Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inviterer alle små riddere og prinsesser til fastelavn på herregården 26. februar. Her kan man opleve, hvordan man holdt Fastelavn før i tiden og selv være med til at slå katten af tønden, lave masker og spise gammeldags fastelavnsboller. DR Ramasjang og den kendte børnevært Katrine Bille kommer og filmer fastelavns-arrangementet

 

Fastelavn er en gammel tradition, og alle børn får nu muligheden for at opleve, hvordan det foregik i gamle dage, når Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inviterer til fastelavn på fastelavnssøndag 26. februar klokken 11-15. Fastelavn var oprindeligt dagen før den lange fasteperiode, og her havde man en mulighed for at skeje lidt mere ud, end man normalt gjorde:

”Traditionelt var Fastelavn sidste chance for at slå sig løs. Det blev fejret med forskellige ret makabre lege. Blandt andet afholdt man tøndeslagning med en levende kat i tønden. En anden leg kunne være at trække hovedet af en hane. Her bandt man hanen op i benene, smurte den godt ind i fedt, og på skift forsøgte man nu at trække hovedet af den. Bevæger vi os lidt op i tiden til omkring 1900, er der flere eksempler på, at fastelavn også var at finde rundt om på landets herregårde. I forbindelse med fastelavnsgildet red gårdskarlene rundt på heste i hele sognet for at samle penge ind til gildet, og de kom også forbi herregårdene. Herskabet deltog dog ikke i karlenes festligheder, men de nød at se det store optog. Inde på herregårdene havde børnene udklædt sig med masker og fastelavnsris. Om morgenen gik de rundt og risede alle de voksne op og fik et stykke chokolade,” fortæller Helle Ingerslev Kristensen, som er museumsformidler ved Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.

Til Fastelavn på Gammel Estrup kan børn være med til at slå katten af tønden, som man gjorde på herregårdene før i tiden – dog uden kat! Der krones en kattekonge, og der er også præmier til bedst udklædte ridder og prinsesse. Indenfor kan børn lave deres egen maske med hjælp fra museets formidlere. Desuden kan man købe gammeldags fastelavnsboller bagt i det store brændekomfur. Undervejs vil Ramasjang filme og livestreame begivenheden på Ramasjang-appen.

 

Fakta:

  • Fastelavn på Gammel Estrup afholdes 26. februar med maskeværksted klokken 11-15
  • Klokken 13.30 er der tøndeslagning. Efterfølgende krones kattekongen eller kattedronningen samt den bedst udklædte ridder eller prinsesse.
  • Ramasjang filmer fra klokken 13-13.30. Bagefter kan man møde Katrine Bille klokken 13.30 – 14.30
  • Børn under 18 år går gratis ind og deltager gratis i aktiviteterne. Voksne betaler normal entrépris, og billetten giver også adgang til nabomuseet Det Grønne Museum.