En æra er slut, efter dametøjsbutikken AJ Huset i Torvegade nu er lukket. Med lukningen forsvinder endnu en af Randers’ gamle butikker, men historien vil blive gemt på Museum Østjylland

Museet har nu taget det velkendte AJ butiksskilt ned, der siden 1960’erne har prydet facaden på butikken. I forbindelse med nedtagningen har museet også taget en lang række fotos af den gamle butik.

De mange år som byskilt i vind og vejr har tæret på den orangemalede jernramme. Selve de store bogstaver i plexiglas fejler dog ingenting.

”Skiltet skal nu rengøres og behandles for rust. Fremover bliver det opbevaret i et godt tørt klima på museets magasin, så skiltet ikke bliver mere nedbrudt. Hermed kan skiltet heldigvis bevares for eftertiden, ” fortæller konservator Anne Rostgaard Nielsen.

Butik med 100 år lang historie
Butikken blev grundlagt under navnet Trikotagehuset i Kirkegade i 1912 af manufakturhandler Anders Jensen. Heraf det senere butiksnavn AJ.

“Butikken gik strygende. Meget hurtigt byggede Anders Jensen en ejendom i Torvegade 17, og flyttede butikken hertil. Butikken forhandlede alt inden for tekstiler: kjoler, sengeudstyr, tæpper, gardiner – og en overgang endda møbler, ” fortæller overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen.
Butikkens kundegrundlag var gennem alle årene den almindelige borger i Randers og omegn. Forretningen udvidede gang på gang, i 1960’erne var der ikke mindre end 20 medarbejdere ansat i butikken, som nu ændrede navnet til AJ Huset.