver dyrere”, er partiets påstand.
Desuden stiller de Radikale også spørgsmålstegn ved om kvaliteten ved det udførte arbejde er lige så godt som før Ejendomsservices indførelse.
“Ja, vi tror faktisk, vi har fået en ringere kvalitet samtidig med der bruges flere penge end da skolerne og plejehjemmene selv stod med ansvaret og udførte arbejdet”, siger Mogens Nyholm.
RV har eksempelvis fået oplysninger fra borgere om at deres skole eller plejehjem har en ringere standard end tidligere.
“En borger opfordrede faktisk til at kigge ud på den lokale skole, så vi kan få syn for sagen”, siger Mogens Nyholm (R).
En rundringning til forskellige folkeskoler i Randers bekræfter denne påstand. Men den bekræfter også at dette er en varm politisk kartoffel som flere skoleledere ikke vil udtale sig om. Det vil de dog godt på Nørrevangsskolen hvor skoleleder Martin Hyldgård Larsen siger:
“.Ejendomsservice løser opgaverne forskelligt fra da vi havde en fast pedel tilknyttet skolen. Den store forskel er også at jeg har mistet indflydelse på tidsprioriteringen. Hor vi før kunne få lavet problemet, når det opstod skal vi nu vente længere tid. Men tingene bliver dog lavet”, siger han.
“Set fra min side så er kvaliteten faldende, men der bliver dog stadig ryddet op og gjort rent”, fortæller han.
Han fortæller også at der i dag går mere tid med at snakke om de opgaver der skal løses, hvorimod før da pedellen havde sin daglige gang på skolen.
“Og så er det endnu ikke helt klar hvem der står for hvad. Er det for eksempel min skole, der skal afholde udgifter til karkludene eller er det ejendomsservice. Og så er vi pludselig blevet to om at vurdere, hvad god kvalitet egentlig er”, siger Martin Hyldgård Larsen, skoleleder på Nørrevangsskolen.
 
Indrømmer rod
Hos Venstre indrømmer Anders Buhl-Christensen., der er medlem af Økonomiudvalget,  at det kan være uigennemskueligt med Ejendomsservice lige i øjeblikket.
“Vi kigger meget på og snakker meget om Ejendomsservice lige i øjeblikket. Og vi er i gang med at få det optimeret. Det er svært da de samtdigig med beslutningen om at oprette Ejendomsservice også blev besluttet en besparelse på området. De penge har vi jo brugt til noget andet. Så hvordan økonomien ser ud lige nu, skal vi have kigget på ved de næste budgetopfølgninger”, siger han.
Efteråret byder for politikerne på en snak om netop ejendomsservice og hvordan området kan komme til at køre optimalt. Netop det som de Radikale vil efterlyse på det førstkommende byrådsmøde i næste uge, ifølge nyrådsmedlemmet Mogens Nyholm
“Men det er svært at sammenligne lige nu. Da pedellerne var ude på skolerne og plejecentrene var det meget svært at gennemskue økonomien. Det er den der med Ejendomsservice vil kunne blive mere overskuelig. Men vi skal have styr på de løse ender, og jeg ved at forvaltningen lige nu arbejder på at få et overblik”, siger Anders Buhl-Christensen.
Til spørgsmålet om kvaliteten er blevet forringet ude på blandt andet skolerne siger han:
“Der er jo blevet mere, der skal tilses efter sammenlægningen. Skolerne og plejecentrene skal har afgivet noget arbejdskraft til daginstitutionerne. Så nogle vil opleve de har mistet noget, mens andre har fået”, siger han.
 
Forsøger at nå hele vejen rundt
Radikale mener at Ejendomsservice skal skrottes og at bl.a. pedellerne skal tilbage til skolerne og plejehjemmene. “Vi er sikre på, at kommunens borgere får mere kvalitet for færre penge, hvis Ejendomsservice lægges død, og vi går tilbage til tingenes tilstand for Ejendomsservices fødsel”, siger Mogens Nyholm.
Martin Toft er chef for afdelingen under Ejendomsservice og Driftsafdelingen. Han fortæller at overgangen har været tumultagtig, da beslutningen sidste sommer skulle implementeres hurtigt.
“”Dette har været den største organisationsændring i kommunen siden kommunesammenlægningen i 2007. Alle skal arbejde på en ny måde, men jeg synes vi er kommet rigtig godt fra start”, siger han.
Han fortæller at man i andre kommuner som man skeler til har været både tre og fire år om at komme godt fra start, så at der nu er kritik af Ejendomsservice efter kun blot et år, ryster ham ikke.
“Jeg synes faktisk vi er foran. Vi prøver at indarbejde at blandt andet skolerne skal have fat i den samme person som de havde, da han var ansat som pedel på stedet. Derved kan vi lette overgangen”, siger han.
Økonomisk kigger Ejendomsservice på hvilket beløb, der er flyttet med over fra de enkelte skoler og arbejder så ud fra det, når der skal service den anden vej.
“Det skulle gerne blive økonomisk neutral for alle parter”, siger Martin Toft.
Randers er opdelt i enheder og i for eksempel Dronningborg, hvor Michael Christensen er afdelingsleder er der tilknyttet 15 folk til 18 tilsynssteder – det er både til almindelig service, vedligehold og rengøring.
“Det kan være svært for skolerne at se at de ikke kan få den samme service som før. Da pedellerne var tilknyttet, kunne han også gå ærinder ved købmanden og stå for mælkepakkeordningen. Disse opgaver udfører vi ikke. Vi bliver i stedet for brugt til det, vi reelt er ansat til”, fortæller han.