I et gråt hus på Mariagervej, lige ved Shelltanken, bliver der dagligt uploadet musik, så hele verden kan streame det. Det er firmaet Danmark Music Group og datterselskabet Danmark Media, der dagligt holder øje med musikken i hele verden – også lokalt

 

Det er nu en gang nemmere at handle med kartofler, hvis du skal have penge ud af at handle, siger direktør i Danmark Media og søsterfirmaet Danmark Music Group, Dan Hougesen  – lige så snart du bliver kunstner er der alle mulige ting, der skal trækkes fra, og det ender med at kunstneren – i dette tilfælde musikeren – kun ender med otte procent af den samlede salgspris. Pladeselskabet snupper 80 kroner af en salgspris på 149 kroner – distributøren snupper 20 procent  – og der er andre, der skal have deres bid af kagen også – tilbage er et lille restbeløb til kunstneren.

Det er dette regnestykke, der i starten af 00´erne fik Dan Hougesen – forsanger i Natural Born Hippies – til at tænke i andre baner end at udgive sin musik på cd sammen med bandet. Han ville have en større del af kagen og blev derfor distributør – ikke den gammeldags slags, men distributør på nettet til de mange streamingstjenester, der findes ude i cyperspace.

Huset rummer også andre kreative virksomheder som blandt andet Helgren Grafisk og MSM Production.

 

En god forretning

Og det er musikere i hele verden som Danmark Music Group distribuere. Danmark Media udvikler software til netop dette område – så altså to fluer med et smæk i samme bygning.

Musikere kan lave en aftale med firmaet om at de streamer deres musik til eksempelvis Spotify og ITunes. Firmaet licenserer først musikken, derefter uploades den til de forskellige tjenester i  cyperspace. De giver så pengene retur for streaminger og downloads, og det er så op til Danmark Music Group at afregne med kunstnerne.

Dan Hougesen er købmanden, der forhandler musikernes varer videre til forretningerne (Spotify og ITunes) det tager han sig betalt for – men kunstnerne får også en bid af kagen.

“Jeg fandt ud af, at det kunne blive en god forretning allerede tilbage i 1999. Dengang udgav vi CD´er med Natural Born Hippies, og jeg kunne se, at vi slet ikke fik nok ud af det som kunstnere”, fortæller Dan Hougesen.

“Jeg ville også gerne have en større del af kagen, og besluttede mig for at blive distributør. Men dermed ikke sagt, at det er en guldgrube – det er ikke a-walk-in-the-park”, siger han.

Der skal arbejdes for pengene, men i og med at der i dag er otte medarbejdere, vidner om en god forretning, der lige så stødt er vokset fra starten.

Der er i dag mellem 6-8000 kunstnere tilknyttet firmaet blandt andet Michael Learns To Rock, Scatman John, Liller og Marie Frank. Og rigtig mange lokale har signet up med Danmark Music Group blandt andet også Muddi og Salamidrengene. Nogle gange kommer musikerne direkte fra MSM productions, hvor Popshit Studiet hører ind under. Studiet har også adresse i huset på Mariagervej

Udover de enkelte kunstnere, fordelt på hele verden, distribuerer firmaet også Dansk Musikerforbunds Label, og det giver en sikker indtjening.

“Men det har ikke været nemt at kommer hertil – vi har da måtte nedkæmpe nogle stykker undervejs”, fortæller Dan Hougesen med et skævt smil.

Man kan som musiker også vælge at få alle pengene udbetalt selv – det vil sige 100 procent – sådan en ordning koster 15 euro om året. Så får man blot ikke den service som Danmark Music Group tilbyder. Denne løsning er der flere upcoming bands, der benytter sig af. For bare der er én, der lytter til ens numre, så giver det penge.

 

Svært at leve af musikken

Men det er svært at leve af sin musik i dag – derfor kan det også være en god forretning for kunstnere at hooke sig op med et firma som Danmark Music Group. For det er ikke nok at blive spillet i radioerne herhjemme, som giver kodapenge, det handler om at komme længere ud med musikken. Og i dag er det kun de helt store, der kan lave kæmpe koncerter og sælge merchandice, der tjener pengene.

Dan Dan Hougesen turnerede med Natural Born Hippies i 90´erne, gik det faktisk meget godt – især i Tyskland kastede musikken penge af sig. Men når det kommer til at skulle leve af det, ja så er der lang vej igen.

“Vi var fire mand, der skulle dele de otte procent, som vi fik af CD salget – så skal der tjenes mange penge, før du selv får noget ud af det”, fortæller Dan Hougesen.

“Og nettet er i så rivende en udvikling at det hele ender med at ingen vil betale for noget mere. Alt, hvad der ligger på nettet, skal være gratis, synes man”.

Med ordningen med at lægge musik på Spotify er man dog heller ikke sikret en indtægt. Der ligger i dag over 20 millioner stykker musik online, der kan lyttes over hele verden. Så hvis man vil have at folk skal finde frem til lige netop ens eget musik, skal der også gøres et benarbejde fra bands´ side.

Danmark Music Group tager på messer over hele verden for at få kunstnerne i stald. Der skal gøres et benarbejde for at få kunder i butikken, ligesom kunstnerne også skal være på banen, hvis de vil sælge musikken.

“Førhen opsøgte vi kunstnerne, men det gør vi ikke mere ud over at tage på messer. Nu er vi blevet så store at kunstnerne kommer til os – vores reklame sker mund til mund”, fortæller han.

Og det er en gunstig situation at være i for Danmark Musik Group.

 

Spiller stadig selv

Der er stadig lidt gang i bandet Natural Born Hippies – men ikke så meget, at Dan Hougesen får tilfredsstillet sin lyst til at synge og spiller. Derfor har han – via – sine kontakter i Tyskland, fra da han boede dernede, fået foden indenfor hos heavy rock bandet Skyline.

“Vi hygger os med at spille og har været på et rock cruise, Full Metal Cruise – og skal igen til april. Det er tre dage på et skib med heavyrock alle steder. Det er sjovt”, fortæller han.

“Det er mest for hyggens skyld, at jeg synger med dem. Det er gamle venner – og jeg er en af to forsangere i bandet – vi skiftes så til at synge”, fortæller han.

Denne gang skal skibet en tur til Middelhavet og der er 2000 gæster ombord.

“Egentlig har jeg aldrig været til heavyrock – men vi har det sjovt, og jeg får lov til at synge”, siger han.