Som den eneste kommune i landet har Randers over de sidste knap syv år fået opbygget et sammenhængende science-forløb for nysgerrige børn og unge – fra børnehaven til og med 9. klasse. Formålet er at udvikle interesse og talent for de naturvidenskabelige fag. Erfaringerne tyder på at Science Camp Randers er blevet en succes. Flere og flere vil være en del af holdet. Fra denne vinter er de mindste kommet med i forløbet, når der er camp på Randers

 

Siden efteråret 2010 har et utraditionelt samarbejde mellem private skoler og folkeskoler i Randers skabt glæde og nysgerrighed hos skoleeleverne. Naturvidenskab er ellers ikke ligefrem et fag, som de unge står i kø for at studere. Science Camp Randers blev derfor skabt for at øge motivationen blandt eleverne – og for at skabe et fællesskab blandt de elever, der allerede har interessen for faget.

“Lige fra begyndelsen har vi kunnet se, at vi har fat i en succes. Flere unge, end vi aner, går rundt med en interesse for de naturvidenskabelige fag, hvis de rette rammer er til stede,” fortæller lærer Jens Madsen fra Randers Realskole/Randers Ungdomsskole, der er en ud af 13 koordinatorer for Science Camp Randers.

I starten var campen udelukkende et tilbud for elever i 8. klasse, men campen er siden blevet udvidet flere gange. Fra i år er 0.-3. klasserne koblet på som et pilotprojekt, ligesom de ældste børn fra de kommunale dagtilbud nu også kan komme på camp.

“Sideløbende med Science Camp Randers har flere af kommunens daginstitutioner været med i et EU-projekt med fokus på forskning og naturvidenskab i børnehøjde. Pædagogisk er det vigtigt at pirke til børns naturlige nysgerrighed for på den måde at skabe sammenhængende udviklingsmuligheder op gennem barn- og ungdommen. Derfor trækker vi nu på vores erfaringer fra EU-projektet og udvider Science Camp Randers sådan, at der er et sammenhændende forløb fra børnehaven til 9. klasse,” siger pædagogisk konsulent i Randers Kommune, Charlotte Buchave.

 

Aktuel camp i februar

Når de yngste deltagere til Science Camp Randers 23. februar mødes på Randers Naturcenter, bliver det blandt andet med fokus på biologi, men det kommer også til at handle om teknik, robotter og biler i børnehøjde. Ugen efter mødes 200 elever fra 4.-6.klasse med flere naturvidenskabelige eksperimenter på programmet, det er 28. februar hos Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

Der skal blandt andet bygges både faldskærme, raketter, egne computerspil og laves mange andre sjove forsøg.

14-årige Liv Kristine Lyngbye har været deltager på Science Camp hvert år siden 5. klasse. “Hvert år kommer der noget nyt på. Vi har for eksempel lavet vandundersøgelser ude i naturen og affyrede raketter, som vi selv har bygget. Det er en god måde at prøve teorien i praksis. På den måde adskiller campen sig fra den almindelige klasseundervisning,” fortæller Liv.