I Randers Kommune er der fokus på at hjælpe udsatte unge i uddannelse og beskæftigelse. Et målrettet samarbejde mellem en række aktører er med til at sikre, at de unge får opbakning til at komme i gang med en uddannelse

 

Det er Jobcenter Randers, der sammen med Daghøjskolen i Randers, AOF Midt og Randers FC Jobakademi arbejder for at hjælpe de unge videre i livet. Dorthe Ditlev er forstander på Daghøjskolen i Randers, som de seneste seks år har samarbejdet med kommunen om at hjælpe de mest udsatte unge videre:

“Det er et langt, sejt træk, hvor der er brug for forskellige indsatser. Det handler ikke bare om, at de skal tage sig sammen. De gør ofte det bedste, de kan. Vi hjælper dem og stiller samtidig krav til dem. Det er med til at vise de unge mennesker, at vi tror på dem,” siger Dorthe Ditlev og fortsætter:

“Vi dyrker de unges styrker og ressourcer, og vi har fokus på at skabe gode relationer til dem via vores mentorordninger. Vores gode samarbejde med sagsbehandlerne fra Jobcenter Randers er vigtigt, og det gør, at de unge oplever stabilitet. Herudover får de et fagligt fundament, som er vigtigt og gør, at de er mere robuste når de skal videre i uddannelsessystemet. Det er vigtigt, at skiftene er gode og føles trygge.”

 

Mentorsamtaler gjorde forskellen
En af de unge, som har vinket farvel til kontanthjælpen er 25-årige Ronnie Aaquist. Efter flere år uden beskæftigelse begyndte han på daghøjskolen 2014, men det var en svær start fortæller han:

“Det hele var hårdt og stressende. Jeg havde mega meget fravær og gik for mig selv og tumlede med en masse psykiske problemer.”

Efter nogle måneder på Daghøjskolen, hvor Ronnie havde meget fravær og havde svært ved at leve op til skolens krav, begyndte han på mentorsamtaler i efteråret 2014. De gjorde en stor forskel, fortæller han:

“Til at begynde med var det lidt underligt, og der gik noget tid, før jeg turde åbne mig. Jeg havde ikke rigtig lyst til at tale om mine problemer. Men da jeg lige kom over det, blev jeg rigtig glad for samtalerne. Det var godt at have en at tale med. Vi kunne tale om alt muligt.”

Da Ronnie i løbet af 2015 fik det bedre, og der kom mere ro på, begyndte han sammen med sin mentor at se på fremtiden, og hvilke muligheder han havde. Inspireret af sin kæreste som gik på grundforløbet til erhvervsuddannelsen Data og Kommunikation besluttede Ronnie, at det var den vej, han ville gå. Som forberedelse til det begyndte han i foråret 2016 på matematik på Daghøjskolen i Randers, og det gav en god faglig bekræftelse og en tro på, at det nok skulle gå.

“Jeg begyndte på Tradium i august 2016. Jeg havde nok stadig det der i baghovedet “Kan jeg nu?”, men det var rigtig godt at komme i gang med grundforløbet. Godt nok skulle jeg lige vænne mig til at komme ud af døren hver morgen, og det var også svært, at der var så mange nye mennesker at forholde sig til, men jeg bliver ved, fordi det er det, jeg gerne vil. Jeg havde ikke troet, at den udvikling kunne gå så hurtigt, men især mentorsamtalerne har været rigtig gode. Jeg har også en mentor på Tradium, hvor jeg kan få støtte, hvis jeg har brug for det, ” fortæller Ronnie Aaquist, som netop har afsluttet grundforløbet på Tradium.

 

“Samtalen giver en ro i mig”
En anden der har haft glæde af samarbejdet mellem Jobcenter Randers og Daghøjskolen i Randers er 19-årige Emma Kreissl Kristensen. Hun havde det ikke godt på sin tidligere skole og havde brug for nogle succesoplevelser og hjælp til at se sine egne faglige, personlige og sociale kompetencer.

“Jeg var bare rigtig glad for, at der skulle ske noget nyt. Ville gerne et sted hen, hvor jeg passer ind. Ville bare gerne være mig selv. Det var som at starte på en frisk,” fortæller Emma, som gik på Daghøjskolen fra februar til juni 2016, hvor hun havde masser af undervisning og mentorsamtaler efter behov.

“Jeg var meget nervøs for at skulle starte, men det gik faktisk bedre, end jeg havde forventet. Lærerne var gode, og undervisningen var meget præcis. Det hjalp mig meget. Jeg blev mere selvsikker, fik mere tro på mig selv og fik mod til at kaste mig ud i nye ting. Jeg følte, at lærerne så mig og tilrettelagde undervisningen, så den passede til mig,” fortæller Emma, der ligesom Ronnie oplevede, at hun lige skulle vænne sig til samtalerne med sin mentor:

“Det var lidt svært med mentorsamtalerne i starten, men efterhånden fik jeg mere tillid til hende og turde åbne mere op. Det gik op for mig, at jeg havde manglet en at tale med i lang tid. Det var nærmest en gave. Vi talte om de ting, som jeg havde brug for. Vi talte mest om personlige og sociale ting, og det faglige fyldte egentlig ikke ret meget.”

Emma er lige nu i gang med at tage en udvidet 10. klasse på VUC, og efter sommerferien begynder hun på HF. Hun er glad for den hjælp, som hun har fået og har endnu ikke givet slip på sin mentor Karin.

 

Seks års frugtbart samarbejde
Pia Bendtzen er afdelingsleder for UUR, som er en del af Jobcenter Randers. Hun er glad for samarbejdet med Daghøjskolen i Randers:

“UUR har gennem de seneste seks år haft et konstruktivt samarbejde med Daghøjskolen i Randers. Den gruppe af ledige, som det drejer sig om, er de mest udsatte borgere – de aktivitetsparate unge under 30 år. Denne målgruppe har fysiske, psykiske og sociale udfordringer, som der er behov for at arbejde koordineret med. Et led i den indsats er det tilbud, som UUR køber hos Daghøjskolen,” fortæller Pia Bendtzen og uddyber:

“Tilbuddet hos Daghøjskolen rummer individuelt tilrettelagte forløb for ca. 150 unge under 30 år. Der kan være tale om mentorsamtaler, social træning, kognitiv træning, fysisk træning, kost og motion, virksomhedspraktik og Forberedende Voksenundervisning. Målet for de unge er, at der arbejdes hen imod start på ordinær uddannelse – selvom vejen kan være lang,” slutter Pia Bendtzen