Der har netop været generalforsamling i Randers Skipperlaug og Bombebøsse
Laugsamlingen nr. 237. Og opgørelser herfra viser en historisk tilgang af laugsbrødre på hele 300 personer

 

I 1780 fik en flok søfolk den enestående tanke, at stifte et laug under mottoet “søen ernærer og søen fortærer.” Man valgte at kalde lauget for Randers Skipperlaug.

Randes Skipperlaug er en slags forsikring for de søfarende og deres kære.

Da der i 1840 kun var få skippere tilbage i lauget valgte man at alle honnette personer, der ønskede at støtte lauget, kunne indstilles til optagelse som ekstraordinære brødre, dog ikke som nydende men som ydende laugsbrødre.

Man kunne herefter blive optaget i Randers Skipperlaug både som ordinære laugsbrødre og som ekstraordi­nære laugsbrødre af 1. klasse.

“I år har vi den glæde at optage en ny Ordinær Laugsbroder samt ikke mindre end 28 ekstraordinære Laugsbrødre – og det af 1. klasse”, sagde oldermand John Morgen, direktør for Randers Havn på generalforsamlingen.

Der var også jubilarer, der blev fejret ved generalforsamlingen. Det fremgår af Laugets protokol at Laugsbroder Jens Pedersen er optaget ved Laugsamlingen i 1967. Og to ekstraordinære Laugsbrødre fejrede 40 års jubilæum. Desuden kunne fem laugsbrødre fejre 25 års jubilæum.

 

Støtte

Lauget støtter frivilligt arbejde i byen og i år var der kommet to ansøgninger om støtte. Den første ansøgning er om tilskud til Støtteforeningen ved Hospice Randers. Støtteforeningen blev oprettet i 2010.

Ønsket fra Hospice, som har højeste prioritet, er fortsat at kunne tilbyde beboere og pårørende musikterapi. Det har vist sig, at musikterapien har rigtig god effekt på smerter, åndedræt, afspænding, kan aflede opmærksomhed fra ubehag, kan give plads til at være i kontakt med følelser, hjælp til at forsone sig, og give beboeren samt familie og venner en fælles, meningsfuld oplevelse, som de overlevende kan tage med sig. Skipperlauget donerede 10.000 kroner til støtteforeningen.

Den anden ansøgning vedrører En ny café for tidligere udsendte og deres pårørende der åbnede 7. oktober i Frivillighedens Hus.

Det er En ny café, der på frivillig basis ønsker at skabe et lokalt netværk for veteraner.

Caféen har brugt mange af deres egne penge på at få det i gang, men det er lykkedes så fantastisk at de er indbudt til at sætte deres aftryk på en kommunal veteran politik. Skipperlauget donerede 10.000 kroner til Veterancaféen.

Foruden de to donationer har Laugsamlingen tidligere godkendt at Randers Skipperlaug og Bombebøsse, indtil videre, årligt, giver en donation på 5.000 kr. til foreningen til Lillebjørns bevarelse, således at de i Randers Skipperlaug og Bombebøsse er medvirkende til at fastholde denne maritime historie i Randers. Donationen er naturligvis afhængig af at Lillebjørn hvert år fortsat sejler på Randers Fjord, og virker som en god ambassadør for byen.

 

Legater og gaver

Pensionister og enker efter ordinære laugsbrødre kan også få støtte af lauget. Hermed er i år givet i alt syv donationer i form af legater til enker på hver 6.000 kroner.

Randers Skipperlaug og Bombebøsse giver normalt en gave til den bedste elev i sin årgang på Skoleskibet Danmark, Skagen Skipperskole, Marstal Navigationsskole, SIMAC (Svendborg Navigationsskole).

Hver gave består af et skibs ur, et barometer og kombineret termometer monteret på en mahogniplade, med et messingskilt hvorpå årstal og Randers Skipperlaug og Bombebøsse er indgraveret.

I år blev det kun til en gavedonation til dimissionsfesten ved Skagen Skipperskole.

Skoleskibet Danmark valgte i 2016 at afslutte togtet i Lissabon, og derfor har lauget i samråd med Skoleskibet Danmark udsat gavedonationen til 2017.