Her fire dage før valget har de fem borgerlige partier fundet 40 millioner kroner ekstra på budgettet til idræt og sundhed

 

Det kom frem ved et netop afholdt pressemøde i Venstres valgbutik i Brødregade fredag formiddag.

“Vi har hele tiden kommunikeret ud hvad vi vil de sidste tre uger og det bliver vi ved med. Der har været store bekymringer ude i landdistrikterne efter at vi vedtog Hal 4 og den bekymring vil vi gerne komme i forkøbet. Derfor har vi i valgforbundet fundet 20 millioner kroner ekstra til breddeidrætten”, sagde borgmester Claus Omann Jensen ved pressemødet.

“Vi tror idræt er en vigtig ting. Og vi har vist vejen de sidste fire år med ekstra penge til drift og anlæg, at vi gerne vil have idrætten udvikler sig i hele kommunen.

Med i valgforbundet er Kristendemokraterne, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Og panelet var enige om at der skal sættes ind på flere parametre.

Liberal Alliance med Anders Burlund i spidsen, går ind for, at der skal kunne udstedes et fritidspas, hvor også familier med lav indkomst kan sende deres børn til fritidsaktiviteter. Og her mener man ikke kun sport. Det kunne også være spejder.

Pengene bliver givet fra de 100 millioner som kommunen har i råderum.

Der bliver også givet 20 millioner til sundhedsområdet – der skal sættes mere ind med forebyggelse både til børn, unge og ældre og her har idrætten også en stor betydning, mener partierne.

Og netop forebyggelse er et vigtigt emne for Kristendemokraterne, der tror på den hele familie.

“Vi vil have den sociale arv på pension. Det mener vi også, vi kan gøre med de ekstra penge, der bliver bevilliget nu”, sagde Flemming Østergaard fra Kristendemokraterne i Randers.

De sidste fire år er der sat ekstra penge af til idrætten og de fem partier mener ikke, man er i mål endnu.

“Der er mange andre gode projekter i støbeskeen rundt omkring i kommunen. Valgforbundet ønsker derfor at sikre, at flere projekter bliver en realitet i næste valgperiode Det bliver SIKR der skal tage taktstokken i lighed med prioriteringerne af idrætsmidlerne for både 2016 og 2017”, forsikrede de Nye Borgerliges Niels-Christian Braad.

 

Og alle de andre?

Men hvad skal der ske med de børn, unge, voksne og ældre, der ikke dyrker idræt i foreninger.

Det spurgte Din Avis valgforbundet om og der sagde Frank Nørgaard fra DF.

“Der har vi taget tiltag til nye BMX baner og nye forhold for nicheidrætten. Så der bliver noget for de, der ikke vil skyde til en bold”.

Men hvad med de, der ikke dyrker idræt?, spurgte Din Avis igen.

Det kom der ikke noget svar på, ud over, at der blev sagt, at det er vigtigt at være social i en forening, og at det er vigtigt at forebygge med sundhed gennem idræt.

Men om musikken og teatret for børn og unge får tilført flere penge – det står hen i det uvisse.

For det er sundheds- og forebyggelsespuljen, der bliver tildelt de 20 millioner kroner, der også er afsat. Sundhed og forebyggelse ligger i meget tæt tråd med at flere skal dyrke idræt i tidssvarende lokaler og faciliteter, mener valgforbundet. De har tidligere udtrykt ønske om at etablere et nyt udvalg, hvis fokus ikke kun skal være idræt, men også bruge motion og forebyggelse som en vigtig metode til at skabe en bedre og mere sammenhængende sundheds- og forebyggelsestanke. Det nye udvalg ønsker valgforbundet at tildele en særlig pulje over de næste fire år.

Puljen skal også være et middel til at forbedre livskvaliteten for de ældste og give de mindste den bedste start på livet.

Og så tænker vi os at vi kan søge den Sociale Investeringsfond, som regeringen har stiftet, til endnu flere tiltage i kommunen”, sagde Flemming Østergaard fra Kristendemokraterne.