En rødvin, der importeres af Glud Vin i Randers, har vundet en stor blindsmagning af efterårsvine i Dagbladet Børsen. Og sådan en omtale giver ekstra travlhed hos vinimportøren, der i forvejen har travlt med at fejre sit 15-års jubilæum og lancere ny webshop

Ifølge Børsen Weekend 22. september 2017 har danske vinhandlere udvalgt og indsendt vine til en stor blindsmagning af vine, der passer godt til årstiden.

Og dommerne i konkurrencen vurderede, at rødvinen fra portugisiske Adega de Borba var den bedste af de 72 indsendte vine, hvoraf flere var væsentligt dyrere end vindervinen.

Dommerpanelet bestod af 14 sommelierer og vinentusiaster og blev ledet af Børsens mad- og vinanmelder Ole Troelsø.

“Rødvinen fra Adega de Borba har været en fast del af vores sortiment i mange år,” lyder det fra en glad Jørgen Glud, der fortæller, at vinen er lavet på et blend af lokale portugisiske druer fra vinkooperativets bedste vinmarker og ældste vinstokke i Alentejo-området.

Udsolgt på rekordtid

Glud Vin oplyser, at efterspørgslen efter rødvinen har været så overvældende, at lageret blev tømt på mindre end en dag. Og interessen har efterfølgende været så stor, at der af flere gange har været biler på vej fra Portugal med ekstra forsyninger.

“Vi har haft travlt med at sende vinder-vinen til kunder i hele Danmark,” siger Jørgen Glud, der forsikrer, at både lageret og hylderne i butikken nu er helt fyldte, så alle kan sikre sig en flaske af ”den med korketiketten”. Det er sådan vinen omtales til hverdag i butikken på Nikkelvej i Randers. Netop fordi etiketten er lavet af ægte kork fra Portugal.

For to år siden vandt en anden vin fra samme vinhus også en af Børsens store blindsmagninger. Det skete da Adega de Borbas rosévin blev kåret som årets rosévin i 2015.

”Det er jo dejligt at være med til at sætte Randers på landkortet på denne måde,” lyder det fra vinimportøren, der i øvrigt spår, at Portugal bliver et af danskernes næste foretrukne vinlande.

Jubilæum: 15 år med vin

Det var under et ophold i Loire og Provence, at den helt unge Jørgen Glud i sin tid først fattede interesse for vinens verden. Her lærte han om produktionen af vin lige fra arbejdet i marken til processen i vinkælderen.

En årrække senere stod Jørgen Glud med både en landbrugsuddannelse og en titel som eksportakademiøkonom på CV’et . Og ønsket om at kombinere disse blev startskuddet til Glud Vin. I 2002 åbnede enkeltmandsvirksomheden dørene op for kunder i Strømmen i Randers.

”De første vine, jeg fik hjem, var fra Argentina og Chile,” fortæller vinimportøren, der i firmaets første leveår havde fokus på vine fra Sydamerika men i dag kan tilbyde vine fra hele verden.

I dag har butikken hjemme på Nikkelvej i Randers Syd, og virksomheden er vokset til 12 medarbejdere, der repræsenterer Glud Vin i Danmark og Sverige.

Moden skifter også i vinens verden

Også i vinens verden er der sket ændringer gennem de 15 år, Jørgen Glud har været i branchen.

”Hvor vi før primært solgte rødvin, så spørger kunderne i dag i stigende grad efter hvidvin og mousserende vine. Og de seneste år også efter rosé,” oplyser Jørgen Glud, der også har oplevet et skifte fra efterspørgsel på oversøisk vin til vine fra Europa.

”Og hvor kunderne tidligere spurgte efter vine i den billigere ende, oplever vi i dag, at der i større grad lægges vægt på kvalitet, hvilket jo følger den generelle tendens inden for føde- og drikkevarer,” vurderer den randrussianske vinhandler, der også kan tilbyde en række af vine, der både er økologiske og veganervenlige.

På grund af de mange udbydere af vin i Danmark er der dog stadig et stort fokus på tilbud i branchen, oplever Jørgen Glud.

”Vi kører med faste, ærlige og skarpe priser per flaske, ”fortæller Jørgen Glud, og tilføjer:

”Der er nok jungle i vinens verden. Det ønsker vi ikke at forværre yderligere med forvirrende og uigennemsigtige priser, hvor man skal købe mindst 6 flasker for at få en vin til en god pris”.

Stadig med en landmand i maven

Med fæld-selv-juletræerne på Carlslund Plantage og vinprojektet La Pampa i støbeskeen lever landmanden stadig i Jørgen Glud. Og når projektet La Pampa realiseres, bliver det verdens største vingård med mousserende vine nord for Aarhus’ breddegrader. Til projektet samarbejder Jørgen Glud med Alessandro De Stefani, der er vinmager for og ejer af vinhuset De Stefani, som er et af Norditaliens førende vinhuse. Den mangeårige partner har netop gæstet Danmark, da Glud Vin fejrede de 15 år i branchen med en særlig jubilæumssmagning.