Der er et stort problem med både vild- og tamkatte på havnen i Randers. Tøstrup Kattehjem indfanger for egen regning kattene, der for nogles vedkommende er sat ud af private – det hører ingen steder hjemme, mener Tøstrup Kattehjem

 

19 katte blev indfanget onsdag – torsdag skulle Marian Poulsen fra Tøstrup kattehjem se, om ikke det ville blive til lige så mange. Kattene strejfer rundt især omkring Pakhuset, men de holder til især under diverse containere på havnen. Flere privatpersoner har beklaget problemet overfor Tøstrup Kattehjem, da Randers kommune ikke vil gøre noget ved problemet.

“I øjeblikket er der ingen ordning, nej det er rigtig”, siger næstformanden for Teknik og Miljøudvalget i Randers Kommune, Christian Brøns (V).

“Jeg er faktisk ikke blevet præsenteret for problemet længe, men det er da nok en mulighed, at vi skal have kigget på det til næste budgetforhandlinger, hvis det fortsætter,” siger han, da Din Avis præsenterer ham for problemet.

Der har før været diskuteret at sætte penge af, fortæller formanden for udvalget Frank Nørgaard (DF), men der har aldrig været flertal for det blandt politikerne i Randers.

Marian Poulsen fra Tøstrup Kattehjem på Djursland mener ikke, det kan være rigtigt, at man står alene med den økonomiske byrde til at komme problemet til livs.

“Vi er dem, der har færreste penge til dette her. Hverken Kattens Værn eller Dyreværnet vil tage sig af problemet,” siger hun.

Hun var torsdag igen taget ind på havnen for at indfange – især killinger, som er et stort problem.

“De har ikke en chance for at klare sig over for de store hankatte, der løber rundt hernede. Og når de er store – måske omkring et halvt år, så skal de selv have killinger, og hver kat får jo omkring tre-fire killinger, så problemet vokser hurtigt”, siger Marian Poulsen.

 

Pakhuset besat

Restaurant Pakhuset har et stort problem med kattene, der hver morgen står ved døren, når de åbner. Charlotte Kirkegaard fra restauranten, der selv har katte derhjemme, mener ikke, at det kan være rigtigt, at der er så mange katte, og at ingen vil hjælpe.

“Det er forfærdeligt at se på. De sulter og lever under kummerlige forhold,” siger hun.

Hun har fået to indsamlingsbøsser med ind til restauranten, så der kan komme flere penge til Tøstrup Kattehjem for at dæmme op for den økonomiske byrde.

“Ja du kan jo spørge om, hvorfor vi mader dem. Det bliver vi simpelthen nødt til, ellers vil de komme ind i restauranten for at lede efter mad der. Men det gode er, at vi ingen rotter og mus har. Men det kan de ikke leve af alene, de skal have ordentlige forhold og rigtig mad,” siger hun.

Også Hans Christian Møller – indehaver af Pakhuset – er fortørnet over den opførsel, som folk ligger for dagen som katteejere.

“Bent Telling henne i Fiskebutikken har set, hvordan en person en dag kom og læssede tre katte af hernede – hvis man ikke vil have katte, så skal man ikke anskaffe sig dem. Og hvis man vil af med dem, skal man gøre det på en ordentlig måde,” siger han.

“Nu står vi med problemet,” konstaterer han.

 

Råbe kommunen op

Marian Poulsen fra Tøstrup Kattehjem håber, at denne artikel vil være med til at råbe kommunen op. For både Norddjurs og Syddjurs er deres ansvar bevidst – nu mener hun, at Randers Kommune også må komme på banen.

“De betegner ikke vildkatte som skadedyr, og derfor vil de ikke hjælpe. Men vi står helt alene med problemet, og vi kan heller ikke lade være. Det er jo det, vi laver, det vi gør – vi kæmper for et bedre liv for kattene,” siger Marian Poulsen.

Hun kunne godt finde på at lave en aktion, som man har gjort andre steder. Simpelthen at læsse kattene af i borgmesterens have, for så vil der garanteret ske noget, siger hun.

“Der skete noget der, hvor de lavede den aktion. Da borgmesteren selv stod med problemet, blev der handlet,” siger hun kort.

“Kommunen kan simpelthen ikke blive ved med at lukke øjnene,” mener hun.

Marian Poulsen har set over 30 killinger på havneområdet, og om et halvt år vil disse killinger også få killinger, og så vokser problemet endnu mere.

“I denne omgang vil vi gerne have indfanget alle killingerne, hvis det er muligt. Så kan vi tage missemor med, og hun kan stadig kende sine killinger. Derved kan vi stadig redde disse katte og forhåbentligt give dem et godt hjem,” siger hun.

Hun mener, at kommunen skal til at anerkende problemet i stedet for at bruge penge på den ene skulptur efter den anden.

“Det er det eneste, jeg kan se, at Teknisk Forvaltning har travlt med. De regner ikke katte for noget,” siger hun.

Hun regner med, at der er en udgift til hver kat, der bliver indfanget, på 4-500 kroner – de skal neutraliseres og tilses af en dyrlæge.

“Så det er faktisk ikke så mange penge, vi forlanger i det store regnskab”.

Hun estimerer, at der er omkring 50 vild- og tamkatte på havnen.

Området omkring Herman Stillingsvej og Tøjhushavekvarteret har også oplevet lignende problemer med vild- og tamkatte.

“Især i Dronningborg omkring Herman Stillingsvej er det slemt i øjeblikket. Det er derfor, jeg mener, at kommunen må træde til,” siger Marian Poulsen.

 

Havnen kigger på henvendelse

På havnen er man ikke bekendt med problemet med katte. Havnedirektør John Morgen fortæller, at ingen firmaer har gjort opmærksom på problemet, og hvis der kommer en henvendelse, vil han selvfølgelig kigge på den:

“Men vi har ikke set, at det er et problem med katte hernede på havnen. Men at de indfanger 19 katte på en dag er selvfølgelig voldsomt. Men de, der står for det, er velkomne til at rette henvendelse til os, så kigger vi på det. Dermed ikke sagt, at vi vil gøre noget ved problemet,” siger han.

Han vil gerne opfordre til, at man ikke som privatperson lukker sine katte ud på havnen.

“Hvis man har katte derhjemme, synes jeg, det er grotesk, at man bare lukker dem ud i naturen. Man skal som katteejer sørge for sine dyr – det andet er uansvarligt,” siger han.