Sidste uge var første gang at en deling soldater var på udfordrende træning i Randers Regnskov. Og det var en noget udfordrende og meget varm opgave soldaterne var kommet på. Blandt andet skulle de behandle en såret i ekstrem tropevarme samt også lære at håndtere krybdyr som slanger og skorpioner
 
1. Behandlerdeling fra 3. sanitetskompagni, Træningsregimentet i Aalborg var i sidste uge i Randers Regnskov for at blive udsat for ekstrem tropevarme. Træningen var et led i deres uddannelse til at kunne modstå strabadserne, hvis de en dag bliver udsendt til et af verdens brændpunkter enten i krig eller ved humanitære katastrofer.
Kaptajn i Hæren Karoline S. Tjell fortæller:
“Soldaterne skal kunne behandle sårede i hele verden hvis vi sender styrker af sted. Vi kan agere et mindre hospital med denne træning hvor vi så supplere med en kirurg som sygeplejerske”, siger hun.
“Vi kan lave nødkirurgi i junglen, i ørkenen eller i de arktiske områder i Grønland med denne træning. Soldaterne lære hvordan de reagerer i ekstrem varme og de skal lære hvordan de kan holde dem selv rene selvom det er meget varmt og fyldt med bakterier”, fortæller hun.
Soldaterne træner i overlevelse hvis de skal indsættes i farligt terræn hvor “Læger uden grænser” ikke kan operere.
“De lærer om flora og om dyr. De lærere hvordan de kan undgå at dehydrere og andre overlevelsesmæssige ting”, fortæller Kaptajnen.
“Og hvis de får en forståelse for den påvirkning de bliver udsat for kan de yde en bedre behandling, når de får patienter med for eksempel åbent benbrud, som jo kan være ekstremt svært at behandle i et tropemiljø med de mange bakterier”, fortæller kun.
Men soldaterne er trænet mandskab. De har fem-syv års erfaring i hæren og kan også slås, hvis de kommer i kamp.
 
Krybdyr
Randers Regnskov har før lavet teoretiske kurser for soldaterne, men det er første gang at soldaterne kommer i Regnskoven for at prøve det på egen krop. Og det var noget af en udfordring for soldaterne, da Din Avis mødte dem i slangegården. Her gemte dyrepasserne en slange i rygsækken og så var det op til soldaterne at finde ud af, hvor den var kravlet hen, og hvordan de skulle få den op igen og væk fra lejren.
“Hvad vil I gøre hvis dette var en kobraslange”, spørger dyrepasser Brian Rasmussen.
“Slå den ihjel”, siger en af soldaterne.
“Ja det gør vi så ikke her”, kommer det fra dyrepasserne.
Og det var ikke en giftslange som soldaterne skulle fjerne, men det kunne det ligeså godt have været hvis det havde været ude i den virkelige jungle. Derfor er et nødvendigt at soldaterne agerer som om det var. Og det gør de også. De behandler slangen med respekt og får den til sidst gelejdet væk fra den imaginære lejr.
Menig Nicky Øster var en af de trænede soldater, der var i kamp med slangen, og for ham er det en kærkommen træning i regnskoven.
“Vi er nødt til at lære fakta. Det er en viden som vi skal have med. Og så gør vi det vi skal”, siger han kort og går tilbage til de andre soldater og fortsætter træningen.
Hos Randers Regnskov er man glad for at kunne hjælpe til med træningen af de danske soldater.
“Det er spændende og sjovt, og de er gode til at tage imod. Vi vil gerne give en hånd med hvor vi kan”, siger Brian Rasmussen.
Han er tilfreds med arbejdet og siger videre.
“Dette var ikke en giftslange, men det kunne det have været. Det vi skal til nu kan koste jer en finger, hvis I bliver bidt”.
Så var det tid for Din Avis at forlade slangegården.