I SF er de overbeviste om, at kvalitet og udvikling i kommunen koster. Det handler om, hvordan man bruger borgernes penge i kommunen, og om at politikerne må prioritere. Men SF er også overbeviste om, at de penge, der investeres i velfærd og forebyggelse, spares på lang sigt

En investering i velfærd er også en investering i mennesker. For os handler politik om mennesker”, siger Charlotte Broman Mølbæk.

“SF mener, at vi bør sætte skatten op, så vi kan få bedre vilkår i daginstitutioner, skoler, plejehjem og i al anden velfærd og service i kommunen. For ca.100 kroner ekstra hver måned kan vi få flere ansatte i daginstitutioner, skoler, ældrecentre og investere i de socialt udsatte områder samtidig med, at vi kan investere i større projekter som byen til vandet”.

I mange år har skatten stået stille, mens udgifter på drift er steget. Det betyder, at velfærden lige så stille betaler prisen for skattelettelser og skattestoppet. Randers kommune er i ubalance – både når det gælder økonomi og når det gælder velfærden.

En reel tidlig indsats
“I SF mener vi, at det langsigtet gavner på alle fronter at investere i vores børn så tidligt som muligt. Det vil give gladere børn, der bliver hørt og set. Børn, der tror på deres eget værd og på, at de kan. Det fører til stærkere unge, der tør. Unge, der ønsker at gøre deres bedste, tage en uddannelse og deltage på arbejdsmarkedet. Det vil betyde lykkeligere borgere, der fik bedre vilkår end deres forældre, og som blev rustet til at tage del i samfundet og give noget endnu bedre til de næste”, hedder det i partiets valgprogram:

I en ny undersøgelse ligger Randers kommune dårligst af de 98 kommuner, når det gælder skoler. Ovenpå en stor og hård omgang med en ny skolestruktur er mange af kommunens skoler sat tilbage til start og er blot ved at opbygge igen. Skolerne skal derfor have ro og ikke flere politiske reformer.

Og når det kommer til de unge skal der mere fokus på de reelle problemer:

“Der er godt 12.000 unge mennesker i Randers kommune, men vi er desværre ikke gode nok til at prioritere dem, når det gælder udvikling af politik. Mange vælger at flytte til andre byer senere, og desværre lider Randers af et ret negativt rygte om, hvilke slags unge der bor her. Det ved vi i SF, at det er langt væk fra virkeligheden. I SF vil de  arbejde for, at der bliver udviklet meget mere ungepolitik i tæt samarbejde med det nye ungeråd”.

Derfor vil SF arbejde for: Stærkt ungdomsmiljø i byen. Stærk Ungekultur Styrke Studiemiljøer. Et stærkt ungeråd Gratis psykologhjælp. Gratis busser. Uddannelsesklausuler.

Alt for mange unge i Randers kommune gennemfører ikke en ungdomsuddannelse – ligesom alt for mange i Randers Kommune står udenfor arbejdsmarkedet og er på overførselsindkomster. Derfor har SF fokus på, at vi sikrer uddannelse og jobs til alle i Randers kommune ved at skabe de rigtige rammer.

Også arbejdsmiljøet er vigtig for SF.

“Vi vil sætte en ære i et godt arbejdsmiljø for alle kommunens medarbejdere. For sunde og raske medarbejdere har mere overskud til deres opgaver. Vi vil målrettet arbejde for, at vi så vidt muligt i kommunen forhindrer nedslidte, stressede og sygemeldte medarbejdere”.

Når det handler om integrationen er det vigtig for SF at alle integreres i samfundet, og det gælder også for de nye danskere i kommunen.

“Randers kommune har generelt succes med integrationen, og vi oplever ikke de problemer, som andre kommuner har med radikaliserede miljøer og parallelsamfund. I Randers Kommune kommer rigtig mange etniske danskere i arbejde eller uddannelse gennem Jobcenterets integrationsprogram. Vi ser alle nydanskere som ressourcer, både når det gælder arbejdskraft, mangfoldighed og som medmennesker”, skriver SF i deres valgprogram.

Også det nære sammenhængende sundhedsvæsen skal være tæt på borgerne, og det er der mulighed for at gøre i det kommunale system. Et sundhedsvæsen på borgerens præmisser, sundhedsløsninger tæt på borgerne og mere lighed i sundhed er udgangspunktet for SF.

Det er SF´s motto, at Randers kommune skal være et godt sted at bo – hele livet. Det skal også være muligt, at man har en værdig og anstændig alderdom. Derfor arbejder SF for: Sund og økologisk mad, Valgfrihed, Samme hjemmehjælpere, Mindre kontrol og unødig dokumentation, Pårørendepolitik, Gode boliger, Bedre behandling, Velfærdsteknologi.

Kultur
Der skal være gode muligheder for at dyrke sin sport og have sit fritidsliv omkring den interesse, men der skal være lige gode muligheder for at den musikinteresserede i alle aldre kan udfolde deres interesse ved selv at spille musik. Der skal være plads til det helt almindelige fritidsliv som der skal være plads til alt det skæve. Og det er lige så vigtigt, at landdistrikter har mulighed for at opretholde og udvikle idræt samt andre fritids- og kulturaktiviteter i deres lokalområder, ikke bare for eliten. SF vil således arbejde for: Kulturkraftcentre. Breddeidræt. Økonomisk støtte. Møde mellem forskellige kulturer. Mangfoldig ungekultur og fritid.

Erhvervspolitik
For SF er en stærk, offentlig sektor et omdrejningspunkt for det politiske virke i kommunen. Hvis det kan optimere kommunens tilbud til borgerne indgår vi gerne i partnerskaber med private virksomheder. I SF vil de ikke give skatte-gaver til erhvervslivet, men de vil gerne i dialog med erhvervslivet finde løsninger, der skaber bedre rammer for erhvervslivet i hele Kommunen. I Randers kommune skal vi have et driftigt erhvervsliv, hvor der skabes vækst og arbejdspladser.

Randers kommune er en af landets største kommuner med store landdistrikter. Omkring en tredjedel af kommunens borgere bor uden for Randers, og det er derfor vigtigt, at der politisk bliver taget højde for de enkelte områder uden for byen og deres særpræg. Landdistrikterne skal prioriteres højt, når der laves politik.

Randers kommune skal være en god kommune at bo i hele livet, både for dem som bor i byen og på landet. SF vil styrke en aktiv og levende bymidte, hvor man også kan opleve ren luft, grøn udvikling og økologi, og de vil arbejde for at bevare de naturområder, der er i kommunen. Og de vil arbejde for at Randers kommune hele tiden udvikler sig og støtter aktivt den grønne omstilling.