Det nye Udviklingsudvalg skal på mødet torsdag 22. februar drøfte, om der skal afsættes endnu flere midler til at komme nærmere projektet “Byen til vandet” til et event i Randers Ugen og et diskussionsforum med borgere

For at sikre en tæt, direkte dialog med byens borgere og andre interesserede i projekt Byen til Vandet foreslår forvaltningen at oprette et Byen til Vandet forum.

Forvaltningen foreslår, at der som opstart på Byen til Vandet forum afvikles en event lørdag den 18. august i Randers Ugen. Formålet med eventen er at sætte fokus på muligheden for at tilmelde sig Byen til Vandet forum, sikre fortsat bevågenhed og opdateret information omkring Byen til Vandet og give alle borgere en oplevelse af de store potentialer, der ligger i at inddrage havnen som en del af Randers midtby.

Indstilling
Forvaltningen indstiller til byrådet via udviklingsudvalget og økonomiudvalget:

  1. At der oprettes et Byen til Vandet forum,
  2. At der afholdes en Byen til Vandet event lørdag den 18. august i Randers Ugen,
  3. At der gives en anlægsbevilling på 600.000 kr. af de afsatte midler i budget for Byen til Vandet til afholdelse af event og etablering af showroom.

Sagsfremstilling
Byen til Vandet har stor fokus fra borgerne, og der er stor iver efter at se noget ske. Derfor er der behov for fortsat at orientere om projektet. Undersøgelserne af Byen til Vandet er nu så langt, at projektet efter sommerferien i 2018 går ind i en ny fase. Her skal undersøgelserne danne grundlag for ideudvikling og konkretisering af de fysiske rammer, så der kan afholdes en konkurrence for en helhedsplan for Byen til Vandet primo 2019.

I forbindelse med konkurrencen og i det videre forløb med realisering af Byen til Vandet er der et stort behov for input fra borgerne. De kender byen bedst og kan komme med input til gode løsninger, der kan fungere i Randers. Derfor foreslår forvaltningen, at der oprettes et Byen til Vandet forum, der skal sikre en tæt, direkte dialog med byens borgere og andre interesserede i projekt Byen til Vandet.

Byen til Vandet forum skal være åbent for alle og henvende sig til dem, der er interesserede i at få løbende information om projektet og komme med input til det videre arbejde med Byen til Vandet. Byen til Vandet skal ikke foregå bag lukkede døre; det er og skal være hele Randers’ projekt. Det er således også målet at skabe endnu større opbakning og ejerskab og måske endda en række ambassadører, der kan fortælle videre om projektet til kommunens øvrige borgere – og uden for kommunens grænser.

Medlemmer kan f.eks. være:

  • Borgere og lokale foreninger med interesse i Byen til Vandets udvikling.
  • Virksomhedsejere indenfor Byen til Vandets projektområde.
  • Interesseorganisationer (f.eks. Randers City)

Medlemmer af Byen til Vandet forum vil f.eks. blive inviteret til at deltage i workshops, informationsmøder, aktiviteter samt ad hoc-grupper ved konkrete projekter – f.eks. den kommende konkurrence.

For at gøre opmærksom på opstarten af Byen til Vandet forum forslår forvaltningen at lave et kick-off event, der på én gang:

  • Sikrer fortsat bevågenhed omkring Byen til Vandet og information om status for processen.
  • Gør opmærksom på Byen til Vandet forum, hvor frivillige borgere og aktører kan følge Byen til Vandet processen mere tæt og komme med input.
  • Giver borgerne en oplevelse af havnen og de store potentialer, der ligger i at inddrage havnen som en del af Randers midtby.

Ideen er at skabe en stor event den sidste lørdag i Randers Ugen som en ny form for borgerinddragelse. Samme dag som Havnedagen. Det bliver en dag fuld af energi med forskellige aktiviteter, der kan vise alle de nye muligheder som Byen til Vandet kan bringe med sig. Forvaltningen vil invitere frivillige foreninger, ildsjæle og lokale aktører til at bidrage til dagen ved at lave forskellige tiltag, så som gadeteater, koncerter, opvisning, happenings af forskellig art. (se bilag 1)

Showroom
Forvaltningen foreslår, at der samtidig bliver etableret et showroom, hvor borgerne kan få information og svar på spørgsmål om Byen til Vandet.

Behovet for fortsat at orientere om Byen til Vandet bliver større, jo tættere vi kommer en konkretisering af projektet og egentlig anlægsprojekter. Over de næste år vil der forventeligt ske meget med Byen til Vandet, og der er derfor brug et showroom, hvor Randers Kommune kan kommunikere og formidle de spændende potentialer og muligheder, der er i Byen til Vandet

Showroomet kan bruges til udstilling og dialog ved hjælp af plancher, film, guidede ture og spændende drøftelser. Efter eventdagen vil showroomet kunne overgå til at være et fremskudt kontor/showroom for Byen til Vandet og Klimabåndet, hvor der kan afholdes workshops, møder og fremtidig inddragelse af borgere og andre interesserede.

