For nylig kom ekspropriation igen op som tema. Det viser sig, at den del af projekt Kraftcenter Korshøj, som omhandler boldbaner, er stødt ind i den udfordring, at de arealer, som skal bruges til dette, ikke er mulige at erhverve, da ejerne ikke vil sælge. Det forlyder, at de slet ikke er blevet spurgt før fornylig, hvilket kan vække en vis undren i sig selv. Og nu nævnes ekspropriation som en mulig løsning.
I grundloven står der “Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. ” (§ 73 stk 1). Det Konservative Folkeparti tager ejendomsrettens ukrænkelighed meget alvorligt, men anerkender også, at det i helt specielle og væsentlige samfundsnyttige situationer kan være nødvendigt at ekspropriere. Gode eksempler herpå er motorveje, sygehuse m.m.  Derimod mener Konservative i Randers ikke, at boldbaner kan betegnes som et væsentlige samfundsnyttigt anlægsprojekt. Her må ejendomsretten have forret, som grundloven foreskriver. Det er ret principielt for Konservative, at man vægter grundlovens intentioner højt.  I øvrigt så lader vi os forstå, at det for lodsejerne (landmændene) i Harridslev er tale om væsentligt agerjord, som skal bruges til opretholdelse af deres bedrift. Ekspropriation vil derfor yderligere være et alvorligt indgreb i lodsejernes fremtidige erhvervsmæssige muligheder, hvilket igen taler imod ekspropriation. Konservative i Randers kan derfor ikke støtte en ekspropriationssag mod lodsejerne i Harridslev. Lad mig dog også klart konstatere, at Det Konservative Folkeparti i Randers er tilhænger af borgernære forenings-, idræts- og kultur-aktiviteter – herunder Kraftcenter Korshøj og mange andre gode projektidéer rundt omkring i kommunen. Det fremgår tydeligt af vort budgetforslag for 2017. Men det skal ikke ske gennem tvang.
Men egentlig undres jeg ved, at Venstre – som de eneste – ikke ønsker at tage stilling til det principielle i sagen om ekspropriation. Hvorfor vil Venstre ikke fremlægge deres politik – og så op til KV17 hvor det er mest oplagt?
Konservative mener, at borgere og erhvervsliv skal kunne være tryg ved, at kommunen ikke truer med ekspropriation i tide og utide. Hvis vi skal skabe en attraktiv kommune med tryghed for, at borgere kan bo i deres hjem og erhvervsliv kan drive virksomhed, så må ekspropriation kun komme på tale i helt ekstraordinære tilfælde. Det mener Konservative er ordentlig borgerlig politik med sund fornuft – og vi har ingen problemer med at melde vor politik klart ud til borgere og erhvervsliv.

Bo Vestergaard Hansen, formand
Det Konservative Folkeparti i Randers Kommune
Odasminde 3
8960 Randers SØ