Det kommende skoleårs planlægning er i fuld gang. Skolerne har modtaget ressourcetildelingen (oversigt over hvor mange penge, der er til undervisning af eleverne) for skoleåret 2017/18. De udmeldte ressourcer giver grund til store bekymringer for afviklingen af det kommende skoleår i Randers Lærerforening

Kerneopgaven er truet! Slet og ret, siger formand for Randers Lærerforening Leif Plauborg. Randers Lærerforening har konstateret, at der samlet er besparelser og reduktioner i tildelingerne for ca. 20 millioner kroner. Omregnet i lærerstillinger betyder det nedlæggelse af ca. 40 stillinger.
“Jeg synes, det er katastrofalt. Der er ikke noget tilbage at spare på, så de skoler, der har to-lærerordning må droppe dem, for at få det til at hænge sammen”, siger formanden.
Besparelserne svarer til, at fem procent af lærerne forsvinder. Elevtallet er kun faldet med ca. 1,3 procent.
“Det må være tydeligt for alle, at det ikke hænger sammen”, siger Leif Plauborg.
Skolechef Henrik Johansen fortæller at tildelingen af ressourcer resulterer i at der bliver oprettet 40 færre lærerstillinger. Man ved ikke om lærerne skal afskediges eller omplaceres.
“Lige nu er skolerne ved at finde ud af hvordan deres skemaer ser ud næste skoleår. Så skal de melde tilbage til forvaltningen om de kommer til at mangle lærer eller om de har for mange”, siger skolechefen.
Det hele er et resultat af færre elever, klassedannelse og rammebesparelser.

Stor bekymring for folkeskolen
Et flertal i byrådet har i de seneste år gennemført rammebesparelser på skoleområdet for ca. 13 millioner kroner. Desuden skal skolerne betale for merforbruget på taxakørsel til specialskolerne og specialklasserne på ca. syv millioner kroner. Endvidere er skolernes budgetter reduceret pga. at der er overført penge til Ejendomsservice, lyder det fra Randers Lærerforening.
“Politikerne har også vedtaget, at der ikke prisfremskrives, hvilket betyder, at der ikke tages højde for stigende priser. Dette skal skolerne selv finde midler til”, lyder det fra Leif Plauborg.
“Besparelserne vil efter vores vurdering betyde, at nogle skoler vil få svært ved at holde sig inden for folkeskolelovens rammer. På flere skoler er rammebesparelsen større end de penge, der gives til klasser med mange elever, og det betyder, at de besparelser, der skal findes, kan påvirke driften af den lovpligtige undervisning”.
Med besparelserne og de penge, der bruges på skole-IT og inklusion er provenuet fra skolestrukturen stort set væk, mener Randers Lærerforening.
Hos formanden for Børn og Skoleudvalget Anders Buhl-Christensen er der stor forståelse for bekymringerne hos Randers Lærerforening.
“Det er rigtig som det ser ud nu, er det svært at få det til at hænge sammen. Grunden til at vi sidste år fik enderne til at nå sammen er, at der blev givet en ekstrabevilling på 15 millioner kroner. Og hvis ikke vi vinder en løsning i år, ja så skal der spares yderligere – altså den ene procent som blev vedtaget i budgettet i efteråret. Det svarer til otte millioner kroner, og hvis vi ikke kan finde lærer der kan forlade folkeskolen ved naturlig afgang, kan det betyde fyringer”, siger han.
Han maner dog til besindighed, for der er forhandlinger på vej. I går, tirsdag, var emnet på udvalgets dagsorden og det er Anders Buhl-Christensens ønske, at der kommer endnu et udvalgsmøde inden byrådsmødet på tirsdag i næste uge, hvor man kan nå frem til enighed om at få resultater klar, så sagen kan komme i høring inden budgetforhandlingerne til september.
“Det er da mit ønske, at vi finder frem til ekstra penge, så det ikke bliver nødvendigt med yderligere nedskæringer i skolen. Men det er elever til specialskolerne, der koster de mange penge, og det skal vi have fundet en løsning på”, siger han.