Specialundervisningsområdet i Randers Kommune har de seneste år oplevet et øget pres og flere visitationer til de vidtgående specialtilbud på specialskolerne. På den baggrund har Børn og Skoleudvalget og forvaltningen iværksat en række tiltag. Og de blev vedtaget på byrådsmødet mandag

Det blev besluttet at sende planen i høring i skolebestyrelser på både almen- og specialskoler, Det fælles elevråd, Ungerådet, Handicaprådet, Udsatterådet og i medarbejderudvalg på skoleområdet.
En bredt sammensat arbejdsgruppe, nedsat af Børn- og Skoleudvalget har tidligere fremlagt forslag til, hvordan inklusionsarbejdet kan styrkes på de enkelte skoler for at nedbringe udgifterne på specialundervisningsområdet. Midler fra skolestrukturprovenuet er nu anvendt til et korps af inklusionsvejledere ligesom flere skoler aktivt arbejder på at udvikle tilbud, hvor udfordrede elever bevarer deres tilknytning til stamklassen samtidig med at de modtager særlig støtte. Sagen blev tiltrådt med 16 stemmer for, 14 imod og én undlod. Imod stemte Socialdemokratiet, Beboerlisten, Socialistisk Folkeparti, Velfærdslisten og Radikale Venstre. Undlod Konservative Folkeparti.

Elever skal ikke flytte
Knap 700 elever modtager i dag specialundervisningstilbud i Randers Kommune og antallet har i de seneste år været stigende. Det samme har udgifterne, og på den baggrund har byrådet som led i budget 2017-2020 bedt forvaltningen om at fremlægge et forslag til en plan for at reducere udgifterne.
I forslaget er der lagt op til, at nuværende elever på specialskoler ikke vil blive flyttet, selvom planen bliver vedtaget. Og det bliver i planen understreget, at behovet for specialundervisning fortsat vil blive vurderet ud fra en pædagogisk-psykologisk vurdering.
Planen lægger således især op til, at der vil ske ændringer i forhold til de nye elever, der får tilbudt specialundervisning. Her lægger planen op til, at der kommer en øget brug af specialklasser frem for specialskoler.
Når planen har været i høring, vil det endelige forslag blive behandlet af børn- og skoleudvalget 5. september.