Det kan virke som den letteste danseform i verden, når man ser ballerinaer snurre rundt på tåspidserne, men faktisk er der tale om en aldeles udfordrende danseart, der appellerer til alle mindre piger og folk med sans for det æstetiske. Og faktisk er der adskillige dygtige dansere på Randers Balletskole – alle piger der brænder for at udtrykke sig stilfuldt

 

Ballettræning kræver tålmodig øvelse, engagement og nærvær. I Randers Balletskole betragtes hvert barn som unikt, med individuel talent og styrke.

“Vi giver os tid til at tale og lytte, finder bagom facaden og opbygger selvværd. Ballet repræsenterer livsglæde – i vores miljø er fairness, respekt og forståelse vigtige ingredienser for at kunne lære med glæde og danse med passion”, siger balletleder Vivi Christensen.

“Vi har nogle rigtig gode piger som e gode til balletten, og de største får lov til at danse når vi om sommeren danser før den store verdensballet på Møllerup Gods”, fortæller hun.

Randers Balletskole opfører hvert år flere forestillinger. Altid Nøddeknækkeren til jul og denne sommer er det altså Askepot der skal sætter op på Værket.

“Vi er ikke så kendt i Randers – Randers er ikke en ballet-by. Men jeg håber da, at flere vil få øjnene op for os nu”, siger Vivi Christensen håbefuld.

Men der er nok piger til at der danses – normalt to gange om ugen – og op til forestillingerne er det op til tre-fire gange om ugen.

Pigerne er i alderen fra fem-20 år. Vivi selv har danset siden hun var fire år – alle mulige former for dans også den moderne ballet. Siden hun kom til Randers Balletskole for nogle år siden har hun udelukkende beskæftiget sig med den klassiske ballet.

“Det er min passion, det jeg brænder for. At få børn og unge til at danse denne smukke æstetiske kunstform”, siger hun.

På lørdag er det takket være hende at de unge dansere opfører “Askepot” på Værket.

Vildeste drøm

Askepot danses af Katinka Kragelund på 14 år – hun har danset ballet i ti år og har også været en smut forbi Holstebro Balletakademi.

“Jeg søgte og kom ind og så flyttede min mor og jeg til Holstebro. Men efter et halvt år kunne vi ikke få det til at hænge sammen med familielivet herhjemme, og jeg måtte opgive drømmen”, fortæller Katinka.

I stedet for danser hun nu på Balletskolen i Randers men det gør hende også glad.

“Men jeg kunne da godt have tænkt mig at fortsætte, men det kræver meget arbejde. Men her er det trygt at danse og jeg synes vi lærer meget. Jeg ved dog ikke om jeg har den store chance for at drive det til noget mere”, fortæller Katinka.

Agnes Sophie Moustgaard på 13, har danset i otte år på Balletskolen i Randers. Hun brænder – ligesom Katinka – for dansen.

“Først dansede jeg egentlig hip-hop, men min mor ville gerne have at jeg lærte de klassiske trin først og meldte mig til ballet. Og det er jeg da glad for – jeg tror altid jeg ville vælge balletten, “fortæller hun.

Og det er ikke så let som det ser ud til. Faktisk kræver det stor udholdenhed og mange kræfter at bevæge sig i denne dans.

“Det er der ikke mange der tror. Nogle af mine klassekammerater kan godt sige at det kan de da også gøre og så viser de mig nogle trin. Men de ved ikke, hvor hårdt det er”, siger Agnes.

Og det er hårdt – denne dag Din Avis er på besøg danser Katinka hendes Askepot solo til ære for kameraet og hver gang hun lander og rører gulvet med sine tåspidser siger det “klunk”. Der er en enorm kraft i et spring og det går ud over tæerne når man lander. Men der er ikke noget at mærke på pigerne – de går lige så rank fra dansegulvet igen, selvom det netop har kostet masse af energi at danse kun 1,27 minutters solo. Og det er der en speciel grund til.

“Når jeg danser”, siger Agnes. “Så forsvinder alle problemerne – man tænker ikke på lektier, venner eller andet – man hører kun efter musikken”.

Selvom det er klassisk de danser til er det ikke den slags musik de lytter til i fritiden – her bliver der lyttet til alt det pop som enhver teenager lytter til.

“Når man danser lægger man faktisk ikke mærke til selve musikken. Du har nok at gøre med at tænke på dine trin, hvad der kommer næst og dine andre dansere på scenen. Samtidig skal du også spille skuespil – så der er masser af holde styr på. Samtidig med at du bruger alle dine muskler i kroppen til det yderste”, siger Katinka.

De to piger er enige om at det kræver udholdenhed og ambitioner at gå til ballet. Det kræver disciplin og udholdenhed. Men til gengæld er det meget inspirerende, synes de to piger.


FAKTA:

Man kan læse mere om balletskolen på www.randers-balletskole.dk
Forestillingen Askepot spiller på Værket lørdag 24. juni kl. 16.00