Kulturhovedstad 2017 bliver et monument over politisk svigt

 

Kulturhovedstad 2017 er en fest finansieret af kulturkroner, hvilket på almindeligt dansk betyder en fest for dine skattekroner. For uanset hvordan man vender og drejer det, er det problematisk at man fra politisk side ikke har lagt sig i selen for at finde finansiering uden om kommune-, stats- eller regionskassen. Hvor meget gentænkning er der i at gøre det samme som alle andre kulturhovedstæder, når det kommer til at finde pengene?

Og selvom der måske kommer penge i kassen hos regionens butikker, så er omsætningen finansieret af dine skattekroner. Dermed er det ikke anderledes end, hvis Randers Kommune var med til at finansiere en ny trup til AGF, med det formål at få dem i europæisk gruppespil. Det ville jo få turisterne til at strømme til regionen for at se holdet spille i Champions League.

Det kan undre at en kommune som Randers, har ladet sig lokke af løftet om kulturtilbud, en musical på Randers havn samt fest og farver. For i en byrådspolitikers øre lyder det jo meget godt alt sammen. Men det er slet og ret unødigt at bruge de randrusianske skatteborgeres kroner på at realisere aarhusianske byrådspolitikeres våde kulturdrømme. For hver eneste krone man har brugt på kulturhovedstaden skal prioriteres og tages fra et andet sted i det kommunale budget. Randers bidrager således med 6,5 mio. kroner over de fire år, man har forpligtet sig til at hjælpe.  Om de skal tages fra breddeidrætten, de udsatte, de ældre eller børnefamilierne vides ikke. I årerne 2017 og 2018, har man i andre budgetter, som eksempelvis fritids- og idrætspolitikken blot sat to mio. kroner af til breddeidrætten årligt, alt imens Kulturhovedstad 2017 i disse år prioriteres højere.

 

Man kan fra politisk side ikke lave den klassiske finte, og skyde kritikken til side ved at henvise til, at det er to vidt forskellige politiske områder. For uanset om man vil det eller er ej, er det et spørgsmål om politiske vilje og prioritering. Det kan derfor undre at man med vedtagelse af fritidspolitikken, hvor et af målene er en ”Højere Idræts-, Motions- og Fritidsdeltagelse generelt” ikke sætter sine egne mål over Aarhus 2017. Man vælger altså, at bruge flere penge på at indfri en anden kommunes kulturelle fyrtårnsprojekt frem for sine egne helt almindelige borgere.

 

Liberal Alliance Randers vil noget andet. Vi vil gøre op med den topdown styring, der klart hersker på kulturområdet. Frem for alt vil vi opprioritere børn og unges muligheder for at deltage aktivt i foreningslivet. Derfor foreslår vi, at man laver en omkalfatring af kultur- og fritidsområdet, således at det bliver mere socialt balanceret. Konkret vil vi lave et fritidspas til børn og unge fra økonomisk eller socialt udsatte familier, og derigennem sikre at de kan gå til fodbold eller andre fritidstilbud med deres kammerater. Samme ordning har man haft i andre kommuner med stor succes. Pengene kan findes ved eks. at halvere driftstilskuddet til Værket, da der er andre aktører i byen der driver lignende spillesteder uden kommunalt tilskud. Hvis de kan, så kan Værket også. På samme måde er man nødt til at gøre op med politisk projektmageri. Derfor har vi intet problem med at nedprioritere kulturen i Randers, fordi vi grundlæggende mener at kultur bedst defineres af den enkelte borger, og ikke af skiftende politikere. Hvor godt pengene er givet ud er svært at sige, men stil dig selv dette spørgsmål. Kan du nævne de seneste fem byer der har været europæiske kulturhovedstad?

 

 

Anders Burlund, Spidskandidat for Liberal Alliance Randers

Østervold 36, 2.1.

8900 Randers C