Museum Østjylland: Fra Stavnsager til Konstantinopel
En udstilling om forbindelser mellem Randers og Romerriget i perioden 4. februar – 13. august. Udstillingen er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

For 1500 år siden var der tydelige forbindelser mellem landsbyen Stavnsager ved Randers og det kulturelle, politiske centrum i den romerske verden, Konstantinopel – det nuværende Istanbul. Udstillingen giver et indblik i, hvordan udvikling og forandringer i Konstantinopel fik afsmittende virkning på livet på vores breddegrader. Hvem havde for eksempel forestillet sig, at prisen på tøjvask i Konstantinopel havde indflydelse på moden i Randers og omegn?

Udstillingen viser mange unikke historie fund fra Stavnsager, der kan fortælle os noget om tiden dengang, og samtidig er et vidnesbyrd om de tætte relationer til Konstantinopel.  Der er for eksempel smukke hængesmykker af guld – kaldet guldbrakteat. Det er efterligninger af romerske mønter, hvor der på den ene side er presset et motiv. Runerne på brakteaterne må ses som efterligninger af de latinske bogstaver – men nogle gange er runerne volapyk. De romerske mønters billede og indskrift er propaganda for den herskende kejser, og tilsvarende anses motiv og tekst på brakteaterne at være propaganda for stormænd eller konger i Skandinavien.

Lyt med da Karen Dubery fik en snak med Bo Ørris