Lektiehjælp til skoleelever i Randers og cykler til fattige landarbejdere i Mozambique. Randers Østre Rotary har været involveret i en perlerække af sociale projekter såvel i Danmark som udenlands

Hver anden onsdag aften mødes 15-20 børn fra 4. til 10. klasse til matematikundervisning i Rotaryhuset over for Randers Regnskov. Stemningen er god, og børnene følger koncentreret med i undervisningen. Lærerne fører dem gennem dagens emne: Brøker og division, geometri, koordinatsystemer og meget andet.

“Vi forsøger at gøre det sjovt at lære matematik”, fortæller Martin Busk Rasmussen og Kowsar Abdi Jama, som står for undervisningen. De er begge medlemmer af Rotaract Randers, som er en del af Rotarys ungdomsorganisation.

“Da vi startede projektet, kom der kun godt en håndfuld deltagere til undervisningen, men siden har rygtet om undervisningen spredt sig, og nu er vi tæt på de 20 elever, som er det maksimale, vi kan have i klassen”.

Nogle af eleverne har deres forældre eller bedsteforældre med, men når vi underviser, er der fuld koncentration, og der er så stille, at man vil kunne høre en knappenål falde til jorden. Undervisningen krydres med opgaver, spil og tests, og underviserne har fokus på, at alle elever får udbytte af timerne.

“Mange af deltagerne har haft svært ved matematikken i skolen, og de trænger til et boost. Det får de ved, at vores undervisning er anderledes og mere legende. Mange elever får en aha oplevelse, og vi hører dem tit sige:

”Nåh, var det bare det”, når principperne falder på plads i deres hoveder”, fortæller Martin.

Nærområdet også vigtigt
Klubben lægger særlig vægt på at hjælpe i lokalområdet. Her handler det ikke om liv og død, men derfor kan en social indsats alligevel gøre en forskel. I tidens løb har klubben blandt andet støttet

Randers Centralsygehus, Kirkens Korshær, Julehjælpen i Randers, forskellige flygtningegrupper og dårligt stillede randrusianske børn.

“Vi vil gerne gøre en forskel i vores lokaleområde”, fortæller Poul Tarp, som er formand for klubbens samfundstjeneste.

“På det seneste har vi gennemført et projekt ved ”Byggeren” på Husarvej i Randers Nordby, hvor vi har bygget en skolestue, og de seneste to år har vi etableret lektiehjælp til børn, som har behov for et ekstra skub eller en alternativ tilgang til matematikken”

Cykler til Mozambique
En del af fattigdomsproblemerne i ulandene handler om transportmuligheder. Derfor har Randers Østre Rotaryklub startet et projekt, som skal sende cykler til Mozambique. Planen er at indsamle og istandsætte 150 brugte cykler, som derefter sendes til Maputo i Mozambique, og bliver fordelt blandt mennesker i landdistrikterne.

Rotary finder cyklerne blandt andet med hjælp fra Østjyllands Hittegodskontor, og klubben køber de nødvendige reservedele, så cyklerne kan blive sat i stand. Eleverne på Randers Produktionshøjskole i Virring står for klargøringen, og de gør et stort arbejde, som også er meningsfuldt for deres undervisning. Herefter sender Rotarianerne cyklerne til Mozambique, hvor klubben har en aftale med Maputo Rotary Klub, som skal sørge for fordelingen af cyklerne i området.

For at sikre os, at cyklerne bliver retfærdigt fordelt, rejser to medlemmer fra klubbens samfundstjeneste til Mozambique for at overvåge fordelingen. Klubben forventer at sende en stor

container med cykler af sted i september måned.

Det sociale arbejde er en vigtig aktivitet i Rotary, men Randers Østre arbejder blandt andet også med ungdomsudveksling. Hvert år sender klubben ung randrusianer på ét års ophold i fx Australien, USA, Brasilien eller Japan. Her går de i skole og bor hos lokale rotarianere.

Omvendt modtager klubben også unge, som får et års ophold i Randers. De bor hos lokale familier i området og går i skole på Randers Realskole eller Statsskolen. I øjeblikket har klubben besøg af Mackenzie Young fra Australien.

Lokalt og ude i verden
Rotary er en klub, hvor medlemmerne mødes en gang om ugen, spiser sammen og dyrker godt kammeratskab. Der er et emne for hvert møde og ofte en spændende foredragsholder. I Randers er der fire Rotary-klubber, og hver har 30–50 medlemmer – både mænd og kvinder og typisk fra forskellige jobs og fag.

Rotary er en organisation med klubber overalt i verden, og det sociale hjælpearbejde er en vigtig del af klubbernes eksistensberettigelse. Rotary International har i en årrække arbejdet målrette på at udrydde polio. I 1988 var der 350.000 nye tilfælde af sygdommen, mens der i 2015 kun var 74, og sygdommen findes nu kun i Afghanistan og Pakistan. Det er et fantastisk resultat af en lang, målrette indsats.

Også Randers Østre Rotary Klub er engageret i sociale projekter både i Danmark og ude omkring i verden, og medlemmerne lægger både økonomi og arbejdskraft i projekterne.

“Vi har været involveret i meget forskellige projekter gennem årene”, fortæller klubbens præsident Per Winther.

I forbindelse med tsunamien på Sri Lanka, hvor 32.000 mennesker mistede livet, gennemførte klubben i 2004 – 2007 i samarbejde med andre syv større projekter i området. De handlede først og fremmest om børn og uddannelse, og klubben byggede skoler, leverede inventar og undervisningsmaterialer til tusinder af børn.