I sidste uge var der lokalfinale i Andelskassens innovationskonkurrence, Fremtiden Spirer. Gruppen fra 3.Y. på Randers Statsskole, der vandt med deres film ”Naturbyen”, har nu mulighed for at gå videre til landsfinalen
Formålet med Andelskassens innovationskonkurrence, Fremtiden Spirer, er at kickstarte skabertrangen hos næste generations erhvervsdrivende, at sætte eleverne i gang med at tænke kreativt, søge anderledes løsninger på problemerne – og måske selv blive iværksættere, for på den måde at være med til at skabe vækst og arbejdspladser i det lokale Danmark.17 gymnasieskoler på Fyn og Jylland var tilmeldt konkurrencen, og i løbet af efteråret har disse skoler haft besøg af VIA Center for Undervisningsmidler og Andelskassen til en interaktiv og anderledes undervisningsdag. Denne dag var der samarbejde, entreprenørskab og problemløsning på programmet, og formålet var at puste til iværksætter-gløden hos de unge.De studerende bliver klogere på, hvad det vil sige at tænke kreativt og skabe gode idéer samt ikke mindst udvikle lysten til at omsætte idéerne til driftige forretninger – til gavn for borgere og erhvervsvirksomheder i lokalområdet.
Tænke ud af boksenRanders Statsskoles 3.Y. havde besøg af filialdirektør Alex B. Carlsen fra Andelskassen og Rune Schou, fagkonsulent i entreprenørskab og innovation i undervisningen, som præsenterede eleverne for entreprenørens værktøjskasse. Elever i 3.Y. fik herefter opgaven: ”Kom med gode idéer – herunder konkrete forretningsidéer – til, hvordan der kan skabes vækst og arbejdspladser i dit lokale Danmark”. ”Det er andet år, vi i Randers deltager i Fremtiden Spirer, og hver gang er det en lige positiv oplevelse at komme ud på skolerne og se, hvor dygtige eleverne er, og hvor dedikeret de går til opgaven,” siger Alex B. Carlsen, filialdirektør i Andelskassen i Randers.”Vi har arbejdet meget med IT i vores klasse, så derfor var det helt naturligt for os at tilmelde os konkurrencen. Det giver de unge en chance for at tænke ud af boksen og prøve noget helt nyt,” siger Rita Houmann, som er lektor i dansk og engelsk på Randers Statsskole. Hun fortsætter:”Eleverne lærer om idéudvikling og går igennem en læringsproces, der bringer dem fra et kreativt kaos af idéer til mere struktur og til sidst et produkt.”Gennem konkurrencen skal eleverne gennem fem trin, som starter med undervisningsdagen i klassen. Derefter skal hver gruppe lave en kort video, som præsenterer deres idéer på kreativ vis. Så bliver videoerne vist til et lokalt dommerpanel bestående af eksempelvis lokale erhvervsfolk og iværksættere. Dommerpanelet vælger de to bedste videoer, og de to grupper præsenterer efterfølgende deres projekter for dommerpanelet til et arrangement i Andelskassen. Den bedste gruppe går videre i konkurrencen, og videoerne fra de bedste grupper i de 17 klasser konkurrerer nu mod hinanden i en afstemning på www.fremtidenspirer.dk, hvor alle kan være med til at afgøre resultatet ved at stemme på sin favorit.De tre grupper, som høster flest stemmer, mødes i den endelige finale og har mulighed for at vinde 15.000 kroner til klassen.
Den lokale vindergruppeI sidste uge var 3.Y. fra Randers Statsskole kommet til tredje trin i konkurrencen og skulle mødes med dommerne i Andelskassens filial i Randers. Dommerpanelet bestod af direktør Henrik Herold fra Randers Regnskov, citychef Mette Bræmer-Jensen fra Randers City, direktør Ole Søndergaard fra Radio ABC, direktør Jens Enevold Kristensen fra Erhverv Randers og filialdirektør Alex B. Carlsen fra Andelskassen Randers.Dommerne lagde i deres afgørelse vægt på gruppernes evne til at præsentere deres idé samt hvor meget de brændte for idéen. Derudover blev der lagt vægt på, om disse rent faktisk kunne udføres i realiteten.Gruppen, der vandt, var kommet op med en idé om en naturby i Randers, og med lidt ændringer og finjusteringer mente dommerpanelet, at denne idé i princippet godt kunne føres ud i livet. Der var både ros og konstruktiv kritik fra dommerne samt gode råd med på vejen, som gruppen kan bruge, hvis det lykkes dem at blive en af de tre grupper, der skal forsvare deres projekt overfor et overordnet dommerpanel i landsfinalen.Efterfølgende kunne Andelskassen overrække en samlet biograftur for hele klassen. ”Vi håber, at processen bliver en inspiration til kreativitet for de unge. Når de skaber noget, vil de i fremtiden få brug for finansiering, og det er noget, som vi i Andelskassen kan hjælpe dem med. Det er derfor vigtigt for os at få de unge ind i banken nu og vise dem, hvad vi kan hjælpe dem med, hvis de står med en idé og ønsker at blive iværksættere,” forklarer Alex B. Carlsen, filialdirektør i Andelskassen i Randers.