Ikke mange kan nå at fejre 50 års jubilæum som selvstændig, og slet ikke indenfor et fysisk krævende fag som frisørfaget. Men det kunne Poul Meineche Hansen – bedre kendt som Poul M – i april i år

 

I 1966 blev Poul Meineche Hansen udlært frisør i en salon i Randers. Herefter arbejdede han som frisør i en salon i Århus i to år, inden han blev spurgt af sin tidligere læremester fra Randers, om han ville overtage dennes salon. I 1968 – i en alder af blot 21 år – overtog Poul Meineche Hansen således sin tidligere læreplads og blev selvstændig med salonen Poul M i Thorsgade 3 i Randers.

”Det var en rigtig hård tid,” fortæller Poul M og fortsætter:

”Jeg var i virkeligheden alt for ung til at have min egen salon. Og dertil kommer, at det var en meget svær tid for herrefrisører generelt, da det var midt i Beatles-perioden. Beatles gjorde langt hår moderne blandt mænd, og derfor skulle de unge mænd ikke klippes. Det kunne selvfølgelig mærkes økonomisk.”

For at skaffe kunder deltog Poul M i frisør-konkurrencer og vandt også en masse priser – blandt andet som Randers-mester i langhårs herreklip, men det var desværre i en tid, hvor priser ikke betød meget for kundernes valg af frisør, så dette ændrede ikke noget for Poul M´s salon.

 

Et vendepunkt

Det, som derimod gjorde udslaget, var, da Poul M ansatte sin kone Karen, som også var frisør. I begyndelsen var det svært for de mandlige kunder, at der nu også var en kvinde i salonen, da man dengang hovedsageligt havde mandlige frisører til at klippe mænd, men efter nogen tid begyndte de at vænne sig til ændringen. Kort tid herefter besluttede Poul M, at tiden var inde til at lave en ”blandet” frisørsalon, hvor både mænd og kvinder kunne blive klippet. Hans salon var en af de første i Randers til at indføre dette, da man på denne tid havde herrefrisører og damefrisører, men ikke mange der tog imod begge typer af kunder på samme tid. Denne beslutning blev vendepunktet for salonens succes.

I dag ejer Poul M 18 frisørsaloner i Jylland, hvoraf de tre er placeret i Randers, og han har 117 ansatte.

”Jeg har med vilje ikke åbnet saloner på Sjælland, for jeg vil gerne kunne besøge mine ansatte og engagere mig i alle butikkerne så meget som overhovedet muligt, og det bliver for overskueligt at skulle køre så langt hver uge,” forklarer Poul M, som stadig tager imod kunder hver lørdag i salonen i Thorsgade, fordi han elsker kundekontakten.

 

Vigtigt med en hobby

Poul M elsker sit job, sine saloner og kontakten med sine ansatte og sine kunder, men en anden ting, som hjælper ham til at opretholde sin store arbejdsglæde, er hans hobby.

”Det er klogt at have en hobby ved siden af jobbet. Det er min erfaring, at man bliver gladere og mere tilfreds på sit job, hvis man har noget at interessere sig for om aftenen og i weekenderne. Det giver mere gejst,” siger Poul M og opfordrer derfor også sine ansatte til at have en hobby ved siden af jobbet, så frisørfaget ikke ender med at blive hele ens liv.

En hobby, som Poul M går meget op i og derfor har lagt megen tid og energi i gennem årene, er schæferhunde. Han har været formand i Schæferhunde-klubben For Danmark, han har været dommer i diverse schæferhunde-konkurrencer, og privat har familien haft deres egen schæferhunde-kennel i hjemmet, hvor der er blevet avlet mange skønne hvalpe de sidste mange år.

Det er også Poul M´s store interesse for schæferhunde, der har gjort, at Randers i år bliver vært for racens VM. Som en af arrangørerne for stævnet var det naturligt, at han foreslog Randers som værtsby.

Det kommer til at foregå i uge 40 på BioNutria Park, hvor publikum kan komme ud og se dressur, agility og udstilling med schæferhunde. 50 nationer bliver repræsenteret til stævnet, og arrangørerne regner med, at 4000 til 5000 mennesker får deres gang på stadion i de otte dage, stævnet varer.

Arrangørerne har derfor været i gang med at skaffe overnatning til alle de mennesker i og omkring Randers i uge 40, hvilket har været noget af en udfordring.

”Da vi skulle finde en værtsby, var det meget tydeligt, at Randers havde de bedste forhold. Byrådet her i Randers har været meget villige til at hjælpe, og vi har fået en fantastisk behandling,” fortæller Poul M, som også var med til at arrangere DM for schæferhunde i forrige weekend. Det foregik også på stadion og var derfor en god generalprøve på den store event i uge 40.

 

Et travlt år

2018 bliver således endnu et travlt år for Poul M – men også et rigtigt guld-år. Udover 50 års jubilæet som selvstændig frisør, kan han til sommer også fejre guldbryllup med sin kone. Og travlheden passer ham fint.

”Jeg elsker mit fag, og jeg elsker at holde mig i gang,” siger Poul M, som ikke har planer om at gå på pension foreløbigt.

”Hvis man er glad for det, man laver, hvorfor så stoppe,” smiler han.