I dag fredag 10. februar er det for fem år siden, at Randers blev beriget med et topmoderne naturcenter, og potentialet for naturvejledning for alle aldersgrupper blev markant forbedret. Besøgstallet forsætter sin himmelflugt, og udbuddet af arrangementer på Randers Naturcenter bliver stadig udvidet år for år

 

Randers Naturcenter blev indviet 10. februar 2012 og kan derfor fejre sin fem år fødselsdag fredag. Naturcenterleder Helle-Marie Taastrøm har været med hele vejen og glæder sig stadig over de muligheder, det nye naturcenter har givet for oplevelser og formidling af naturen.

“Med de nye bygninger og udearealer fik vi et meget større potentiale, som vi har udnyttet til at rumme grupper og arrangementer, som ikke var mulige før,” fortæller Helle-Marie Taastrøm.

Randers Naturcenter startede som naturskole i 1991. Besøgstallet er vokset støt gennem årene, og i 2016 var gæstetallet oppe på 51.000 mennesker. Til sammenligning var der godt 23.000 besøgende på naturskolen i 2006.

“Det er blevet muligt for os at undervise helt nye grupper; for eksempel har der været rigtig mange gymnasieklasser på besøg i vores Sciencehus, hvor man med det mere tekniske udstyr kan sætte et videnskabeligt præg på undervisningen,” siger naturcenterlederne.

 

Et rummeligt naturcenter

Det er alle aldersgrupper og mennesker i mange forskellige livssituationer, der besøger Randers Naturcenter. Udelivshuset bliver flittigt brugt af dagplejere og dagtilbud, og mange ældrecenter tager beboerne med på udflugt og drikker eftermiddagskaffen omkring et bål og går en tur ved vandet.

Naturcenterets både er desuden handicapvenlige, så gangbesværede borgere også har mulighed for at opleve den smukke randrusianske natur fra vandsiden.

Derudover er Randers Naturcenter også en rummelig arbejdsplads, hvor op mod 20 personer af gangen er i virksomhedspraktik, beskyttet beskæftigelse eller i praktik i forbindelse med en naturvejlederuddannelse.

“Det betyder meget for os, at vi tager et socialt ansvar, og alle har noget at bidrage med hos os,” siger naturcenterleder Helle-Marie Taastrøm.

 

Nyheder i 2017

I naturcenterets femårige levetid er der endnu ikke gået et år, uden nye tilbud og initiativer ser dagens lys i de naturskønne omgivelser ved Gudenåen.

“I 2017 kan vi blandt andet byde på en Naturkavalkade med ni guidede ture på ni måneder, hvor formålet er at følge årstidernes skiften i nærområdet. I påsken åbner vi op for en kunstudstilling med værker fra lokale kunstnere, og naturcenteret vil samtidig holde åbent i helligdagene,” afslører Helle-Marie Taastrøm.

Programmet for 2017 er lige på trapperne, og det indeholder mere end 90 kalenderdage med arrangementer, hvoraf mange er åbne for alle interesserede. Derudover er man altid velkommen til at aflægge naturcenteret et besøg i åbningstiden og eventuelt spise medbragt mad, klappe en ged eller bare nyde naturen.

 

Naturcenterets historie

Randers Naturcenter startede som Randers Naturskole i 1991.

– I 2006 blev de første midler til projektet afsat. Siden gik Åge V. Jensens Naturfond og Friluftsrådet ind i projektet og støttede med hhv. 10 og 1 mio. kr. Det færdige byggeri endte med at koste 25 mio. kr.

– I sommeren 2010 blev første spadestik taget.

– Randers Naturcenter stod færdigt i 2012.

– I 2013 modtog byggeriet kommunens arkitekturpris, som bliver uddelt hvert andet år.

– De første frivillige blev tilknyttet naturcenteret i 2013, og det er deres fortjeneste, at naturcenteret kan åbne op for besøgende alle lørdage i sommerhalvåret.

– I sommeren 2016 blev naturcenteret beriget med endnu en båd, Lappedykkeren.