Anders Peder Nielsen – bedre kendt som AP – fylder til maj 70 år. Og det er også i år at Randers Limousineservice kan fejre 25 års jubilæum, og det er 20 år siden at den landskendte Bilmesse i Fredericia startede – en messe størstedelen af tiden bruges på

 

Selvom alderen for længst er krøbet over pensioniststadiet, er der fuld gang i Peder Nielsen. På hans lille landssted nord for Randers, står adskillige amerikanske modeller af den firhjulede – og en enkelt limousine, som af og til kører rundt i Randers – det er den lange hvide.

Hele livet har handlet om biler – han startede i lære som automekaniker hos Opel ved havnen tilbage i 1966. Men da han altid havde drømt om at være selvstændig, levede han den drøm ud allerede i 1971 – nu 46 år siden. Han startede med et værksted på Kærgade i Vorup og flyttede siden til Højsletvej og startede et autoophug.

Det er her, han har holdt til lige siden – dagene er gået med at ophugge, istandsætte og sælge brugte biler – selv har han altid kørt amerikanerbiler – for det er dejligt med god plads, siger han.

Han ejer i øjeblikket en Pontiac fra 1979.  I 1992 besluttede han sig for at erhverve en limousine og køre med brudepar og kunstnere ved diverse festivals rundt om i Jylland.

“Det har givet mange sjove og spændende oplevelser. Den største var nok turen på tre dage med Victor Borge – det var i 1999, året før han døde”, fortæller AP.

Limousinen er en Cadillac og den kørte den kendte entertainer rundt dels til Odense, Aalborg og København. Victor Borge boede på Hotel Randers, og han foretrak at sidde foran i bilen sammen med AP. Han sagde. “Jeg vil sgu sidde forrest, så kommer jeg nemlig først!”.

 

Spiste sammen

“Og han var en meget venlig herre. Han var helt nede på jorden og var rigtig flink. Han sagde også da turen var slut, at “det var hyggeligt at gense gamle Danmark med Dem””, husker AP.

“Han var klassisk morsom jævn og ligetil, der var ikke noget der. Og jeg havde ellers mine bange anelser, men vi snakkede sammen under hele turen rundt i Danmark. Da vi kørte forbi Fredericia fortalte jeg ham om det store jødiske samfund i byen, og han ville selvfølgelig gerne en tur ind i byen for at besøge de jødiske steder. Han var jo selv af jødisk afstamning”, fortæller AP.

En aften de var på restaurant, satte AP sig ved et bord alene – Victor Borge sad sammen med en masse pinger, husker AP.

“Men han kom over til mig og sagde: Unge mand. De skal da ikke sidde der alene. Vi kører sammen, så skal vi også spise sammen – kom over til vores bord. Det manglede da bare”.

Dette er en af de helt store oplevelser, som AP har fra sine mange ture med limousinen.

“Ja den ene dag går jeg i kedeldragt, den næste bærer jeg uniform”.

Foruden Victor Borge har han også kørt med blandt andre Helmut Lotti og adskillige kunstnere, der hører under CB og Ole B. Booking i Randers.

“Blandt andet de engelske popgrupper, der har besøgt landet og kunstnere fra Silkeborg Country  Festival”, fortæller han.

I dag er det mest brudepar, barnedåb og konfirmationer, der trækker i limousinen. Jo både til barnedåb og konfirmation skal der fragtes standsmæssigt.

“Hvis du spørger mig, har de der konfirmationer taget overhånd – jeg hørte engang om en ude på Djursland, der blev hentet i helikopter?!”, siger han og ryster på hovedet.

“Jeg vil dog være ked af at køre til en begravelse, må jeg indrømme. Nogle gange har jeg kørt to gange med den samme – hvis vedkommende skulle giftes igen. Så bliver jeg bedt om at være diskret”, siger han og smiler.

 

Faldt over messer

For 20 år siden kom han i snak med en god ven, der havde et stumpemarked i Herning. Men det var ene af gamle stumper og reservedele til gamle biler. Det måtte der da laves om på, mente AP.

Han gik med i foretagende og siden er messen vokset til den største Bilmesse og brugtmarked i Danmark. Messen finder sted i Fredericia – i år 25.-26. marts – en messe på 28.000 kvadratmeter.

“Vi har omkring 12-15.000 besøgende sådan en weekend, og der bliver handlet biler og reservedele i stor stil. For et par år siden var der et folkevognsrugbrød, der gik til godt 800.000 kroner. Så alt kan sælges”, fortæller han.

Fredericia er det eneste sted her i Jylland, hvor der er så meget plads, derfor finder messen ikke sted i Randers. Hvert år er der omkring 400 biler med – folk køber en standplads og så er det op til dem selv at handle – nøjagtig som på et loppemarked.

“Der sælges 80-90 biler på sådan en weekend, og det er både nyere og gamle”, siger han.

“Man møder rigtig mange spændende mennesker. Og så kan jeg lide det – det er sjovt at have med at gøre”.

Han er dog ved at drosle ned – sønnen Karsten på 28 år tager lige så langsomt over.

“Men jeg arbejder stadig med det et par måneder om året. Det er et godt tilskud til folkepensionen. Og vi hygger os”.

Messen finder sted to gange om året – forår og efterår, marts og oktober. Og gæsterne kommer fra hele landet, for at handle og se på biler.

“Vi prøvede at arrangere en messe på sjælland et par år – men det gik ikke. Folk vil hellere have helt færdige biler derovre. Her i Jylland må der godt være lidt at reparere på – det er nok typisk for jyder. Hvis bilerne er for fine, bliver de for dyre”, fortæller AP.

I år kommer der et scoop til messen i Fredericia. Selveste Olsen Bandens bil.

“Der er en i Stege, der har fundet den. Den var et vrag, men han har sat den i stand, så den ser ud som på filmene, når Benny og Kjeld hentede Egon i Vridsløselille. Den skal nok trække folk til. det giver en god stemning med sådan et eksemplar”.

Også bilen fra Casper Christensen og Frank Hvams nye film “Dan Dream” – en hope wispher – er med på messen.

Et andet eksemplar som AP har sikret sig er Fiskehandler Møllers gamle Cadillac fra 1953. Den skulle sælges.

“Og han ville helst sælge til mig, da han mente den fortjente at blive i Randers. Den står lige herude”, siger han og peger ud på gårdspladsen.

Når AP fejre fødselsdag til maj får den hele armen. Alle der har passeret den ældre herre gennem livet bliver inviteret.

“Det manglede da bare”, siger han blot.

Han kan slet ikke forstå at han nu runder – for det er da ikke ret lang tid siden at kørekortet kom i hus.

“Jeg kan huske, da jeg fik kørekort i 1965 – det skulle fornys i 2017 – det var jo om mange år, tænkte jeg – men det er jo nu”, siger han forundret over årene, der er gået alt for hurtigt.

Fritiden går med at synge i Metal/Bombardierkoret og se udsendelser på Discovery Channel, hvor der er masser om biler.

“Så længe det er noget med hjul under, så er jeg interesseret”, siger han og griner.