Tre lørdage i august og september kan man opleve historien om herregårdenes danske og europæiske historie, når Dansk Center for Herregårdshistorie inviterer på guidede busture til herregårdene i Østjylland

I Østjylland ligger herregårdene som perler på en snor. Gemt bag alleer, gærder og hegn ligger de som århundredegamle og stabile holdepunkter i kulturlandskabet – men også som fremragende repræsentanter for europæisk indflydelse i arkitektur, havekunst, indretning og mode.

Når Dansk Center for Herregårdsforskning i august og september inviterer på tre busture i det østjyske herregårdslandskab, åbnes dørene til et udvalg af unikke huse. Man kan tage med på opdagelse i rigsmarskens herregårde fra starten af 1600-tallet, fordybe sig i herskabets udsmykning af de lokale herregårdskirker eller nyde nogle af områdets mest fremragende herregårdsarkitektoniske eksempler fra renæssancen til klassicismen.

Fra Djursland til Europa
Udgangspunktet for turene er de danske herregårdes europæiske forbindelser. Gennem århundreder påvirkede eliten i Europa hinanden på tværs af landegrænser. Man rejste rundt og besøgte hinanden og der blev dannet en fælleseuropæisk mode indenfor både kunst og kultur, politik og ideologi.

”På Djursland og i Østjylland finder vi nogle af Danmarks fineste herregårde, der bag hovedbygninger og haver også gemmer på et utal af spændende historier – og om en dansk adel der var på forkant med den nyeste europæiske mode. På de guidede busture vil vi vise, hvordan godsejerne på Djursland rejste ud og bragte nye ideer og ny inspiration fraEuropa tilbage til deres herregårde”, fortæller ph.d. Signe Boeskov, der er centerleder ved Dansk Center for Herregårdsforskning, og forklarer at turene er blevet til som en del af kulturhovedstadsåret Aarhus 2017.

Tre busture med guider fra Gammel Estrup
Undervejs på turene fortæller guider fra Dansk Center for Herregårdsforskning og Gammel Estrup – Herregårdsmuseet om herregårdenes rolle i datidens samfund.

Den første bustur 12. august følger i fodsporene på rigsmarsk Jørgen Skeel fra hans barndomshjem på Fussingø til tre af de største herregårde, som han ombyggede og udsmykkede. Lørdag 26. august stilles der skarpt på det tætte bånd mellem herregården Gammel Estrup og udsmykningen af de omkringliggende kirker, mens busturen 9. september følger udviklingen i herregårdenes arkitektur fra renæssance til klassicisme gennem fire nøje udvalgte østjyske herregårde. Undervejs bliver frokosten indtaget på en af turens herregårde.

”Med disse tre herregårdsture fortæller vi en varieret og spændende historie om kulturlandskabet. Programmet byder på noget for enhver smag, så man kan vælge ud eller allerhelst tage hele pakken og blive klogere på hele historien om herregårdene i både opgangs- og nedgangstider”, siger ph.d. Mikael Frausing, der er projektleder på Aarhus 2017-projektet ”Herregårdene – en europæisk historie”, og selv medvirker som guide på busturen.

Praktiske informationer
De tre guidede busture indgår i Dansk Center for Herregårdsforsknings bidrag til Aarhus 2017. Projektet omfatter også en fire-dages guidet bustur til de Preussiske Kongeslotte i Berlin og Potsdam 29. august – 1. september.

De tre guidede busture finder sted 12. august, 26. august og 9. september. Alle turene er inklusiv frokost på en af turens herregårde. Der er en samlet pris for samtlige ture.