Lige nu løber EU-projektet ”On The Same Beat” af stablen på Randers Produktionshøjskole. Her mødes 70 unge fra fem lande til to uger med musik og dans som fællessprog

De 70 unge i alderen 16-25 år er fra Danmark, Italien, Tyrkiet, Rumænien og Litauen, og de har sat hinanden stævne i Randers, hvor Randers Produktionshøjskole er vært for Erasmus+ projektet ”On The Same Beat”. Erasmus+ er EU´s uddannelsesprogram. Programmet uddeler i 2017 25 millioner euro til mobilitets- og samarbejdsprojekter mellem institutioner og organisationer i Danmark og de europæiske lande.

Projektet startede 18. juni og løber frem til 1. juli. I den periode skal de unge lære om hvilke ligheder og forskelligheder unge har i EU. For eksempel hvordan det er at være ung i Rumænien eller Italien, og har danske unge de samme udfordringer? Bliver disse udfordringer genkendt af unge fra andre lande, eller er det nogle helt andre udfordringer, de har i deres tilværelse? Det handler også om diversitet og europæiske værdier.

En af visionerne med projektet er at udfordre de unge til at forholde sig til deres egen personlige udvikling både fagligt og socialt samt at finde forskelligheder og ligheder hos hinanden. Det er noget af det, der er fokus på i projektet, som er bygget op omkring musik og dans som et fælles forståeligt sprog.

”Det er skønt at se, hvordan musik for disse elever er blevet et universelt sprog, og hvordan de allerede fra den første dag underviser hinanden i deres respektive genrer og instrumenter,” forklarer musiklærer Michael Andersen, som sammen med to af sine kolleger på Randers Produktionshøjskole har stået for planlægningen op til projektet.

Selvom der står musik på skemaet i de to uger, projektet kører, bliver der også snakket på kryds og tværs blandt eleverne. Det er der kommet mange gode snakke ud af, hvilket er med til at give de unge noget selvtillid på kommunikations-området og på det sproglige. Mange af eleverne er ikke vant til at snakke engelsk til daglig, men her bliver de kastet ud i det, og det har lært dem at stole på sig selv, for her er alle jo på nogenlunde samme niveau.

Alt sammen med musikken som fællesnævner

 

Forskellige workshops og musikkonstellationer

I løbet af projektet bliver der afholdt forskellige workshops, der hjælper med at ryste de unge sammen på tværs af kulturer og andre barrierer. Der sker løbende evaluering af projektet, og det er blandt andet her, der bliver taget forskellige emner op til diskussion, både af underviserne og af de unge selv.

”Det er fantastisk, hvor meget eleverne får udrettet hver dag, og hvor meget forskelligt og anderledes musik, de får spillet,” siger Michael Andersen. Og noget af dette musik har publikum også mulighed for at høre, for udover en masse minikoncerter på Produktionshøjskolen og en større koncert på spillestedet Café von Hatten, så afholdes der også en stor koncert på Underværket torsdag 29. juni med gratis adgang for publikum. Her kan man få en lille smagsprøve på, hvad de forskellige hold har lavet de sidste to uger.

Projektet slutter på lørdag, men der er ingen tvivl, om at det har været en stor succes for alle de involverede.

”Både elever og undervisere har fået en masse med fra dette projekt, og det har været utroligt spændende fra dag et. Eleverne har lært en masse om unge fra andre lande og om sig selv, de har lært mere sprog og fået venskaber på tværs af grænser. Og så er der selvfølgelig kommet en hel masse fantastisk musik ud af projektet,” siger Michael Andersen.