Det kan være svært at forudsige hvor mange hænder, der bliver behov for indenfor forskellige brancher i fremtiden. Derfor har Jobcenter Randers Erhverv besluttet at tage et analyseredskab i brug, som gør det muligt at lave en prognose for behovet for arbejdskraft. Det nye job-barometer kan både bruges i forbindelse med virksomhedernes rekruttering og vejledning af job- og uddannelsessøgende i Randers kommune

 

Virksomheder, jobsøgende og folk der overvejer uddannelsesmuligheder får nu et nyt værktøj, som de kan bruge når der skal træffes afgørende valg om rekruttering, jobsøgning og uddannelsesvalg. Med et såkaldt Job-barometer ønsker Jobcenter Randers Erhverv at sikre, at disse valg bliver truffet på et oplyst grundlag, fortæller Tine Arensbach, som er chef for Jobcenter Randers Erhverv:

“Med denne kortlægning af det fremtidige arbejdskraftbehov på vores lokale arbejdsmarked, giver vi os selv et værdifuldt værktøj i dialogen med vores virksomheder og kan også på den korte bane agere endnu mere målrettet i vores arbejde for at imødekomme virksomhedens efterspørgsel på arbejdskraft,” siger Tine Arensbach.

Jobcenter Randers Erhverv står bag projektet, hvor der gennem en spørgeskemaundersøgelse samles oplysninger om de lokale virksomheders behov for arbejdskraft. Undersøgelsen skal munde ud i en prognose for virksomhedernes behov for arbejdskraft i den nærmeste fremtid. Undersøgelsen vil samtidig bidrage til at kvalificere dialogen med virksomhederne om fremtidige rekrutteringsbehov.

 

Prognose over fremtidens behov for arbejdskraft

Ud fra undersøgelsens resultater laver Jobcenter Randers Erhverv en rapport med en prognose over det fremtidige arbejdskraftbehov. Her vil behovet for arbejdskraft være fordelt på brancher og konkrete stillinger. Prognosen vil indeholde en grafisk illustration af et jobbarometer over de stillingsbetegnelser, hvor de adspurgte lokale virksomheder forventer en vækst i antallet af ansatte indenfor henholdsvis seks og 12 måneder. Samtidig vil også de stillingsbetegnelser, hvor virksomhederne forventer tilbagegang eller et uændret antal ansatte fremgå af barometeret.

Arbejdsmarkedets parter er løbende blevet involveret i projektet og projektet er blevet præsenteret for Forum for Erhverv, Vækst og Arbejdsmarked, og repræsentanter fra det lokale arbejdsmarked – FTF, LO,DI og Dansk Byggeri – har været inddraget i udviklingen af analyseværktøjet

 

Hvad kan Job-barometeret bruges til:

  • Konkret redskab der kan anvendes af jobkonsulenter i vejledningen af blandt andre jobsøgende og uddannelsesparate.
  • Sætte fokus på mulige flaskehalsproblematikker i fremtidig medarbejderbehov og dermed synliggøre disse for såvel virksomheder og samarbejdspartnere. Med prognosen “i hånden” kan jobcentret eksempelvis samarbejde med uddannelsessteder og faglige organisationer om konkret og målrettet uddannelse og opkvalificering.
  • Styrke dialogen med virksomhederne om behovet for langsigtet planlægning og eventuelle kompetenceløft.

Prognosen giver politiske og administrative beslutningstagere på beskæftigelsesområdet et kvalificeret grundlag for beslutninger om tilrettelæggelsen af indsatsen