Der er ikke den store opbakning fra de andre partier i Byrådet, om at fratage borgmester Claus Omann Jensen hans lønstigning på 263.657 kroner om året. Forslaget er stillet af Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten) og Jens Laursen (Beboerlisten)

 

Efter en rundringning til de andre partier i Byrådet har Din Avis hentet kommentarer til det forslag som Beboerlisten og Velfærdslisten har stillet i dag. Kasper Fuhr Christensen og Jens Laursen skriver i en pressemeddelelse at:

Den 1. januar 2017 fik Randers-borgmester Claus Omann Jensen (V) en klækkelig lønforhøjelse. Lønchecken voksede nemlig med intet mindre end 263.657 kroner om året. Dermed kommer den løn, Omann får fra Randers Kommune for at bære rundt på borgmesterkæden, op på 1.103.327 kroner om året. 

Men det er ikke det eneste, der skæpper i borgmester-kassen. Ud over at Omann ejer en møbelfabrik, der sikkert også spytter lidt i kassen, har han i kraft af borgmesterposten også sikret sig nogle mere end almindeligt velbetalte ben. 

Omann sidder nemlig med disse poster: 

  • bestyrelsesformand for Verdo (350.000 kroner om året)
  • bestyrelsesformand for PBU (110.000 kroner om året)
  • Væksthus Midtjylland (50.000 kroner om året)
  • Støvringgaard Kloster (10.000 kroner om året)

 

Dermed kommer Claus Omann Jensens samlede årsløn op på 1.623.127 kroner. Til sammenligning tjener statsminister Lars Løkke Rasmussen 1.464.148 kroner om året.

 

Hos Dansk Folkeparti er Frank Nørgaard fortørnet over forslaget:

“Jeg synes, det er til grin at beskæftige sig med borgmesterens løn. Den kommer de til at stå alene med. Det er en hetz de kører, og det kan de ikke være bekendt. De skal i hvert fald lægge stilen om, hvis de synes, at de fortjener at få indflydelse i byrådet. Det får de ikke, når de opfører sig sådan her”, siger han.

Heller ikke hos De konservative er der opbakning til forslaget. Her mener Daniel Madié ikke at 1.1 millioner kroner er for meget, for det arbejde borgmesteren lægger i kommunen.

Heller ikke De Radikales Mogens Nyholm vil bakke op om forslaget, og det samme siger SF ´s Charlotte Broman Mølbak. Det vil Venstre med Anders Buhl Christensen selv sagt heller ikke. Anders Buhl Christensen siger:

“Det er det sædvanlige populistiske forslag, de to partier kommer med. Og det kan vi fuldstændig afvise herfra. Vi synes lønnen er både rimelig og fair, borgmesteren lægger et stort stykke arbejde i kommunen. Og om at han tjener mere end statsministeren, kan jeg kun sige, at han jo nok også lægger mindst lige så meget arbejde i jobbet som ham”, siger Anders Buhl Christensen (V).

 

Men …

Borgmesteren tjener i alt 1.623.127 kroner – det er inklusive bestyrelsesposter rundt om i kommunen – blandt andet Verdos formandskab kaster 350.000 kroner af sig om året. Og det har De Radikales Mogens Nyholm noget imod.

“Jeg må indrømme, at jeg altid har ment, at det er forkert at borgmesteren har sagt ja til formandskabet i Verdo – det giver helt sikkert habilitetsproblemer i forhold til Verdo og kommunen. Så i princippet skal han fratræde den stilling”.

Hos De Konservative kan man ikke se, at der er noget i vejen med at borgmesteren har bestyrelsesposter ved siden af borgmesterstillingen, det skal dog ikke kaste penge af sig, siger Daniel Madié, der mener at 1.6 millioner er for høj en løn.

“Jeg synes, at borgmesteren får for meget for de ekstraposter, han har. Han skal tage dem af lyst, ikke fordi han får penge for det”.

Han har været inde at kigge på lønningerne til borgmestre rundt i landet for et par år siden og kunne dengang konstatere at Randerslønnen var høj i forhold til de andre kommuner i Danmark.

“Når 1/3 af lønnen kommer fra bestyrelsesposter, så er det at kæden hopper af. Det må vi have kigget på”, siger Daniel Madié.

Hos SF mener man heller ikke, det er en god idé at borgmesteren sidder i Verdos bestyrelse.

“Det er noget rod, når han sidder som formand i en privat virksomhed, hvor kommunen er kunde. Og ja det er en stor løn, han får for det”, siger Charlotte Broman Mølbak.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet pga møde.

 

Mange penge, ja

Borgmester Claus Omann Jensen medgiver, at det er en stor lønstigning han har fået, og han mener, at man hellere skulle regulerer lønnen løbende gennem årene.

“Det kan virke voldsomt med den lønstigning på over 200.000 kroner, men det er jo ikke noget, jeg bestemmer. Der er ligesom to ting i det her. Der er mine bestyrelsesposter, og der er min borgmesterløn. Jeg vil også sige, at den borgmesterløn jeg får – jo det er mange penge, men jeg arbejder også og står til rådighed alle ugens dage 24.7, det skal man huske. Men jeg tager da gerne en drøftelse omkring de penge”, siger borgmester Claus Omann Jensen.

Angående bestyrelsesposterne vil han gerne gøre opmærksom på, at han rent faktisk er født medlem i bestyrelsen for Støvringgaard Kloster i sin egenskab af borgmester for kommunen. Hvad angår Verdos bestyrelse er det en helt anden sag, mener Claus Omann Jensen.

“Jeg er udpeget til Verdos repræsentantskab, og det er dem, der vælger, hvem der skal sidde i bestyrelsen. At de så udpeger mig til formand, fordi de mener, de kan bruge den erfaring, jeg har fra erhvervslivet. Det er jeg da kun stolt af”, siger han.

Det samme gør sig for øvrigt gældende for bestyrelsesposterne i både PBU (Pædagogernes pensionskasse) og Væksthus Midtjylland, pointerer borgmesteren.

“Jeg er også sikker på, at Kasper Fuhr Christensen ville være stolt, hvis det var ham, der var udpeget. Og så synes jeg for øvrigt at du skal spøge ham, om han sagde nej til de penge som byrådet fik i lønforhøjelse for et par år siden – jeg mener, det var 30 procent de steg?”.