På tirsdag 30. januar slår LytteLab dørene op og ørerne ud i Underværket. Her kan unge i alderen 12-25 få anonym rådgivning af frivillige voksne, som vil hjælpe de unge til selv at håndtere store og små bump på vejen

 

“LytteLab – åben rådgivning og fællesskab for unge” står der på døren på første sal i Underværket. På den anden side af døren bliver du mødt af et stort, varmt lokale, som er hyggeligt indrettet med flotte genbrugsmøbler.

“Her bor vi,” siger Karina Juul Sundvall smilende, og rækker hånden frem til hilsen. Karina Juul Sundvall er daglig leder af LytteLab, og hun er i gang med at lægge foreløbigt sidste hånd på indretningen af de tre lokaler. Men hun er ikke alene. Inde fra det, som er ved at blive til samtalerum, lyder det:

“Karina! Kom lige og tjek farven ud herinde. Er den ikke fed?!” Stemmen tilhører Mitten Ferrar, som er indretningsarkitekt og til hverdag arbejder som daglig leder i den store genbrugsbutik Finderiet. Det er hende, der har været den kreative hjerne bag indretningen af LytteLab.

 

Uden frivillige ingen Lyttelab

Udover Karina og Mitten er der også dukket frivillige op, som skal være med til at sikre, at lokalerne bliver parat til indflytning 30. januar. Og netop de frivillige er helt afgørende i LytteLab, fortæller Karina Juul Sundvall:

“Uden de frivillige ville der slet ikke være noget LytteLab. Hele ideen er nemlig, at når der kommer en ung person ind ad døren, så bliver han eller hun mødt af en af vores frivillige. Vi benytter os af den motiverende samtale og yder hjælp til selvhjælp. Præcis hvordan vi hjælper og rådgiver de unge afhænger af den enkeltes behov og ønsker. Fælles for de frivillige er, at de alle har lysten og evnen til at lytte og til at hjælpe de unge til selv at finde frem til løsninger og strategier. Udover rådgivning og unge-grupper vil vi også afholde forskellige sociale arrangementer i vores rådgivningscafé. Her håber vi, at det kan lade sig gøre, at få nogle af de unge til at komme og være med, i stedet for at sidde alene derhjemme.”

 

Mange forskellige frivillige

Karina Juul Sundvall er meget spændt på, hvordan kommunens unge tager imod det nye tilbud, og hun håber selvfølgelig, at det bliver en succes, så der bliver behov for udvidede åbningstider og endnu flere frivillige:

“Der er allerede mange frivillige, som har meldt sig under fanerne, og de er meget forskellige. Der er både unge og lidt ældre og mænd og kvinder. Det er en rigtig god start, og jeg er ret fortrøstningsfuld i forhold til at få rekrutteret endnu flere,” siger Karina Juul Sundvall, som selv kommer til at være i LytteLab 20-25 timer om ugen.

LytteLabs åbne, gratis rådgivning kommer foreløbig til at køre i 2½ år. I fællesskab er det nemlig lykkedes Randers Kommune og Jysk Børneforsorg/Fredehjem at få et tilskud til projektet på knap 1,25 mio. kroner fra Socialstyrelsen.

 

Planen at udvide

I første omgang vil LytteLab være åbent to eftermiddage og aftener om ugen, men det er planen at udvide åbningstiden til flere dage og måske også holde åbent tidligere på eftermiddagen i takt med at behovet vokser.

“LytteLab er et alternativ til nogle af de rådgivningstilbud til unge, som allerede findes i Randers Kommune. Vi er ikke en del af det kommunale system, og jeg håber, at vi kan fungere ekstra udstrakt hånd til de unge. Vi vil nå ud til nogle af de unge, inden udfordringerne bliver så store, at kommunen skal inddrages,” siger Karina Juul.