Der er grund til at gå på påskeferie med en vis optimisme, når man ser på indbrudstallene for Østjyllands Politikreds for den seneste måned. Tallene viser, at antallet af indbrud i privat beboelse er faldet i løbet af marts måned i næsten alle kommuner i Østjyllands politikreds. Og håbet er, at tendensen fortsætter

 

“Det er jo altid svært at give et klart svar på, hvorfor antallet af indbrud falder. Men én af årsagerne kan være, at vi på det seneste har fået varetægtsfængslet flere indbrudstyve, og der er også flere af vores kendte indbrudstyve, der afsoner domme i øjeblikket, fortæller vicepolitiinspektør René Raffo.

Tre af dem der i øjeblikket ikke kan begå indbrud blev varetægtsfængslet i en sag fra 10. marts, hvor der i forbindelse med en ransagning blev fundet et hav af tyvekoster, som menes at stamme fra indbrud begået i Aarhus-området. Og det kan måske være én af forklaringerne på, at antallet af indbrud i Aarhus Kommune faldt med 30 procent fra februar til marts.

“Den sag starter faktisk med en henvendelse fra en borger, der undrer sig. Og det er et rigtig godt eksempel på, hvordan borgerne kan hjælpe politiet med at få sat en stopper for indbrudstyvene – bare ved at holde øje, undre sig og ringe til politiet, hvis man ser noget mistænkeligt. Det gælder særligt i ferieperioder, hvor mange huse står tomme, og hvor indbrudstyvene er særligt aktive”, lyder opfordringen fra René Raffo.

Sagen er stadig under efterforskning og Østjyllands Politi arbejder på at få de mange koster tilbage til rette ejermænd.

 

Har du forberedt dig?     Der er meget, man som boligejer selv kan gøre for at gøre livet svært og surt for indbrudstyvene.

Du kan for eksempel gøre som næsten 20.000 andre østjyder og tilmelde dig Nabohjælp på nabohjælp.dk – så er det ikke kun dig, der holder øje med din bolig og dit nærområde, lyder det fra politiet.

“Vi ved af erfaring, at indbrudstyve holder sig væk, hvis de oplever, at nogen holder øje med deres færden. Det kan for eksempel bare være, at en nabo går ud og siger hej, hvis man ser en ukendt person i området, og måske spørger lidt til, hvad vedkommende laver. Indbrudstyve vil helst arbejde i fred, så hvis de føler sig overvåget, så opgiver de som regel”, siger vicepolitiinspektør René Raffo.

Du kan også bare lade opvasken stå, lade legetøjet ligge og lade sengetøjet blive hængende på tørresnoren. For jo mere beboet dit hus ser ud, jo mindre sandsynligt er det, at du får besøg af indbrudstyven.

“Det kan være en god idé, at man lige går en tur rundt indenfor og udenfor og kigger på huset med indbrudstyvens øjne, så får man måske øje på noget, der lige skal tages hånd om, inden man drager på påskeferie. Det kan for eksempel være en synlig iPad i vinduet eller noget værktøj, der ligger frit tilgængeligt og måske kan bruges til at bryde ind med”, siger vicepolitiinspektør René Raffo.

 

Find flere gode råd til, hvordan du kan indbrudssikre dit hjem på stopindbrud.dk