I nogle medier bliver livet som single glorificeret. Du har tid til at være dig selv, du har tid til alle dine egocentrerede aktiviteter som løb (selvfølgelig maraton), mountainbikeløb og pille dig selv i navlen derhjemme. Men du kan også gå den anden vej og søge efter tosomheden sammen med andre festglade mennesker eller på de utallige datingsider og apps der findes
 
Hvis du er single, er du fri til at leve et selskabsliv, hvor du ikke først skal spørge din partner om lov til at tage med veninderne eller vennerne i byen. Du kan dyrke sex uforpligtende og du behøver ikke at forholde dig til din partners beskidte sokker og underbukser.
”Forklaringen skal findes i individualiseringen”, siger Lektor i Statskundskab Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.
”Mange vil gerne agere uafhængigt af andre. Det tror jeg hurtigt, at de vil skrive under på. Og især de unge vil træffe deres egne valg – de kan forme deres egen tilværelse, hvor alt skal se perfekt ud”, siger han.
Og alt skal se perfekt ud i disse facebooktider. Det er også derfor at mange nok holder igen eller ikke tør svare på henvendelser på diverse datingsider. For alle vil gerne finde den eneste ene – men findes det?
”Alene udtrykket den eneste ene, kan jo gøre folk helt forpustet. Derfor er der mange, der holder igen i en form for afmagt. De bliver hellere boede alene”, siger han og åbner for en tredje forklaring på, hvorfor singlekulturen bare vokser og vokser.
”Der er en høj grad af uafhængighed – en mulighed for at leve det sjove liv, og i dag kan man jo faktisk få et familieliv, selvom man bor alene”.
Men hvis det nu er så fedt, hvorfor søger så mange singler så efter den eneste ene på nettet og diverse apps. Og hvorfor gør de så det?
”Man holder jo ikke op med at søge et kærlighedsliv, selvom man er single, og jeg tror mange ser muligheden for måske bare at få en hyggelig weekend”, siger Johannes Andersen.
 
Bedst alene
Så måske handler det i virkeligheden om at dyrke sig selv i den singlekultur, der bare vokser og vokser. Vi putter os i vores efterhånden meget små hjem. Vi lever vores liv udover arbejde og de ugentlige egoløb ellers gennem computeren og smartphonen. Er vi i virkeligheden blevet dårligere til at mødes i den virkelige verden? Måske trives vi bare bedst alene. Og når man når en alder, hvor børnene kan klare sig selv, så gider man måske bare slet ikke mere bøvl!
Når der skal socialiseres blandt den voksne befolkning foregår det som regel ved det obligatoriske parmiddage eller fælles ferier i udlandet eller i sommerhus. På facebook kan vi læse efter hver weekend og ferie, hvordan par har hygget sig med hinanden og deres børn. Men er børnene fløjet fra reden og er ægteskabet fløjet sig en tur og du sidder alene ja så sidder du alene.
 
Singler med hinanden
Men når dette er sagt bliver der jo – ude i den virkelige verden – arrangeret mange singlearrangementer såsom fester og sociale aktiviteter. Fælles biografture eller blot en gåtur i andres selskab. Din Avis tog med til singlefest på Rustik & Flamingo i Storegade, hvor der to kvinder Sussi Andersen og Dorthe Nygaard arrangerer singlefester. De har facebookgruppen “Randers Største Singlefest” med 381 medlemmer og inviterer to-tre gange om året singler til at feste med hinanden. Her søger vi svar på, hvorfor singler er singler. Og de gør skarpt opmærksom på at festerne ikke er kødmarkeder.
”Hovedårsagen med festerne er ikke at parre folk. Det er at have et sted, hvor singler kan mødes. Når du går i byen, går du jo ikke alene. Og du kan jo ikke vide, hvem der er single når du går ud. En tur i byen i Storegade foregår jo altid flere sammen. Vi skaber her en mulighed for at du også kan komme i byen selvom du er alene”, siger Sussi Andersen, den ene af de to arrangører.
Og hun er også single, men søger fællesskabet ansigt til ansigt.
”Min filosofi er at mennesker skal opleves ikke skrives om, som det forgår inde på datingsiderne. Derfor vil jeg helst mødes med folk. Og da der ikke var nogle fester her i Randers, blev vi jo nødt til at arrangere selv”, siger hun og kigger på Dorthe Nygaard
”Ja”, siger Dorthe.
”Folk kommer til de her fester, for at have en hyggelig aften, og personligt vil jeg også helst møde folk i den virkelige verden. Jeg er ikke på nogle datingsider, for jeg bryder mig ikke om at skulle mødes med mænd, jeg ikke kender”, siger hun.
Men generelt er der flere kvinder end mænd, så de to kvinder ser gerne at flere mænd møder op til festerne – om ikke andet så bare for at få en hyggelig aften í byen. Men da der jo er mange kvinder er der nok at vælge imellem, hvis man er på udkig efter en partner.
 
For at mødes med andre singler
Helle, der er kommet til ”Randres største singlefest” er kommet for at mødes med andre singler til en glad aften i byen. Og så for at støtte op om et godt initiativ.
”Jeg kommer, fordi det ikke er et kødmarked. Jeg rejser meget, så jeg søger ikke det faste parforhold. Jeg er heller ikke på nogle datingsider, men vil bare gerne hygge mig med andre selvom jeg kommer alene i byen”, fortæller hun.
Denne fredag aften på Rustik & Flamingo er der flere singler udenbys fra -så langt som Struer og nord for Aalborg kørere de for at mødes med andre singler. Og så er der Lars fra Hadsten, der dater på nettet og diverse apps. Han søger en fremtidig partner og ser muligheden for ved denne fest at mødes med singlekvinder.
”Da jeg i 2012 lå på hospitalet efter en motorcykelulykke gik det op for mig, at der var andet her i livet end arbejde. Siden da har jeg søgt seriøst efter en kæreste”, fortæller han.
”Og jeg er her i aften for at mødes med folk i den virkelige verden. På nettet kan det godt virke lidt overfladisk. Hvis man skriver ti breve, får man måske svar tilbage fra to. På den måde er det lidt sværere”, siger han.
 
Debataftener
Hos ”Randers største singlefest” bliver der også arrangeret andet end fester. For et par måneder siden arrangerede man en debataften hos Harrys Coffee i Middelgade, hvor omkring 15 singler mødtes for at debattere og snakke i mere rolige omgivelser end en fest. Dette er også noget, der i fremtiden vil komme mere af. Så behøver singlerne i Randers ikke nødvendigvis tage turen til Århus, hvor der arrangeres fester og events i stor stil. For i Randers er der absolut en stor andel af singler. Og da nogle jo er tilflyttere er her en kærkommen mulighed for om ikke at få en kæreste så bare få masser af nye venner.