Ifølge Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade lider cirka 40.000 danskere af spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder) – på dansk kaldet overspisning. Det kan have alvorlige mentale og helbredsmæssige konsekvenser, men alligevel skal borgere kigge langt efter kommunale tiltag, der kan hjælpe dem til at få kontrollen tilbage. Nu sætter det kommunale tilbud og forskningsprojekt Tjek dit Helbred i Randers fokus på overspisning og tilbyder et holdforløb til borgere efter en helbredsundersøgelse
 
De fleste kender dét at tage én portion for meget til jul eller til en særlig lejlighed. Men for cirka 40.000 danskere er overspisning en del af livet, hvor man mister kontrollen over portionsstørrelser og mængden af mad, man indtager til hvert måltid. Ifølge sundhed.dk lider fem til ti procent af den overvægtige befolkning i Danmark af overspisning.
Derfor har Randers Sundhedscenter nu oprettet tilbuddet ”Tjek på Overspisningen” til de borgere, der får et helbredstjek gennem projektet Tjek dit Helbred. Her skal deltagerne arbejde med kontrol over deres madvaner og tankemønstre, og formålet er at skabe en sundere livsstil og en bedre trivsel.
Det første hold i Tjek på Overspisningen starter i slutningen af januar.
 
Mangel på kommunalt fokus
Overspisning er en alvorlig tilstand, fordi det kan føre til overvægt, livsstilssygdomme og psykiske lidelser såsom angst og depression. Med 40.000 ramte personer, er det den hyppigst forekommende form for spiseforstyrrelse i Danmark.
Alligevel skal borgere kigge langt efter kommunale tilbud, der forebygger eller behandler overspisning:
”Der findes endnu ikke en diagnose for overspisning, hvilket gør det udfordrende for den ramte. Der er ikke i sundhedsvæsnet lavet aftaler om, hvem og hvordan man forebygger og behandler overspisning, og derfor ligger det i en form for gråzone”, fortæller Iben Holbæk Lundager, projektleder i Tjek dit Helbred.
Ifølge projektlederen handler det derfor i høj grad om kategorisering:
”For overvægtige er der en grænseværdi på BMI og taljemål, og det er derfor nemmere at kategorisere, hvem der har brug for hjælp. I tilfældet med overspisning er der endnu ikke konkrete grænse- eller normværdier at gå ud fra”.
 
Unik mulighed for opsporing
Tjek dit Helbred er et forskningsprojekt og et kommunalt tilbud i Randers Kommune, hvor borgere mellem 30 og 49 år kan komme til helbredstjek i Randers Sundhedscenter, når de har takket ja til invitationen.
Helbredstjekket giver værktøjer til opsporing af borgere, der overspiser, fortæller projektleder Iben Holbæk Lundager:
”I dette forskningsprojekt har vi en unik mulighed for, gennem det 45 minutter lange helbredstjek, at nærme os en opsporing af borgere, der overspiser. Derfor mener vi også, at vi samtidig har forpligtelsen til at lave et tilbud, der kan hjælpe disse mennesker”.
Oprettelsen af det nye tilbud var dog ikke uden udfordringer:
”Udfordringen, i at starte et tilbud op, er, at overspisning er et tabu forbundet med skyld og skam. Derfor har borgerne en tendens til at overhøre faresignalerne og dermed også svært ved at nå til den erkendelse, at de har brug for hjælp. Det afholder os dog ikke fra at sætte gang i et tilbud, for vi har ekspertisen og fagligheden til at hjælpe”, siger projektlederen.