Fredag var den store åbningsfest for dette års Randers Uge. Det skete i nye rammer på Justesens Plæne. Generelt har Randers Ugen forsøgt at genskabe sig selv, men én ting blev holdt for lukkede døre, nemlig kåringen af Årets Randers Borger. Det var der mange, der var utilfredse med

 

Din Avis tog en rundspørge på pladsen mellem scenen og Domen, for at vejre stemningen blandt den almindelige Randersborger. Og her var der stort set kun kritiske røster over at kåringen af Årets Randersborger blev holdt for en inviteret kreds af Randersambassadører, ledere af kulturinstitutioner, æresborgere, sponsorerer og byrådsmedlemmer i Domen. Her var der dækket op med mad fra Norevent – alskens lækkerier og fri bar. Dette arrangement afholdes hvert år for den nævnte kreds af folk, så i år var ingen undtagelse. Undtagelsen var at netop her blev årets Randersborger kåret. Ikke ude blandt den almindelige borger, der jo har været med til at nominere en af deres egne til æresborger.

Blandt de der ikke syntes om idéen, var Linda Kielgast og Lars Moestrup. De var mødt frem til åbningen i forvisning om at de skulle overvære kåringen.

“Jeg synes ikke det er i orden – det skal da være ude blandt folket at sådan noget skal finde sted”, siger Linda Kielgast.

Også Lars Moestrup var lidt forarget.

“Hvad siger du? – har de kåret årets Randers Borger. Det synes jeg ikke, man kan. Det er da noget, vi alle skal være med til”, siger han.

Borgmester Claus Omann Jensen forsvarer beslutningen. Han er også formand for Randers Ugens Bestyrelse, og siger at der egentlig ikke ligger noget dybere bag beslutningen.

“Der er jo ikke noget specielt i, at vi holder en reception for inviterede. Det gør vi hvert år. Sidste år var det i Turbinen. Men jeg var slet ikke klar over, at det ville vække utilfredshed, at vi kårede Årets Randers Borger ved den lejlighed. Og det kan da være, at det er en helt forkert beslutning, vi har taget. Det må vi kigge på til næste år. Men du skal huske på, at vi i år forsøger at lave helt andre rammer for Randers Ugen. Derfor var det også et forsøg på at centralisere hele festen på Justesens Plæne. Og da vi snakkede om det, virkede det som en god beslutning, at vi også kårede Årets Randers Borger sammen med receptionen for de inviterede”, siger borgmester Claus Omann Jensen.

Han er ked af at der nu kommer negativ omtale af hele festen, da han mener at mange gode folk gør deres bedste for at skabe en optimal fest for byens borgere.

“Det var også derfor vi besluttede, at jeg ikke skulle tage så meget tid fra borgerne med åbningstale og kåring på den store scene. Jeg tror ikke, at der er mange, der gider at høre på en lang tale, når de er kommet for at holde fest”, siger borgmesteren og formanden for Randers Ugens bestyrelse.

 

Disco og fadøl

Og der var fest på plænen. I år var et en udendørs scene, og heldigvis for Randers Ugen holdt vejret tørt. Noget vi ellers ikke er vant til denne sommer. På scenen spillede bandet Tennis. Et partyband, med et lidt kikset image, hvor temaet var 80´er tennisoutfit. Men musikken var der ikke noget i vejen med, hvis man er til nostalgisk disco og pop. Og der blev da også danset lystigt på græsset foran scenen, der dog sagtens kunne rumme mange flere gæster. Faktisk blev åbningen svigtet lidt af de mange, der plejer at dukke op på Østervold. Måske fordi der i år ikke var et kendt navn til at trække de unge til, eller måske fordi der var annonceret at festen ville starte før end den gjorde. Derfor valgte nogle også at gå igen.

Sidst på aftenen havde Randers inviteret coverbandet Almost AC7DC.

Rammerne var boder fordelt på begge sider af scenen – fortrinsvis barboder med salg af fadøl. Og ikke den streetfood der ellers var offentliggjort. Det streetfood Randers kunne diske op med var pølser, kebab og pizza. Og til at skylle efter med var der spanske vafler og is. Streetfood ….. det var i hvert fald mad man kan spise på gaden.

Samtidig med Justesens Plæne, blev Randers Ugen skudt i gang på Jens Otto Krags Plads for de unge. Her var der et helt udsolgt Teltet med Johnny De Luxe.

 

Årets Randers borger

Årets Randers Borger blev i år cykelsmed og kunstelsker Claus Ørsted. Og han var glad for titlen. Han sagde efter kåringen til Din Avis:

“Det er jo fornemt selskab, jeg er kommet i. Nu har der været ti tidligere randersborgere henne og lykønske, og de er alle fra samfundets top. Så jeg er da glad for at man har kigget på cykelsmeden den her gang”, siger han.

Han mener ikke at vi danskere er gode til at modtage klap på skuldrene, men vil da godt lade sig hylde.

“Normalt skal man nok ikke tage det så personligt, men det vil jeg gøre. For det er jo trods alt mig der har fået den her pris. men normalt er jeg mere til fællesskabet”, siger Claus Ørsted.

“I år er valget faldet på en person, der både er virkelysten, anderledes, rummelig og helt sin egen. Han brænder for Randers. Han brænder for kunsten. Faktisk kan man sige, at han er en rigtig kunstkender. Prismodtageren kan også godt være provokerende, men hvad gør det, når det har en positiv effekt. Han er således kendt for at lave kunst-happenings, der skaber omtale – såvel i Randers, som udenfor Randers, ” sagde borgmester Claus Omann Jensen blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Claus Ørsted holder til i sit værksted på Vestervold, Cykelbørsen, hvor han jævnligt udstiller kunst af enhver art. Og han er meget til det lidt skæve, og giver gerne folk en chance for at komme til orde gennem kunsten eller med ord.