Randers Frejas pokalhelte havde et forrygende jubilæum hos Randers FC

Golfdyst for de, der havde lyst til det, og dertil hygge, samvær, bespisning og præsentation på balkonen og banen hos Randers FC inden og under og efter ligakampen fredag aften mod Esbjerg fB.

Jo, de gamle gutter fra Randers Frejas fantastiske pokalhold, der to gange i træk – 1967 og 1968 – sensationelt kom helt til tops i den danske pokalturnering som 2. divisionshold, havde nogle forrygende timer sammen – og jo, alle de gode gamle historier blev genfortalt. Og de er ikke blevet ringere med årene…

Resultaterne i 1967 og 1968 gav genlyd og skabte både opsigt og opmærksomhed ikke bare i dansk, men så sandelig også i international sammenhæng. For det er ikke hverken før eller siden set, at et hold fra et lands næstbedste række to år i træk har vundet den nationale pokalturnering.

Og opmærksomheden blev større og større og kulminerede, da Freja i 1968 spillede sig frem til kvartfinalerne i Europa Cup for pokalvindere og først så sent i turneringen måtte bøje sig for den tyske storklub FC Köln.

Og var der ved samlingen forleden enkelte af de gamle gutter, der ikke rigtigt kunne huske, hvad der vitterligt var sket – ja, så var der da holdkammerater, der gerne trådte til med supplerende og ikke mindre sjove kommentarer.

I 1967-finalen vandt Freja 1-0 over AaB og året efter 3-1 over Vejle. På vejen mod begge finaler eliminerede Freja københavnske KB.

På vejen mod 67-triumfen i kvartfinalen med 2-1-sejr hjemme på mål af Erik Sørensen og Hans Peter Brøchner. Året efter vandt Freja 1-0 i semifinalen i Parken på mål af John Andreasen, mens det i semifinalen inden 67-triumfen blev til sejr 5-4 i Parken over B 93 i en kamp, hvor Leo Jensen scorede hat-trick med pandebrasken.

”I 1-0-sejren ude over KB inden finalen 1968 stod Alfred sit livs kamp….” Lød det fra den ene side af bordet om keeper Mogensens bedrifter i den kamp.
Det blev afvist fra den anden side af bordet. ”For Alfreds bedste kamp var Europa Cup ude mod irske Shamrock Rovers. Da stod han helt fantastisk,” lød det så.

Og det gjorde Mogensen, der så her 50 år efter erkendte, at han var meget tæt på ikke at have spillet den kamp. Han var nemlig utilpas før kampen og plaget af nerver.
”Men jeg valgte så at spille,” siger Mogensen så mange år efter at have leveret karrierens absolut bedste præstation.

I fredags var Alfred & co. så samlet igen. Inviteret af Randers FC.
Alfred Mogensen mente ikke, han havde set Johannes Enevoldsen siden denne sagde stop i 1967, men Johanes mente nu nok, de havde mødtes en enkelt gang siden da for 50 år siden.

En situation glemmer man aldrig den gode Enevoldsen for. I finalen var AaB’s Kurt Berthelsen pludselig helt fri få meter udenfor Frejas straffesparksfelt, da Enevoldsen fjernede benene under nordjyden. AaB fik frispark, men ingen scoring, og Johannes Enevoldsen slap med en advarsel.

Snakken gik så også om 1967, hvor det var tæt på, at Freja havde sendt andetholdet til pokalfinalen. I den sidste kamp inden finalen – 2. divisionskamp mod Odense KFUM – var der en batalje med Mogens Kaarup. Dommerne havde intet set, men det havde en Freja-leder, der indberettede Kaarup til Freja-ledelsen og forlangte ham i karantæne i pokalfinalen. Spilerne ville have Kaarup med, men ledelsen stod fast. Spilerne truede med at melde afbud, og ledelsen svarede tilbage, at så ville man sende andetholdet. Det hele endte dog lykkeligt, da spillerne accepterede at stille op uden Kaarup, der var den første til efter kampen at sende lykønskning til kammeraterne. I stedet kom Ole Nielsen med som højre back.

Året efter – pokalfinalen 1968 – var både Kaarup og Nielsen med. Kaarup som højre back og Nielsen som en fremragende centerhalf, som det hed dengang. På den plads, Johs. Enevoldsen havde spillet året før. Men allerede i 1968 havde han lagt støvlerne på hylden.

Mange ting blev debatteret i fredags, hvor man fra 1967-holdet foruden afdøde Rene Møller og Leo Jensen manglede Erik Sørensen og Mogens Kaarup. Pudsigt var det så, at Rene Møllers søn, tv-kommentator Jesper Thygesen med en fortid i bl.a. Randers Freja og Randers FC, pludselig på vej på job gik forbi og kunne hilse på sin afdøde fars gamle kammerater.

Fra 1968-holdet manglede afdøde Per Gaardsøe og så også Kaarup, men han har meldt sin ankomst, når spillerne mødes til jubilæumsfest inden sommerferien.
Fredag aften på Bio Nutria Park bød også på hyldest fra sponsorerne i loungen og besøg af træner Olafur Kristjansson, inden spillerne fra 1967-68 så i pausen blev præsenteret på grønsværen.

Jo, de kan stadig hygge sig sammen de gæve gutter fra dengang. Man skal lige tænke på, at det altså er 50 år siden, de skabte sensation i dansk fodbold. De ligner sig selv fra dengang, men det er efterhånden nogle ældre herrer og næsten alle er 70 eller derover…

De havde en forrygende dag, men beklagede sig kun over én ting…
At Randers FC ikke fik mere end 0-0 mod Esbjerg fB efter en bestemt ikke underholdende kamp.