For fem år siden startede Birte Juel Sandberg fra Kristrup en voksenskole for analfabeter i Abene i det sydlige Senegal. Nu er skolen godt på veje til at blive selvforsynende med elektrictet

Skolens leder og lærer Sekou Diafoune har netop afsluttet et tre måneders ophold på Center for vedvarende energi i Thy. Han har han lært at bygge soldrevne generatorer og installere solceller, som skolen kan bruge for at komme et skridt videre i den udvikling som Birte satte i gang for fem år siden.

“Sekou spurgte mig for et år siden om ikke vi kunne arbejde med solceller, for at spare penge og for at få et mere stabilt system med el på skolen”, fortæller Birte Juel Sandberg.

“Og jeg kom i kontakt med Center for vedvarende energi, der var vældig glade for Sekou. De tog ham på et tre måneders ophold, hvor han har lært det nødvendige. Nu kan han også lære de andre elever på skolen, der har en elektrikeruddannelse, så de kan få solceller på taget”.

Sekou er meget glad for den viden han nu har fået og han håber – med hjælp fra sponsorere at der nu kan komme gang i installationen af solceller på skolen.

“Det vil hjælpe hele landsbyen, hvis vi får et mere stabilt el-net”, fortæller han.

“Lige nu har vi måske el i tre timer en dag og så vi ved ikke hvornår det kommer igen. Med solceller vil vi også kunne arbejde om aftenen. Som det er nu er der ingen lys og der sker mange ulykker, når det er mørkt. Folk alder ind i bålene, der kommer slanger”, fortæller han.

Han er glad for min sit diplom i lommen, nu at rejse hjem til Senegal, hvor han forhåbentlig kan komme i gang med at lære fra sig til de andre voksne i Abene.

Mandela School har været så heldige at få hjælp fra blandt andet Lionas i Langaa, som har givet 10.000 kroner til et haveprojekt for kvinderne med tilknytning til skolen. Desuden er skolen nu kommet under vingerne af Seniorer uden grænser og får konsulentbistand fra de mange medlemmer og organisationen. Blandt andet har et medlem doneret værktøj til skolens elever, så de kan komme i gang med installationen.

Solcellerne er det muligt at købe lokalt i Senegal, derved holder man udviklingsstøtten i hjemlandet.

I øjeblikket mangler skolen 20.000 kroner – et solcelleanlæg koster 25.000 kroner.

Udstilling og salg
På lørdag 4. november åbnes dørene på Stenrosegård, Vennelystvej i Kristrup til en udstilling af kreative arbejder. Det drejer sig om Birte Juel Sandbergs tasker og arbejde i voksenskolen i Senegal, hvortil en del af salget går til skolen. Anne Mønster fra Ry arbejder med mange kreative emner. Når det drejer sig om garn, arbejder hun kun i meget bløde materialer. Det er merinould og tussahsilke og morbærsilke. Hun karter, spinder, farver, designer og strikker af disse fantastiske garner. Det bliver til sjaler, halsedisser eller lange smalle tørklæder.

“Jeg fotograferer en del i min fritid og er specielt interesseret i skygger, linjer og sære detaljer. Der er sjældent mennesker i mine billeder, som ofte er til den minimalistiske side. Til denne udstilling har jeg blandt andet valgt nogle motiver fra Randers”, fortæller hun.

Hele overskuddet af Birtes salg går til Mandela School i Abene. Anne Mønster donerer 20 procent at sit salg.