Onsdag i sidste uge var flere ældre med demens og deres pårørende inviteret i biografen til filmen om John Mogensens liv

 

“Så længe jeg lever” hedder filmen og det kunne også være en overskrift for lysten til at leve selvom man har demens eller er pårørende til en med demens. En af de pårørende der var med i biografen var Asta Prang Jensen. Hendes mand har haft demens et par år, men bor stadig i hjemmet i Gjerlev. Hun oplever at venner og familie trækker sig og dette var en kærkommen lejlighed for parret at komme ud sammen.

“Det er rart at komme ud sammen, for man kan godt blive lidt ensom med en dement ægtefælle. Vi kommer ikke så meget ud”, fortæller hun.

Hun glæder sig til at se filmen og de minder den vil bringe med sig.

En af de demente borgere der også var med er Jørgen Kloster Simonsen fra Øster Bjerregrav. Han har hele John Mogensens repertoire hjemme på cd.

“Minderne har vi jo lov at ha”, siger han kort.

“Jeg husker da han var på toppen og jeg er meget glad for hans musik. Han var jo en frontløber”, siger Jørgen Kloster Simonsen.

Han bor stadig alene i hjemmet, men klarer sig indtil videre selv. Og hans ynglingsnummer er “To mennesker på en strand”.

Det er et samarbejde mellem områdecentrene i byen, der har gjort biografbesøget muligt og BioCity Randers var straks med på idéen.

“Det er et godt initiativ. Vi vil gerne være med til at gøre noget godt for disse borgere – det giver jo god mening med denne film”, siger René Jensen, der er chef i BioCity Randers.

“Men vi vil gerne samarbejde med alle i byen der har en god ide”, siger han.

Christina Cecilie Jensen der er social og sundhedsassistent på Borupvænget er glad for at muligheden for at tage i biografen er der:

“Det er noget de kan relaterer til og det vækker minder, og vi vil gerne gøre noget der giver mening for denne gruppe borgere. Og ægtefæller og andre pårørende skal også med så de kan få fælles oplevelser”, siger hun.

 

Afbræk i hverdagen

Det er et afbræk i en ellers svær hverdag der har givet personalet idéen til denne tur. En hverdag der ellers er fyldt med problematikker og omdrejningspunktet er altid demens sygdommen. Så det giver god mening at komme ud og have det rart.

“For demente handler det også om at lave noget der vækker minder. Randers er jo en demensvenlig kommune, og vi gør gerne noget for gruppen af borgere. Vi skal tænke ud af boksen og de skal deltage aktivt i samfundet og glemme hverdagen”, siger Susanne Løjkær, også fra Borupvænget.

At de demente har mulighed for at deltage aktivt i byens kulturliv er noget, der giver positive minder, mener Gitte Bendiksen.

“Så har de noget at snakke om når de kommer hjem. De er jo lidt mere bundet til deres hjem end andre, og de skal have bygget nye minder på”, siger hun.

“Og så køber de popcorn, det har mange af dem sikkert ikke gjort i rigtig mange år”, siger hun og smiler, mens hun kigger over i kiosken hvor der er en lille kø ved kassen – duften af popcorn hænger i luften – det er duften af hygge og oplevelser.

 

Demensvenligt lokalsamfund

Oplevelser i naturen, erindringskufferter, musikcaféer, fotos fra fortiden og et gensyn med de gamle håndværksfag. Det er de nye tilbud, som borgere med demens og deres pårørende kan opleve ved særligt demensvenlige arrangementer i Randers Kommune i 2018.

Randers Kommune arbejder på at gøre lokalsamfundet demensvenligt, så mennesker med demens og deres pårørende kan få flere gode og trygge oplevelser i nærområdet. Derfor er forskellige lokale organisationer gået sammen om at tilbyde et udvalg af demensvenlige oplevelser.

“Tilbuddene skal understøtte, at borgere med demens kan fortsætte med at gøre nogle af de ting, som de har været vant til, og at de fortsat kan besøge kultur- og naturtilbud i lokalsamfundet. Formålet er at bidrage til livskvalitet i hverdagen,” siger Helle Sahl, demenskonsulent i Randers Kommune.

Initiativet er et samarbejde mellem Randers Bibliotek, Randers Naturcenter, Museum Østjylland, frivillige fra Ældre Sagens og Alzheimerforeningens lokalafdelinger og omsorgsområdet i Randers Kommune.

“Dette er endnu et skridt i retningen mod at blive en demensvenlig kommune. Arrangementerne skal give erfaringer, som vi kan bruge fremadrettet, og vi håber, at flere vil melde ind med demensvenlige oplevelser,” siger Helle Sahl.

 

Naturhøjskole

Til alle arrangementer er der værter med viden om demens, der sørger for, at alle får mulighed for nogle gode fælles oplevelser i trygge rammer. De frivillige og medarbejderne i kultur- og naturinstitutionerne har fået viden om demenssygdomme og er blevet klædt godt på til at tage godt imod borgerne med demens og deres pårørende.

En af værterne for demensvenlige oplevelser er Randers Naturcenter, der står bag initiativet Naturhøjskolen med 11 arrangementer hen over foråret, sommeren og efteråret 2018.

“Vi har i flere år fået gode tilbagemeldinger på arrangementer for ældre på naturcenteret, og vi vil gerne lave et specifikt naturvejledningstilbud til mennesker med demenssygdomme. Vi har derfor indgået et fint samarbejde med Alzheimerforeningen og Ældre Sagen og sammen udviklet ideen om en Naturhøjskole. Det er meget berigende for os at arbejde sammen med andre fagligheder og derved tilføje en ny målgruppe til vores palette af tilbud fra Randers Naturcenter,” siger Helle-Marie Taastrøm, leder af Randers Naturcenter.

Man kan finde en oversigt over tilbuddene i folderen “Tilbud til borgere med demens og deres pårørende”. Folderen kan ses digitalt på Randers Kommunes hjemmeside eller i trykt form på blandt andet Randers Bibliotek og Randers Sundhedscenter.