I år bliver det onsdag 10. maj kl. 16.30 at Randers Naturpleje- og Kogræsserforening sætter deres økologiske sortbæltet gallowaykvier på græs på det kommunale areal lige før Boldsen på modsatte side af Toldbodgade

Der kommer også nogle stude fra en økologisk malkekvægsbesætning, som skal hjælpe med at afgræsse arealet i nogle måneder. Her udfører foreningen naturpleje via afgræsning med kvæg og slår under hegnet med le. De tilses hver dag på skift af medlemmerne, om der er strøm på hegnet, vandet er ok, og om de har det godt. De får hver en kop koslik, valset korn eller kraftfoder for at få en god kontakt til dem.

Medlemmerne har mulighed for at købe noget godt velhængt kød 1/8 eller 1/4 kødandel. Kvierne bliver nødslagtet på arealet, så de undgår at skulle bindes og køres levende på det lille slagteri, hvor kødet hænger i 18 dage på køl. Slagteren finparterer kødet og fordeler det i poser med en seddel, så det er meget let at få i fryseren.

Kvierne undgår at blive stresset, og høj dyrevelfærd er vigtig for medlemmerne. Det er også muligt kun at være med til at tilse dyrene eller at være støttemedlem.
Foreningen får også ét års lam og har bier sammen med Byøkologisk Forum og har afholdt mange arrangementer som f.eks. kokkeaftener, lekurser, om partering, forskellige foredrag og ture.

Foreningen har et godt samarbejde med kommunen, landmænd, Byøkologisk Forum og andre samarbejdspartnere. Byøkologisk Forum satte foreningen i gang og har erfaringer siden 2006.
Alle er meget velkommen onsdag 10. maj kl. 17, og det er også muligt at blive medlem.

 

Spis dit ukrudt
Tirsdag 9. maj kl. 17 har Byøkologisk Forum inviteret Anemette Olesen til Randers Naturcenter. Hun er forfatter til bl.a. bogen ”Spis dit ukrudt”. Her vil hun lære deltagerne at bruge de vilde planter i maden. Der kigges på de mest almindelige urter som brændenælde, skvalderkål, fuglegræs, vejbred, syre, gederams, mælde og andre.

Først går deltagerne en tur i området og finder de vilde planter og hører om deres anvendelse i husråd, til te og i mad. Anemette vil selv medbringe dem til maden. På naturcenteret tilberedes planterne i retter som suppe, brød, urteposteg og dessert. Der vil også blive fremstillet urtesalt, og være smagsprøve på mælkebøttesaft, urtete samt andre små overraskelser.

Alle får opskrifter og smagsprøver med hjem. Kurset slutter med en fællesspisning af de tillavede retter.
Tilmelding til Byøkologisk Forum, 29110073.