Det er ikke hver dag at kirken fejrer sig selv i stor stil. Men alle med interesse for vores moderne samfund kan passende interessere sig for Luthers Reformation, da det er en vigtig faktor for vores vestlige velfærd. Det mener man også i Randers, der med de helt store armbevægelser sætter Reformationen på agendaen i ugen, der kommer

“Året indtil videre er gået over alt forventning. Vi havde fra starten ikke alle aftaler i hus, men det er kommet. VI vil gerne have tag i hele befolkningen og har et bredt samarbejde i hele byen. Både skoler, cityforening og kommune er gået sammen med kirkerne om fejringen”, fortæller Lisbeth Damgren.

Det ehel skydes i gang med Luther Open på fredag hvor både Cityforeningen og Centerforeningen er gået sammen om open By Night. Her vil alle handlende Randersborgere kunne møde Luther i alle afskygninger der hvor de bevæger sig rundt for at kigge på gode tilbud.

Historien er vigtig for vores samtid. Det er Luthers skyld at vi har demokrati, ytringsfrihed, rettigheder, socialhjælp, sprog og uddannelse. Noget der kommer hele samfundet til gode og derfor skal fejres af alle, mener foreningen bag fejringen.

Plakaten til fejringen af 500 året er lavet af Peter Hjort og hele året har man kunnet købe Luther øl fra Randers Bryghus. Denne øl kan man også købe til Luther Open på fredag.

Allerede kl. 15.00 på fredag kan man møde tv-kokken Jakob Nusbaum på Rådhustorvet samtidig med at Finderiet omdanner affald til genbrugsguld i Houmeden – også fra kl. 15.00. Og fra kl. 17.00 kan man smage Lutte-Øl i Torvegade ved det tidligere Modecentret. Teatereleverne fra Kasta´lia vil også være at finde i byens gader med deres omskrivning og modernisering af Luthers teser.

Lørdag er der udstilling i Hornbæk Sognegård og Martin Luther og de moderne Ikoner. Det er den lokale kunstner Peter Hjort, der udstiller sine værker. Hele ugen vil der være klokkespil fra kl. 8-22 fra Sct. Mortens Kirke – i alt 15 salmer.

Søndag 1. oktober er der officiel åbning af Reformationsugen med Gudstjeneste i Årslev Kirke kl. 13.00 – Herefter vil der blive plantet de første træer til Luther-Lunden – et rekreativt område i Årslev til eftertænksomhed. De skal plantes fem træer. De der skal plantes træerne er den tyske ambassadør, borgmester Claus Omann jensen, to provster, Randers Borger Claus Ørsted og to konfirmander. Alle skal repræsenterer hele befolkningen.

“Ambassadøren for at få det tyske islæt, borgmesteren repræsenterer kommunen, provsterne repræsenterer kirken, Claus Ørsted repræsenterer den ældre del af befolkningen og konfirmanderne repræsenterer fremtiden”, fortæller Lisbeth Damgren.

“Vi har valgt Årslev, fordi vi gerne ville lidt udenfor byen også, for at få oplandet med. Luther skal fejres af alle – både land og by. Og Årslev havde et stykke kommunal jord, som vi har fået lov til at bruge”.

Imponerende
Man har fra foreningen side valgt at fejre Reformationen på så mange måder som muligt, da man også gerne vil vise de måder man i dag udtrykker sig på i et moderne samfund – og for at nå ud til alle. “Så vi har både koncerter, finkultur, udstillinger – mange forskellige former for underholdning. Det er godt at have en vekselvirkning”, siger sognepræsten.

“Alle vi har henvendt os til er stillet velvilligt op – Randers Statsskole bidrager med design til servietter, som skal udtrykke noget af det som reformationen satte i gang. Denne uge bliver en forløsning på det vi har gået og arbejdet med og det samarbejde der har fundet sted gennem de sidste to år. Efter uge 40 skal alle børn og voksne vide noget om reformationen og dens betydning for vores samfund. Vi har fået et tag i den brede befolkning i forhold til andre steder i landet. For eksempel har de slet ikke i Aarhus samme brede program som os. Og ja de er imponeret over os her i Randers”, fortæller Lisbeth Damgren.

En af de imponerende indslag i Reformationsugen er et værk – en Luther Suite med anerkendte musikere. Luthers salmetradition bliver kærligt behandlet af nogle af Danmarks ypperste musikere indenfor moderne nordisk jazz i et frit improvisatorisk univers. Medvirkende er Marilyn Mazour, percussion, Jakob Buchanon, flygelhorn, Michael Bladt, saxofon, Mads Wadmann, keyboard og vokalgruppe Concert Clemens med dirigent Carsten Seyer-Hansen. Her er der forsalg på Hovedbiblioteket samt billetsalg ved døren.

Luther alle vegne
Reformationsfejringen har mødt stor velvilje hvor end de er kommet. Blandt andet har Spar Nord, kommunen, Knud Højgaards Fond spædet til økonomisk sammen med de forskellige kirker, der har brugt penge fra deres daglige budget til fejringen. Endvidere har pressen dækket fejringen intenst og alle andre samarbejdspartnere har mødt kirkerne med åbne arme.

“Det er et stort udtryk for velvillighed, og det er vi meget glade og positiv overraskede over”, siegr Lisbeth Damgren. I alt er der 40 arrangementer i Reformationsugen rundt omkring i og omkring Randers.

“Det kan vi godt være stolte af”, siger Menighedsrådsformand Hanna Broadbridge fra Sct. Clemens kirke.

“Det Luther satte i gang med sine teser og oversættelsen af biblen har betydet meget for vores samfund – så der er et samspil med kirke og samfund. Det er også derfor vi arbejder så hårdt og har lært at være pligtopfyldende”, siger Stig Hedegaard Christensen, der er med i bestyrelsen for fejringen.

“Vi havde ikke været her hvis ikke det var for tænkeren Luther. Vi fik vores frihed til at tænke selv”, siger han.

Og det er de 95 teser vi fejrer i uge 40 – fortolkninger af disse døre vil være udstillet på Hovedbiblioteket – udformet af kunstskolen Bifrosts elever. De har lavet 16 døre med deres udgaver af de mest berømte teser.

Lige nu pakkes der bolcher til uddeling – Luther Bolcher – og de smager rigtig godt – derud over er der blevet lavet badges og plakater samt øl. Alt dette vil være at finde overalt i Randers fra fredag 29. september til søndag 8. oktober – og hvis man efter denne uge stadig ikke ved noget om Luther – ja så er det ens egen skyld.

Man kan se det fulde program på Randersreformation.dk