Kultur- og fritidsudvalgsformand vil have sagen undersøgt til bunds
 
Har passive medlemmer i randrusianske idrætsforeninger stemmeret? Kan unge stemme via forældre? Hvad er passive medlemmer? Det er tre spørgsmål, der har været genstand for megen debat i Randers på det seneste.
Især efter en meget dramatisk generalforsamling i Freja Fodbold for en lille måned siden, hvor en større kreds af passive medlemmer reddede Frejas-bestyrelsen, der var i fare for at miste flere bestyrelsesposter.
Avisen har kulegravet referater fra folkeoplysningsudvalgets møder, og undervejs er fundet mange sager, spørgsmål og uenighed omkring passive medlemmer og stemmeret. Alt tyder på, at kommunen nu tvinges til at skride ind og sørge for ensartede regler eller give frit slag.
I et mødereferat fra 8. marts 2011 hedder det klart, at passive medlemmer ikke har stemmeret. I samme referat fremgår det også, at unge – i Frejas tilfælde via Freja-vedtægter under 16 år – kan stemme via forældrene.
Den afgørelse protesterede Randers Frejas fodboldformand Lars W. Knudsen mod dengang i marts 2011.
Ved generalforsamlingen august 2016 havde han stadig stemmeret til passive medlemmer og gav ikke forældre mulighed for at stemme for de børn, der er medlem af Freja.
Lars W. Knudsen er – som omtalt andetsteds – ikke meget for at komme ud af busken, men svarer dog på spørgsmål.
Ud af dem kan man konstatere, at han er af den klare opfattelse, at idrætsforeninger i Randers som andre steder er private foreninger, der selv fastsætter egne vedtægter.
 
Op i FO-udvalget
 
Mogens Nyholm, radikal formand for kultur- og fritidsudvalget og næstformand i Folkeoplysningsudvalget, har følgende kommentarer til diskussionen og virakken.
”Jeg tager sagen op med Malte Larsen,” siger Nyholm med henvisning til det randrusianske Folketings-medlem Malte Larsen, der er formand for Folkeoplysningsudvalget i Randers.
Ingen af de mange personer, avisen har været i forbindelse med, mener, at bestemmelserne fra udvalgsmødet 8. marts 2011 har gennemgået ændringer.
Pudsigt er det, at Bjarne Dalum, der var med til generalforsamling i Freja Fodbold 30. august, sad i FO-udvalget og deltog i det omtalte møde 8. marts 2011.
Nu vil Mogens Nyholm have sagen og problematikken belyst.
”Hvad handler det hele reelt om? Skal det justeres, så det bliver efter den sunde fornuft? Er det overflødigt bureaukrati?”
Siger Nyholm, der mener, Freja har overtrådt reglerne, men…
”Freja har ikke fulgt regelsættet, men jeg kan ikke vurdere, om der er mulighed for sanktioner. Jo, jeg ved godt, reglerne er der, men er de fornuftige?” Spørger Nyholm, der heller ikke vil udtale sig om, hvorvidt en generalforsamling, hvor passive medlemmers stemmeafgivning blev udslagsgivende, kan betegnes som ulovlig.
Et andet spændende punkt er, om foreningerne stadig indsender vedtægtsændringer til kommunen. Senest har kommunen måttet rykke Freja Fodbold for meget væsentlige vedtægtsændringer,
Men nu tager Nyholm hurtig kontakt til Malte Larsen.
”Og så må vi se, hvad det ender med. Det er min opfattelse, at vi ikke skal have mange overflødige regler. Måske skal vi give klubberne større frihed i deres stemmeprocedurer,” lyder det fra Mogens Nyholm, der har fået meldinger fra Randers Kommune.
”Nu kigger forvaltningen også på det. Men der kommer ikke en afklaring lige med det samme. Det er en sag, der kommer til at tage lidt tid,” lyder det fra Mogens Nyholm.
Samme besked, som avisen via mail modtager fra forvaltningen.