Det er målet at showroomet skal være flytbart, så det kan flyttes til et anden sted i byen, hvis det viser sig at være mere relevant på et senere tidspunkt i projektet. Som udgangspunkt forventes showroomet at have en levetid på ca. 5 år.

Økonomi
I budgettet for 2018-2021 er afsat i alt 35,6 mio. kr. til Byen til Vandet, og der forventes overført ca. 7 mio. kr. i ubrugte midler fra 2017 – i alt 42,6 mio. kr. i budgetperioden. Der er et ikke disponeret beløb på 13,3 mio. kroner i 2018.

Forvaltningen foreslår, at der heraf gives en anlægsbevilling på 600.000 kr. til et showroom samt en event den sidste lørdag i Randers Ugen. Bevillingen kan anvendes til anlæg (herunder showroom), events, konsulentbistand og kommunikation.

For at sikre en tæt, direkte dialog med byens borgere og andre interesserede i projekt Byen til Vandet foreslår forvaltningen at oprette et Byen til Vandet forum.

Forvaltningen foreslår, at der som opstart på Byen til Vandet forum afvikles en event lørdag 18. august i Randers Ugen. Formålet med eventen er at sætte fokus på muligheden for at tilmelde sig Byen til Vandet forum, sikre fortsat bevågenhed og opdateret information omkring Byen til Vandet og give alle borgere en oplevelse af de store potentialer, der ligger i at inddrage havnen som en del af Randers midtby.

Det foreslås at der afsættes 600.000 kroner til formålet.

Byen til Vandet har stor fokus fra borgerne, og der er stor iver efter at se noget ske. Derfor er der behov for fortsat at orientere om projektet, mener forvaltningen.

Undersøgelserne af Byen til Vandet er nu så langt, at projektet efter sommerferien i 2018 går ind i en ny fase. Her skal undersøgelserne danne grundlag for ideudvikling og konkretisering af de fysiske rammer, så der kan afholdes en konkurrence for en helhedsplan for Byen til Vandet primo 2019.

Forum med borgere
I forbindelse med konkurrencen og i det videre forløb med realisering af Byen til Vandet er der et stort behov for input fra borgerne. De kender byen bedst og kan komme med input til gode løsninger, der kan fungere i Randers. Derfor foreslår forvaltningen, at der oprettes et Byen til Vandet forum, der skal sikre en tæt, direkte dialog med byens borgere og andre interesserede i projekt Byen til Vandet.

“Byen til Vandet forum skal være åbent for alle og henvende sig til dem, der er interesserede i at få løbende information om projektet og komme med input til det videre arbejde med Byen til Vandet”, hedder det i oplægget fra forvaltningen.

“Byen til Vandet skal ikke foregå bag lukkede døre; det er og skal være hele Randers’ projekt. Det er således også målet at skabe endnu større opbakning og ejerskab og måske endda en række ambassadører, der kan fortælle videre om projektet til kommunens øvrige borgere – og uden for kommunens grænser”.

Medlemmer kan f.eks. være borgere og lokale foreninger med interesse i Byen til Vandets udvikling, Virksomhedsejere indenfor Byen til Vandets projektområde og interesseorganisationer.

Medlemmer af Byen til Vandet forum vil f.eks. blive inviteret til at deltage i workshops, informationsmøder, aktiviteter samt ad hoc-grupper ved konkrete projekter – f.eks. den kommende konkurrence.

Opstartsevent
For at gøre opmærksom på opstarten af Byen til Vandet forum forslår forvaltningen at lave et kick-off event, der på én gang sikrer fortsat bevågenhed omkring Byen til Vandet og information om status for processen. Gør opmærksom på Byen til Vandet forum, hvor frivillige borgere og aktører kan følge Byen til Vandet processen mere tæt og komme med input.

“Og giver borgerne en oplevelse af havnen og de store potentialer, der ligger i at inddrage havnen som en del af Randers midtby”, lyder det fra forvaltningen til Udviklingsudvalget i dagsordenen.

Ideen er at skabe en stor event den sidste lørdag i Randers Ugen som en ny form for borgerinddragelse. Samme dag som Havnedagen. Forvaltningen vil invitere frivillige foreninger, ildsjæle og lokale aktører til at bidrage til dagen ved at lave forskellige tiltag, så som gadeteater, koncerter, opvisning, happenings af forskellig art.