Hos Liv og Stiil i Middelgade kan man – samtidig med at shoppe – gøre en god gerning. Man kan nemlig ved at købe produkterne fra Oohh støtte de lokale kvinder i det syd-vestlige Sri Lanka

 

I butikken Liv og Still gør indehaver Anette Rasmussen meget ud af at kunderne skal have en anderledes oplevelse når de kommer i hendes butik. Derfor vil også gerne have, at der er historier i butikken, der kan fortælles. Og varerne må gerne være lidt anderledes. Derfor forhandler hun nu brugskunst fra Aalborgfirmaet Lübech Living, der importerer brugskunst fra lokale kvinder i Sri Lanka – kollektionen hedder Oohh. Produkterne er lavet af genbrugsmateriale i hånden og hver ting er derfor unik.

“Det er vigtigt for mig at fortælle en historie, når kunderne kommer ind i butikken, Og jeg kan godt lide historien om kvinderne i Sri Lanka, at de får til dagen og vejen ved salg af disse varer. Og så er deres arbejdsforhold i orden”, fortæller Anette Rasmussen.

Hun pointerer at produkterne er fairtrade, og kvinderne arbejder under ordnede forhold.

“Jo mere de får fa hånden jo mere tjener de”, siger hun.

Det er dg ingen hemmelighed at hun også tjener lidt på varerne og det gør firmaet i Aalborg også. Men vigtigst for Annette er at de her er skabt en unik mulighed for de lokale kvinder at tjene til føden.

“Der er nok mængdevarer derude der drukner i alt det andet. Og jeg vil sige at flere og flere kunder efterspørger en historie i de varer de køber. Folk er trætte af Kählervaserne”, siger hun.

Vigtigt for hende er også, at hun har nogle helt unikke varer, som ikke kan fås andre steder i Randers, for det handler om at skille sig ud fra mængden for at overleve i bybilledet i dag.

“Jeg er også vildt fascineret af at høre historien om disse kvinder. De producerer varerne af genbrugsmateriale, som bliver ryddet op fra stranden og gaden. Det er både papir, glas og plastik. Det hele forarbejdes på en fabrik og råmaterialerne leveres derefter til kvinderne, der selv har indflydelse på, hvad de vil arbejde med, og hvor mange varer de producerer”, fortæller hun.

“Og jo mere omtale af disse produkter jo flere penge til kvinderne i Sri Lanka”, pointerer hun.

Projektet beskæftiger cirka 200 kvinder omkring en times kørsel syd for hovedstaden Colombo.

Kvinderne har en fast indtægt og kan derud over producerer flere varer som de derfor får ekstra for.

I butikken Liv og Stiil gø’r Anette meget ud af at pleje sin kundekreds – derfor er hun konstant på de sociale medier og arrangerer aftenevents. Hun går også i øjeblikket med tanken om at lave en aftentur til Lübech Livings showroom i Aalborg, så kunderne kan se alle de mange produkter firmaet har købt fra kvinderne i Sri Lanka.