af Pia Asvig Iversen

 

Den satiriske teaterforestilling “Surstrømning” på Randers Egnsteater spiller for næsten fulde huse indtil 23. august. Og vil man se danskerne få en over nakken for deres dobbeltmoral skal man absolut se denne forestilling

 

Fem arketypiske danskere står overfor at skulle deporteres til Sverige. Grunden er at Danmark på grund af klimaforandringerne bliver oversvømmet og de fem fra henholdsvis Randers, Aalborg, Hjørring, Herning og Aarhus bliver fra deres skjul på Møllehøj, eskorteret til det svenske.

Forestillingen tager sin begyndelse med præsentation af de fem arketyper – dem vi alle kender så godt. Den randrusianske mandschauvinist, racisten fra Aalborg, der faktisk selv er tilflytter – dog kun fra Hjallerup. Den usikre brugsuddeler fra Hammerum ved Herning – og den kulturradikale fra Aarhus (Hun kunne også komme fra København) og svineavleren fra Hjørring – alle har de deres meninger om hinanden og ikke mindst om de fremmede, der kommer hertil. Der bliver i stor stil peget fingre af hinanden – og vi får en reminder om at hver gang, der peges en finger mod en anden, er der fire fingre, der peger mod én selv.

På scenen er Hans Holtegaard, Signe Barfoed, Holger Østergaard, Anders Brink Madsen, Camilla Gjelstrup, Lisbeth Knopper, Morten Bo Koch. De to sidstnævnte fra Egnsteatrets eget ensemble.

Arketyperne bliver sejlet til Sverige, hvor de bliver udsat for det samme som flygtningene, når de kommer til Danmark. Og her kan man som dansker ikke acceptere forholdene.

Hmmm, gad vide hvad det skal betyde – jo når man peger fingre af andre, peger der fire mod én selv.

Forestillingen giver os et billede af danskerne dobbeltmoral jo tak. Og hvad er det vi er så bange for ved de fremmede der kommer hertil? Vi brænder jo selv hekse på bålet og slår katten af tønden. Tænk over det!

“Men det er jo kun for sjov!”, som der bliver sagt i forestillingen.

Men kun en dansker får lov til at blive i Sverige – og det er den der kan spise en surstrømning uden at falde om – uden at kaste op og besvime – hvem det så bliver – ja det skal man se “Surstrømning” for at finde ud af.

Forestillingen giver et meget godt billede af danskerne. Det er fabelagtig spillet og scenografi og koreografi og regi er helt fantastisk. De syv skuespillere på scenen, formår at tage publikum ind i deres skabte univers lige fra Randers over Aalborg til det oprørte hav og det svenske gameshow.

Absolut en helt igennem seværdig forestilling, der anbefales herfra.

Forestillingen er en unik samproduktion mellem Vendsyssel Teater, Teater Nordkraft, Randers EgnsTeater, Teatret Svalegangen, Folketeatret og Team Teatret, og kan ses til og med onsdag 23. august.